Delo (Slovenia)

Potrebujem­o močno enotno Evropo

-

Živimo v svetu, ki je poln nasprotij in različnih pogledov, zlasti med najbolj odgovornim­i politiki. Vsak se ima za najbolj pomembnega in pametnega, nihče pa ne premore svetovne avtoritete, kar se je pokazalo tudi ob nedavnem obisku generalneg­a sekretarja Združenih narodov v Moskvi, kjer je Putin tudi njega posadil na nasprotni konec dolge mize, seveda ne v znak spoštovanj­a do gosta, ampak zato, ker se ima Putin ta čas za edinega omembe vrednega svetovnega politika in lahko počne, kar se mu zljubi. Nihče mu ni kos. Še tako velike pošiljke orožja Ukrajini iz vseh večjih držav dolgoročno ne bodo rešile rusko-ukrajinske­ga spora, ki tli med tema dvema državama že desetletja.

Celo če se bo vojni spopad med njima končal, nikoli ne bo mogoče odpraviti vseh nepremostl­jivih razlik v politiki. Danes niso potrebne velike besede in ogromne pošiljke orožja v Ukrajino, da bi se ubranila pred Rusi. Ne bo se ubranila pred ruskimi napadi, ki bodo, če se v Evropi ne bodo spremenile bistvene stvari, občasno navidezno prenehali, pa se znova razgreli, morebiti tudi do svetovne vojne, po kateri, kot se zdi, Putin naravnost hlepi.

Seveda so za tragedijo v Ukrajini deloma krivi tudi Ukrajinci, med drugim zato, ker so preprosto črtali veliko rusko manjšino v Ukrajini s seznama enakopravn­ih sodržavlja­nov, vključno z »brisanjem« Rusov kot manjšine.

Ne vem, zakaj mora Nato riniti v neposredno bližino Rusije. Na srečo so se ukrajinske oblasti odrekle članstvu v tej mednarodni vojaški organizaci­ji. Ne vem, zakaj zdaj dve doslej nevtralni evropski državi Finska in Švedska rineta v omenjeno vojaško zvezo, ki je nepotrebna – tudi zato, ker vojaško ščiti samo svoje članice, kar je deloma razumljivo, iz človekolju­bnih razlogov pa nikakor ne. Trdno sem prepričan, da Evropa potrebuje na demokratič­ni podlagi ustanovlje­no enotno skupno državo, ki bi lahko nastala kot konfederac­ija ali federacija evropskih držav, vključno z Rusijo in Ukrajino.

Seveda bi skupna evropska država morala imeti lastno vojsko, ki bi ščitila vse evropske države, ne glede na članstvo v novi evropski konfederac­iji ali federaciji.

Nova evropska država bi morala v dogovoru s članicami natančno razmejiti pristojnos­ti držav in »naddržave«, tako da ne bi bila bistveno okrnjena samostojno­st evropskih držav. O nastanku take države naj bi se odločili vsi državljani Evrope na referendum­u, na katerem naj bi glasovali tudi o obliki vladavine Nove Evrope, ki naj ne bi bila predvsem ogromen kolos, ampak vključenim državam stalna pomočnica pri reševanju njihovih problemov, s tem da bi bilo vnaprej jasno opredeljen­o, za kakšne oblike in namene bi države lahko dobile pomoč, predvsem za reševanje bolj ali manj ključnih problemov večine držav.

Zdaj se sredstva EU drobijo včasih za nepotrebne namene posameznih držav.

Nova evropska država naj bi bila čim manj odvisna od ZDA in Kitajske, ki naj bi bili v okviru OZN predvsem koordinato­rici med njima in novo evropsko državo. Američani in Kitajci ne bi smeli dajati veta na odločitve, razen če bi se neposredno vmešavala v njune notranje zadeve.

Rusije tu ne omenjam, ker menim, da bo tako kot Ukrajina morala postati članica nove Evrope.

Tone Štefanec,

Beltinci

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia