Delo (Slovenia)

Golob se bo glede Ukrajine soočil z Janšo in Toninom

Diplomacij­a Razprava na odboru za zunanjo politiko bo pokazala, ali so stranke sposobne poenotiti stališča do rusko-ukrajinske vojne

- Uroš Esih

Na skupni seji odbora za zadeve EU in odbora za zunanjo politiko bo predsednik vlade Robert Golob iskal podporo za enotno in skupno stališče slovenske politike pred zasedanjem evropskega sveta konec tedna, ki bo namenjen vojni v Ukrajini.

Premier Robert Golob je že večkrat pojasnil, da sam ne želi določati zunanje politike, zato si je postavil cilj, da bi skupno in enotno stališče Slovenije do vojne v Ukrajini nastalo v državnem zboru. Današnje seje odbora za zunanjo politiko se bo poleg Goloba udeležil še državni sekretar Igor Mally, ki je v kabinetu predsednik­a vlade pristojen za evropske zadeve.

Zunanje ministrice Tanje Fajon ne bo, ker se te dni v Bruslju udeležuje zasedanja zunanjih ministrov Unije. Iz koalicijsk­ih vrst je slišati, da so se dogovorili, da bo zunanjo politiko, vključno s politiko do Ukrajine in Rusije, vodila zunanja ministrica Tanja Fajon. Pri ključnih odločitvah, kot je tokrat vprašanje slovenskeg­a stališča do ukrajinske vojne, bo Golob iskal širše politično soglasje v državnem zboru.

Neformalna izhodišča, ki veljajo tudi kot najširše smernice za delovanje ministrice in koalicijsk­ih poslancev, pa je pripravil evropski poslanec Milan Brglez. Najpomembn­ejša točka je, da Slovenija z vsemi razpoložlj­ivimi sredstvi pomaga Ukrajini, da se obrani pred agresijo Rusije. Med razpoložlj­iva sredstva pa ne sodi ne uporaba Slovenske vojske v Ukrajini ne privolitev v takšne odločitve EU in zveze Nato, ki bi lahko vodile do povečanja intenzivno­sti mednarodne­ga oboroženeg­a konflikta med Rusijo in Ukrajino. Po drugi strani si mora Slovenija diplomatsk­o prizadevat­i za takojšnjo prekinitev sovražnost­i in preprečeva­nje totalne vojne.

Pisma le temelj za razpravo

V javnosti se je v zadnjem času širilo več pozivov vladi, kako naj ravna v primeru ukrajinske vojne. Poleg mirovniške­ga poziva somišljeni­kov Aurelia Jurija in pravičnišk­ega poziva somišljeni­kov Luke Lisjaka Gabrijelči­ča je svoj poziv napisala še Spomenka Hribar. Vladi priporoča, da v duhu neuvrščeno­sti evropskim institucij­am posreduje uradno slovensko pobudo za začetek pogajanj med EU in Rusijo o trajnem miru ter za začetek pogajanj za osnovanje evropskega projekta Evrazije, sodelovanj­a EU in Rusije.

Današnje razprave v odboru za zunanjo politiko se bosta udeležila tudi predsednik­a opozicijsk­ih strank SDS in NSi, Janez Janša in Matej Tonin. Napoveduje se trša in kritična razprava, v kateri NSi podpira pismo Lisjaka Gabrijelči­ča, saj

Predsednik odbora za zunanjo politiko Predrag Baković napoveduje, da pobud glede Ukrajine ne bodo obravnaval­i, lahko pa so temelj za razpravo poslancev.

da je prineslo zelo realno oceno stanja ter smernice, kaj in kako je treba v teh razmerah narediti.

Predsednik odbora za zunanjo politiko Predrag Baković napoveduje, da omenjenih pisem ne bodo obravnaval­i, lahko pa so temelj za razpravo poslancev. V petek bo sledil še prvi sestanek popolnoma prenovljen­ega strateškeg­a sveta za zunanjo politiko na zunanjem ministrstv­u, na katerega bodo vabljeni tudi pisci pisem.

 ?? Foto Matej Družnik ?? Na skupni seji odbora za zadeve EU in odbora za zunanjo politiko, na kateri naj bi poenotili stališče slovenske politike do vojne v Ukrajini, je pričakovat­i tršo razpravo, saj se je bosta poleg premiera Roberta Goloba udeležila tudi predsednik­a opozicijsk­ih SDS in NSi Janez Janša in Matej Tonin.
Foto Matej Družnik Na skupni seji odbora za zadeve EU in odbora za zunanjo politiko, na kateri naj bi poenotili stališče slovenske politike do vojne v Ukrajini, je pričakovat­i tršo razpravo, saj se je bosta poleg premiera Roberta Goloba udeležila tudi predsednik­a opozicijsk­ih SDS in NSi Janez Janša in Matej Tonin.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia