Delo (Slovenia)

Določanje cen goriv spet vsak drugi torek

Podražitev Vozniki so se zaman vozili od črpalke do črpalke, saj je bencina in dizelskega goriva marsikje zmanjkalo

- Nejc Gole

Skoraj deset evrov je danes dražji 50-litrski rezervoar goriva kot včeraj. Od danes namreč velja nov način določanja cen pogonskih goriv na slovenskih črpalkah, in sicer tak, ki smo ga v Sloveniji poznali med letoma 2016 in 2020. Ponudniki lahko cene naftnih derivatov določajo prosto na avtocestah in hitrih cestah, zunaj teh država omejuje najvišjo maržo trgovcev. Cene se bodo spet določale vsak drugi torek. Vsem v zadnjih dneh svojih avtomobilo­v ni uspelo napolniti, saj je goriva marsikje zmanjkalo.

Vlada Roberta Goloba je odpravila uredbo prejšnje vlade, ki je ceno 95-oktanskega goriva določala pri 1,560 evra za liter, dizelskega goriva pa pri 1,668 evra za liter. V prihodnjih 14 dneh bo za liter 95-oktanskega bencina treba odšteti 1,755 evra, za liter dizelskega goriva pa 1,848 evra. Točenje 50-litrskega rezervoarj­a bencina bo po novem 9,75 evra dražje, enaka količina dizelskega goriva pa bo stala devet evrov več. Za slovenske voznike je točenje doma še vedno cenejše kot v sosednjih državah, le dizelsko gorivo je na Hrvaškem cenejše.

Tako kot konec minulega tedna je tudi včeraj na več bencinskih črpalkah po Sloveniji goriva zmanjkalo. Trgovci so to pojasnjeva­li z več kot dvakrat večjim povpraševa­njem in logistični­mi težavami. Minister za gospodarst­vo Matjaž Han je dejal, da je zalog pogonskih goriv v Sloveniji dovolj, inšpektorj­i pa so na terenu preverjali zaloge in morebitno zavajanje potrošniko­v. Celjski avtoprevoz­nik Peter Pišek temu, da je za pomanjkanj­e goriv krivo veliko povpraševa­nje, ne verjame.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Država ne more sprostiti goriv iz državnih rezerv – te so namenjene za izredne razmere oziroma hude motnje na trgu, je pojasnil gospodarsk­i minister.
Foto Voranc Vogel Država ne more sprostiti goriv iz državnih rezerv – te so namenjene za izredne razmere oziroma hude motnje na trgu, je pojasnil gospodarsk­i minister.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia