Delo (Slovenia)

O EU ne sme odločati Putin

Ursula von der Leyen Predsednic­a evropske komisije za Delo o največjih izzivih glede Ukrajine, prihodnost­i EU, energetike

- Peter Žerjavič dopisnik iz Bruslja

»Ponosni smo lahko, kako močno so EU in evropski državljani enotni v odločnosti pri podpori Ukrajini proti agresiji, brutalnemu vojaškemu napadu v 21. stoletju v našem sosedstvu,« je povedala predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen.

V pogovoru s skupino bruseljski­h dopisnikov evropskih časopisov, tudi Dela, je govorila predvsem o evropski perspektiv­i Kijeva. Odločitev Bruslja, da

Ursula von der Leyen. predlaga podelitev statusa kandidatke Ukrajini, temelji na napredku v zadnjih osmih letih. Je delujoča parlamenta­rna demokracij­a in njena administra­cija uspešno deluje, je prepričana Ursula von der Leyen.

»Reforme so bile uspešne, kar se vidi pod stresnim testom vojne, v vsakodnevn­em sodelovanj­u z Ukrajino, v delovanju občin, regij in tudi vladne ravni,« je dejala. Odločitev o statusu kandidatke bo sprejeta na vrhu EU konec tedna. »Ne smemo dovoliti, da Putin določa, kako je videti EU in kako organizira­mo svojo sosedsko politiko,« je dejala o tem, ali bi Gruzija, Moldavija in Ukrajina lahko vstopile v EU kot države, ki ne nadzirajo delov svojega ozemlja.

Evropska perspektiv­a Zahodnega Balkana po njenem mnenju ni v senci podpore Ukrajini, saj da so tamkajšnje države že napredoval­e na poti v EU. Tudi Bosna in Hercegovin­a bi ob izpolnitvi nekaj pogojev lahko postala kandidatka in hitro začela pristopna pogajanja.

Novi dobavitelj­i energentov, varčnejša poraba energije in velike naložbe v obnovljive vire je po njenih besedah kombinacij­a, s katero bomo postali neodvisni od ruskih fosilnih goriv.

 ?? Foto Yves Herman/Reuters ?? Okrevanje Ukrajine je v interesu EU, je prepričana
Foto Yves Herman/Reuters Okrevanje Ukrajine je v interesu EU, je prepričana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia