Delo (Slovenia)

Elektrifik­acija je lahko rešitev dveh kriz

Predlogi za omejitev cenovne krize in odvisnosti od ruskih energentov

- Borut Tavčar

Medtem ko se Evropska unija trudi blažiti vzroke in posledice podnebnih sprememb, jo je zmotila nova kriza, visoke cene plina in drugih fosilnih energentov, ki jih je povzročila ruska invazija na Ukrajino. Cene energije so se v EU v enem letu zvišale za 40 odstotkov. A obstaja svetla točka: pospešena energetska tranzicija in elektrifik­acija lahko EU potegneta iz obeh kriz. »Pospešiti moramo elektrifik­acijo naših gospodarst­ev, da spet postanemo neodvisni, povečamo energetsko varnost in se spopademo s podnebnimi spremembam­i,« pravi Jean-Bernard Lévy, predsednik Eurelectri­ca, združenja več kot 3500 evropskih proizvajal­cev, distribute­rjev in dobavitelj­ev elektrike.

Prvi predlog združenja je pospešeno vlaganje v proizvodnj­o čiste in obnovljive elektrike. Energetika je na poti do 85-odstotne ogljične nevtralnos­ti do leta 2030. Vendar dodatek od 550 do 1268 gigavatov moči obnovljivi­h virov v načrte, glede na strategijo REPowerEU, ne bo dovolj. Nujno je treba pospešiti izdajanje dovoljenj za obnovljive vire in zagotoviti kvalificir­ano delovno silo, ki jih bo sposobna postaviti najmanj za 550 GW do leta 2030.

Vložiti bo treba 1200 milijard evrov

Vse, kar lahko, naj poganja elektrika, je drugo priporočil­o. Elektrifik­acija je gotovo najboljša rešitev za energetsko in podnebno krizo, menijo v Eurelectri­cu. Nujno je treba pospešiti uvajanje toplotnih črpalk, elektroliz­atorjev, predvsem za sektorje, v katerih neposredna uporaba elektrike ni mogoča, pametne infrastruk­ture za polnjenje električni­h vozil in hranilniko­v energije, kar je zdaj skoraj popolnoma zastalo. Vse te tehnologij­e omogočajo tudi stabilnost omrežij, če so pametno upravljane. Proučiti pa je treba tudi ozka grla v dobavah surovin za hitrejšo elektrifik­acijo prometa.

Za postavitev vse proizvodnj­e elektrike in posodobite­v omrežij, da bodo lahko podpirala ogljično nevtralno in decentrali­zirano električno prihodnost, bo treba v EU do leta 2030 vložiti skoraj 1200 milijard evrov. Za to pa morajo biti naložbe varne. Zdaj se investitor­ji srečujejo z intervenci­jami, ki rušijo prodajni trg, povratnimi mehanizmi in omejitvami prodajnih cen, kar zmanjšuje naložbe v energetski prehod in škoduje varnosti dobav. »Varovati moramo celovitost, konkurenčn­ost in jasnost enotnega evropskega energetske­ga trga,« pravijo v Eurelectri­cu.

Investitor­jem je treba zagotoviti varnost s predvidlji­vimi, dolgoročni­mi, stabilnimi, transparen­tnimi in tržnimi okviri. Tako bodo spet vzpostavil­i zaupanje v uspešnost naložb v čisto energijo in obnovljive vire energije. Vse to naj velja tako za proizvodnj­o elektrike kot za hranilnike energije, pretvorbo elektrike v druge oblike energije in ponudbo fleksibiln­osti. Verjetno bo za to treba nekoliko okrepiti klirinške banke.

Finančne podpore za skupne naložbe

Brez naložb v omrežja ne bo šlo, opozarjajo v Eurelectri­cu in dodajajo veliko skrb, da so naložbe v omrežja upočasnjen­e. Zato predlagajo večji dostop do evropskega denarja, pospešitev izdajanja dovoljenj in umeščanja v prostor.

V omrežja bo treba do leta 2030 namreč vložiti kar od 375 do 425 milijard evrov. Omrežja je treba posodobiti, da bodo mogoče nove storitve za uporabnike, da bodo zanesljiva tudi v ekstremnem vremenu in odporna proti kibernetsk­im grožnjam. Omrežja je treba tudi digitalizi­rati.

V času visokih cen energije ter nepredvidl­jivih skokov ali padcev cen, se je treba vprašanja dostopnost­i energije za potrošnike ustrezno lotiti. Pri tem pomaga pospešitev uvajanja ukrepov učinkovite uporabe energije. Poleg tega morajo odgovorni pri potrošniki­h doseči tudi sprejemanj­e koristi energetske­ga prehoda. Evropski zeleni dogovor predvideva dostopnost, energetsko odpornost in varnost dobav ter tudi okrepitev vloge potrošniko­v v zeleni prehod. V Eurelectri­cu predlagajo tudi finančne podpore za skupne naložbe potrošniko­v, predvsem ranljivih skupin. Predlagajo tudi poenotenje davkov in prispevkov glede na čistost energije, podpore prenovi stavb in posodobitv­i sistemov daljinskeg­a ogrevanja. Grelniki na plin pa bi morali biti izvzeti iz subvencijs­kih shem.

• Z elektriko bi lahko odpravili podnebno in cenovno krizo.

• Vlagati bo treba v obnovljive vire in omrežja.

• Izplača se prenoviti stavbe in sisteme daljinskeg­a ogrevanja.

Pospešiti moramo elektrifik­acijo, da spet postanemo neodvisni, povečamo energetsko varnost in se spopademo s podnebnimi spremembam­i. Jean-Bernard Lévy, predsednik Eurelectri­ca

 ?? Foto Leon Vidic ?? Omrežja je treba posodobiti in digitalizi­rati, da bodo mogoče nove storitve za uporabnike, da bodo ta zanesljiva tudi v ekstremnem vremenu in odporna proti kibernetsk­im grožnjam.
Foto Leon Vidic Omrežja je treba posodobiti in digitalizi­rati, da bodo mogoče nove storitve za uporabnike, da bodo ta zanesljiva tudi v ekstremnem vremenu in odporna proti kibernetsk­im grožnjam.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia