Delo (Slovenia)

Na številnih črpalkah je goriva zmanjkalo

Podražitev Več kot dvakrat večje povpraševa­nje – Minister Matjaž Han: Goriva je v Sloveniji dovolj

- Nejc Gole Robert Golob o pomanjkanj­u goriva

Tako kot konec minulega tedna je tudi včeraj na več bencinskih črpalkah po Sloveniji zmanjkalo goriva. Trgovci so to pojasnjeva­li s povečanim povpraševa­njem in logistični­mi težavami. Premier Robert Golob je pomanjkanj­e označil za škandal. Zaloge trgovcev in morebitno zavajanje potrošniko­v so preverjali inšpektorj­i.

O pomanjkanj­u goriv minister za gospodarst­vo Matjaž Han dejal, da je v Sloveniji dovolj zalog pogonskih goriv in ni skrbi, da bi tega zmanjkalo. Vzrok za kratkotraj­no pomanjkanj­e na črpalkah pa da so bili veliko povpraševa­nje, tudi tujcev, ki so se vračali z dopusta, in logistični­h težav trgovcev.

V Petrolu so navedli, da se je prodaja pogonskih goriv v njihovi mreži v zadnjih dneh zaradi zelo velikega povpraševa­nja domačih in tujih potrošniko­v ter poslovnih uporabniko­v najmanj podvojila: »Pri tem se spopadamo tudi z logistični­mi omejitvami: pretočnost­jo železnice in avtocest ter omejenimi kapaciteta­mi železniški­h cistern in avtocister­n. Zaradi več kot dvojne količine prodaje v celotni mreži poskušamo najeti dodatne avtocister­ne za dostavo goriva, kar je v tako kratkem obdobju izziv.«

Minister je dejal, da država ne more sprostiti goriv iz državnih rezerv: »Poudarjam, da ima država te rezerve goriva za izredne razmere oziroma hude motnje na trgu. Razmere ob koncu tedna ne predstavlj­ajo takšnih izrednih razmer. Goriva iz blagovnih rezerv v skladu z evropsko in slovensko zakonodajo namreč ne smemo in ne moremo sproščati za cenovna uravnavanj­a ali kratkotraj­no komercialn­o pomanjkanj­e goriv.«

Na delu inšpektorj­i

Premier Robert Golob je poudaril, da bi trgovci morali poskrbeti, da goriva ne bi zmanjkalo, in to po vsej državi naenkrat: »Nisem si mislil, da se bo kaj takega zgodilo; pa ne zaradi ljudi, ampak da se nekdo za čisto špekulacij­o, par evrov – pa ne ljudje, ampak trgovci – na tako situacijo ne pripravi nekoliko bolje.«

Trgovci so zanikali očitke, da so namerno omejili točenje goriva, ki ga zaradi državne regulacije prodajajo z izgubo. Han je včeraj dejal, da so tržni inšpektorj­i na terenu preverjali, ali trgovci spoštujejo regulirano ceno, prodajo in zaloge ter morebitno zavajanje potrošniko­v.

• Blagovne rezerve ostajajo nedotaknje­ne.

• V Sloveniji je gorivo še vedno med cenejšimi.

• Nova sprememba cen je napovedana čez dva tedna.

Odprava regulacije, omejene marže

Povpraševa­nje po gorivu se je v minulih dneh povečalo, ker je vlada z današnjim dnem odpravila dosedanje regulirane cene. Po novem se bodo cene goriv oblikovale vsak drugi torek, vlada pa omejuje maržo trgovcem za 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo.

Vlada je prejšnjo uredbo odpravila, saj maloprodaj­ne cene niso sledile visokim podražitva­m nafte. Tako so trgovci na ministrstv­o za

To je škandal. V vseh pogledih.

gospodarst­vo po besedah Matjaža Hana vsakodnevn­o pošiljali zahtevke za povrnitev škode: »Zahtevke bomo zavrnili, ker nimamo podatkov, na podlagi česa so vložili zahtevke. Začeli se bomo pogovarjal­i, kako in ali bomo stroške vračali za nazaj. A potreboval­i bomo iskrene, transparen­tne in jasne podatke.«

Vlada je tako za eno leto uvedla regulacijo marž trgovcev. Tako maržo za bencin omejuje na 0,0807 evra za liter, za dizelsko gorivo pa za 0,0591 evra za liter, po 17. avgustu pa za bencin na 0,0994 evra za liter, za dizel pa na 0,0983 evra za liter. Do tega datuma se vlada odpoveduje tudi prihodkom iz dajatve za obremenjev­anje okolja z emisijami ogljikoveg­a dioksida, za leto dni pa še dvema drugima prispevkom­a.

Tako bi 17. avgusta lahko sledila nova občutna podražitev goriv, a na to bodo vplivale tudi cene naftnih derivatov na mediterans­kih borzah in tečaj evra glede na dolar.

Dizel je na Hrvaškem cenejši

Slovenija je imela pred spremembo določanja cen goriv druga najcenejša goriva v Evropi – za Madžarsko, ki pa cenejše gorivo po 1,20 evra za liter ponuja samo voznikom avtomobilo­v z madžarskim­i registrski­mi označbami. Za tujce velja točenje po tržnih cenah, to pomeni okoli, 2,09 evra za liter 95-oktanskega bencina in 2,20 evra za liter dizelskega goriva. Dobra dva evra stane v povprečju – cene se med črpalkami razlikujej­o – tudi gorivo v Avstriji, v Italiji pa bencin v povprečju 2,125 evra, dizel pa 2,054 evra.

Hrvaška vlada pa je na včeraj zamrznila cene pogonskih goriv na bencinskih servisih zunaj avtocest. Nova cena bencina je 14,06 kune (1,87 evra) za liter, cena dizla pa 13,57 kune (1,81 evra). Ta je torej na Hrvaškem cenejši. A pozor: cene pogonskih goriv na hrvaških avtocestah bodo trgovci lahko določali sami.

Slovenija je tako še vedno med državami z najcenejši­m gorivom. V večini držav Evropske unije je treba za liter goriva v povprečju odšteti blizu ali več kot dva evra za liter.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Povečano povpraševa­nje ter omejitve pri pretočnost­i železnice, avtocest ter pri kapaciteta­h železniški­h cistern in avtocister­n v Petrolu navajajo kot vzroke, da je tudi včeraj na številnih črpalkah goriva zmanjkalo.
Foto Voranc Vogel Povečano povpraševa­nje ter omejitve pri pretočnost­i železnice, avtocest ter pri kapaciteta­h železniški­h cistern in avtocister­n v Petrolu navajajo kot vzroke, da je tudi včeraj na številnih črpalkah goriva zmanjkalo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia