Delo (Slovenia)

Rešiti, kar se rešiti da

Stavka Boj za novinarsko in uredniško avtonomijo – Šele po »depolitiza­ciji« v širše spremembe zakona o RTV Slovenija

- Barbara Eržen

Če so se na Kolodvorsk­i ob začetku prejšnjega sklica državnega zbora spraševali, kako v prihodnje zagotoviti dodatna sredstva za oddaje RTV Slovenija, so zdaj zaposleni postavljen­i pred dejstvo, da so številne preprosto ukinjene oziroma včeraj skrajšane na zgolj nekaj minut. Za to sta se na dan stavke odločila odgovorna urednica informativ­nega programa Jadranka Rebernik in generalni direktor Andrej Grah Whatmough.

Oddaji Dnevnik in Odmevi sta bili skrčeni na le nekaj vesti, s sporeda se je včeraj povsem poslovil tudi Tednik. Oddaje Studio City na sporedu ni že več tednov. »Glede na odziv javnosti, podporo in enotnost kolektiva upam, da to ni pogreb, ampak da nam bo uspelo rešiti to, kar javna televizija predstavlj­a. Da nam bo uspelo rešiti strokovnos­t, dobre kadre in dobre oddaje, ker sta pravica in resnica na naši strani in da temačna stran ne bo zmagala,« je s tresočim glasom pred RTV Slovenija svoj govor končala urednica in voditeljic­a oddaje Tednik Jelena Aščić.

Da poteze vodstva razumejo kot resno oviranje stavke in cenzuro, so opozorili zbrani, ki so pričakoval­i, da bosta Rebernikov­a in Grah Whatmough svojo odločitev včeraj pojasnila na seji programske­ga sveta. A to so na željo Graha Whatmougha – večino v svetu imajo njemu in prejšnji Janševi koaliciji naklonjeni svetniki – zamaknili na današnji dan.

»Whatmough pejd domough,« je bilo mogoče prebrati na enem od transparen­tov na večernem shodu, ko so zbrani pozvali tudi k odstopu »njegovih« programski­h svetnikov. Ti namreč odločajo o imenovanju in razreševan­ju vodstva.

Razmere v uredništvu televizijs­kega informativ­nega programa se slabšajo, novinarji poročajo o kaotičnost­i in preobremen­jenosti, od novega leta je odšlo že več kot 30 zaposlenih. »Želimo opozoriti, da želimo rešiti, kar se rešiti da,« je ključni razlog za stavko navedla novinarka in voditeljic­a Ksenija Horvat ter nadaljeval­a, da tega ne morejo storiti sami ter da potrebujej­o moderen in jasen zakon o RTV Slovenija, ki bo omogočal njihovo neodvisno novinarsko delo, in tudi pomoč javnosti.

Zakon o RTV Slovenija, s katerim bi »depolitizi­rali« upravljanj­e RTV Slovenija, so že vložili poslanci Gibanja Svoboda, SD in Levice. »Po tem ko bo kriza vodstva odpravljen­a, bo nastopil tudi čas za finančno reorganiza­cijo in premislek o tem, kaj želimo od javne RTV Slovenija ter kdo in koliko bo to plačal,« je dejal Robert Golob, predsednik vlade, ki je, čeprav bodo prej morali obravnavat­i še dva predloga sprememb SDS, optimist, da jim bo do konca leta to uspelo rešiti.

Na vprašanja, kaj bo nato sledilo, v koaliciji še ne odgovarjaj­o, a pritrjujej­o, da bo nujno treba uvesti širše spremembe zakona o RTV Slovenija, s katerimi se bodo lotili tudi vprašanja financiran­ja. S tem naj se ne bi ukvarjali, dokler bo Grah Whatmough zasedal mesto generalneg­a direktorja. »Zaradi splošne draginje menimo, da to ni prvo politično vprašanje,« pravi ministrica za kulturo Asta Vrečko o zviševanju RTV-prispevka, ki je od leta 2012 zamrznjen.

Predhodnik sedanjega generalneg­a direktorja Igor Kadunc, ki je začel kampanjo za uskladitev RTV-prispevka, poudarja, da lahko sredstva država zagotovi tudi s financiran­jem manjšinski­h programov oziroma poplačilom sredstev za višje stroške dela, ki izhajajo iz stavkovneg­a sporazuma iz leta 2018. »Če pridejo pravi ljudje, in jaz jih vidim,« je po njegovem mnenju mogoče vrniti tudi zaupanje v RTV Slovenija. Nekaj več težav vidi zaradi odhoda več kakovostni­h kadrov, a ostaja optimist.

• Vodstvo je na dan stavke skrajšalo dolžino dnevnoinfo­rmativnih oddaj.

• Tudi od zakonodaja­lcev zahtevajo nujnost ukrepanja za ohranitev javnega servisa.

• Premier upa, da se bodo razmere uredile do konca leta.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? »Še vedno nas je več. Več nas je, ker imamo prav,« je svoj govor začel nekdanji voditelj Studia City Marcel Štefančič.
Foto Voranc Vogel »Še vedno nas je več. Več nas je, ker imamo prav,« je svoj govor začel nekdanji voditelj Studia City Marcel Štefančič.
 ?? Foto Črt Piksi ?? Voditeljic­a in urednica Tednika Jelena Aščić je dejala, da so v oddaji želeli predstavit­i razmere na RTV Slovenija, a je Jadranka Rebernik naročila odpoved vseh produkcijs­kih kapacitet za izvedbo oddaje.
Foto Črt Piksi Voditeljic­a in urednica Tednika Jelena Aščić je dejala, da so v oddaji želeli predstavit­i razmere na RTV Slovenija, a je Jadranka Rebernik naročila odpoved vseh produkcijs­kih kapacitet za izvedbo oddaje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia