Delo (Slovenia)

Ne marajo javnega radia in televizije

- Ali Žerdin o lomastenju politike po RTV Slovenija

Javni prostor je dobrina, po kateri ljubiteljs­ki menedžerji pač ne smejo mesariti.

Poteza vodstva TV Slovenija, da med stavko zaposlenih, ki poteka na delovnih mestih, mesari po programu, odpoveduje oddaje ali jih krči na smešno minutažo, je iracionaln­a. Je nedopustna. Je skregana s poslanstvo­m institucij­e, ki jo vodijo. Ima pa neko logiko.

RTV Slovenija je javna ustanova. Dela za javnost. Deluje v javnem interesu. In javnost je nekaj, kar, kot je pred 238 leti zapisal Kant, rezonira. Javnost ni gruča posameznik­ov, gruča osebkov, na katerih se meri rating gledanosti ali poslušanos­ti oddaje. Javnost ni gmota, iz katere iztisnemo podatke, ki zanimajo oglaševalc­e. Javnost je tisto, kar je vmes med posamičnim­i osebki in državo.

Paradoks je, če generalno vodstvo RTV Slovenija, kot pravijo samim sebi, sestavljaj­o osebe, ki skoraj četrt tisočletja starega koncepta javnosti ne razumejo. Ne le da ga ne razumejo. Tudi sovražijo ga. Kar se jim zdi vredno, so ratingi. Ker pa se jim sanja ne, kaj sta radio in televizija, so vse inovacije, ki so jih prinesli, z njihovim domnevnim ciljem, ratingi, skregani. Bolj ko so ratingi imperativ, bolj pod njihovim vodstvom strmoglavl­jajo.

RTV Slovenija je ugrabljena. Če bi obstajalo kaznivo dejanje proti interesu javnosti, bi lahko rekli, da gre za kriminalno početje. Tako pa gre za demontažo ene od javnih dobrin. Poskusi demontaže javnih dobrin so ena od rdečih niti družbenega dogajanja v zadnjih letih. Ne gre zgolj za demontažo javne informacij­ske in kulturnoum­etniške sfere. Soočeni smo bili s poskusi demontaže javnega zdravstva. Soočamo se s poskusi demontaže javnega kulturnega prostora. Sporočilo aprilskih volitev je bilo jasno: javni prostor je dobrina, ki mora biti zavarovana. Javni prostor je dobrina, po kateri ljubiteljs­ki menedžerji pač ne smejo mesariti.

Pred dnevi je bil v Križankah koncert ob 50. obletnici oddajanja Vala 202, eminentne kulturne in informativ­ne institucij­e, ki deluje pod okriljem Javnega zavoda RTV Slovenija. Produkcijs­ko skrajno zahteven projekt je bil izveden brezhibno. TV-prenos je bil vrhunski. Na radiu in televiziji znajo delati. Generalno vodstvo RTV naj se poslovi. Naj posel prepusti tistim, ki znajo. In ne sovražijo javnosti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia