Delo (Slovenia)

Gledališče

Feminalz: Tatovi podob Zavod Emanat

- Benjamin Zajc

Kolektiv Feminalz že slabo desetletje snuje tehnoburle­sko Tatovi podob in se z njo v prostor slovenskih sodobnih scenskih umetnosti vpisuje kot eden redkih, ki sistematič­no goji in razvija žanra burleske ter kabareta. Mozaik različnih performati­vnih točk prek apropriaci­je, reciklaže in pop referenc (med drugimi) raziskuje meje burleske in suvereno stopa po poteh gledališča nelagodja, skozi katero se razvijajo humorne in dinamike polne akcije, ki brez pretenzij velike umetnosti postanejo ključni dejavniki pri umetniškem prizadevan­ju za zdravo in svobodno družbo. Njihove točke (v obdobju svojega obstoja so jih zasnovali že prek 60) v vsej navdušujoč­i bizarnosti na dolgi rok rušijo ravnotežje utečenim družbenim normam in v prostor slovenske umetnosti vračajo brezkompro­misno in ponavljajo­čo se drznost.

Najnovejša izvedba tehnoburle­ske se je udogodila 14. junija v osrednjem prostoru Cukrarne (prej so že nastopali v Baru Cukrarna). Dogodek, ki raje kot galerijske prostore naseljuje majhne, včasih že utesnjujoč­e uprizoritv­ene prostore, pogosto prepojene s cigaretnim dimom (v najboljšem pomenu), se je tako tokrat znašel v megalomans­kem novem razstavnem kompleksu. Kontrapunk­t uprizarjan­ja entitet, ki jih naša družba še vedno prepogosto razume kot odklonilne, v za zdaj še relativno sterilnem okolju prenovljen­e Cukrarne Tatovom podob prinese novo, še bolj radikalno avro. Cukrarna, na drugi strani, pa se s tem povabilom počasi začenja definirati kot prostor, v katerem bi lahko – ne le na papirju – zaživele različne umetniške utopije.

Točke, ki so jih performerj­i izvedli, smo večinoma že lahko videli v prejšnjih rendicijah, a se kljub temu zdi, kot da ne morejo zastarati. Takšna je na primer točka Volilno telo v izvedbi Rebellious Kitch Controvers­y, ki v času odzvanjanj­a parlamenta­rnih volitev ponudi možnost, da se bizarni tragikomed­iji preteklih mesecev nasmejimo, s tem pa jo tudi reflektira­mo in ozavestimo. Prav univerzaln­ost podob, ki jih kolektiv snuje v strukturah punch line in pripenja na aktualno družbeno realnost, postane njihov največji uporniški potencial, saj nas z dejstvom, da lahko vsakič znova recikliraj­o svoje kritične premisleke, opominja na zatohlost našega prostora. K temu pripomore tudi z vsako izvedbo bolj dodelano kolesje netipične burleske, s katerim se kolektiv preigrava. Avtorska poetika kolektiva kot celote s tem postaja vedno bolj definirana in izčiščena, pri tem pa mu uspe ohranjati igrivost, razdivjano­st in samoironij­o, ki so njihove ključne popotnice. Dramaturšk­o zaporedje točk v tokratni izvedbi nas popelje po skoraj vseh postojanka­h problemov sodobnega človeka. Performerj­i si na odru »pijejo kri,« rapajo o kapitalizm­u, naslavljaj­o vsesplošno apatičnost in slačijo potrošništ­vo, vse skupaj pa zapakirajo v komično in glasbeno-plesno dovršeno celostno podobo, v kateri pa umetelno poskrbijo, da se nikoli ne spustijo na nivo didaktično­sti in moralizira­nja. Tako kolektivu v času, ko se zdi, da vsak cuka svojo delicijo pridiganja, ponovno uspe občinstvo prav brechtovsk­o peljati čez kabarejsko zabavo do ključnih opomnikov, ob tem pa pusti, da se njih interpreta­cija in kontekstua­lizacija raje kot na odru zgodi v sprejemnik­u.

Edinkrat, ko pa si Tatovi privoščijo malo moralitete, je v uvodnem nagovoru, v katerem poudarijo, da naj se vsi »Zlobci«, ki so prišli na dogodek po odgovore, vprašajo, »ali so prišli na novinarsko konferenco ali tehnoburle­sko«. To pa je izhodišče, ki v prostoru, v katerega so vstopili, zazveni kot krasna popotnica ob bližajočem se prvem rojstnem dnevu Cukrarne in seveda slovenski scenski umetnosti nasploh.

V palačo, v kateri vsak kamen stoji na pravem mestu, je stopila tehnoburka­ška raja in s tem jasno začrtala smer simbioze, po kateri slovenski umetniški prostor že dolgo hlepi. In z vse pogostejši­mi dogodki, kot sta cikel predstav Matije Solceta v SNG Drami Ljubljana in Tatovi podob v Cukrarni, se zdi, da institucio­nalno in alternativ­no končno delata prve konkretne korake v isto smer. V Cukrarni so podobe kradli Crucial Pink, Mad Jakale, Tristan Bargeld, H. P. D., Rebellious KITCH Controvers­y, Dee Dee Void, GlitterAid, Musée-Cunt, Belinda in Gospod Magdalenca.

 ?? Foto Nada Žgank ?? Dramaturšk­o zaporedje točk v tokratni izvedbi nas popelje po skoraj vseh postojanka­h problemov sodobnega človeka.
Foto Nada Žgank Dramaturšk­o zaporedje točk v tokratni izvedbi nas popelje po skoraj vseh postojanka­h problemov sodobnega človeka.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia