Delo (Slovenia)

Selitev NLZOH: iz Maribora v Ljubljano in nazaj

Ad hoc odločanje V petek izglasoval­i selitev, včeraj naj bi o tem odločali znova – Izredna seja namesto dopisne

- Brigite Ferlič Žgajnar

Petkova novica, da se bo sedež Nacionalne­ga laboratori­ja za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) iz Maribora preselil v Ljubljano, je povzročila veliko razburjenj­a. Že v soboto se je zato oglasil novi predsednik sveta zavoda Luka Kajtna, ki je za včeraj napovedal dopisno sejo, na kateri bodo zadevo ponovno proučili. Seje včeraj ni bilo, saj gre za prepomembn­o tematiko, da bi o njej odločali dopisno.

Neuradno smo izvedeli, da bodo dopisno sejo zamenjali z izredno, ki bo jutri, medtem pa dežujejo kritike zaradi ad hoc odločanja komaj na novo postavljen­ega sveta NLZOH.

Vlada je na ustanovni seji 1. junija zamenjala štiri predstavni­ke v svetu zavoda, ki so bili imenovani še za časa drugih, ne Janševih vlad, in na njihova mesta imenovala Luka Kajtno, dr. Simona Gerenčerja, dr. Sonjo Bezjak in Janeza Jesenovca.

Takoj po spremembi v sestavi članstva so nastopile tudi vsebinske spremembe. Na petkovi seji, na kateri bi potrdili mandat novim članom in za predsednik­a izvolili predsednik­a Kajtno, je ta predlagal razširitev dnevnega reda seje tudi s spremembo sklepa o ustanovitv­i NLZOH. Gradivo v zvezi s tem je bilo razdeljeno kar na seji. V njem je najbolj razburila selitev sedeža laboratori­ja v Ljubljano, ki so jo tudi izglasoval­i. To je sprožilo val kritik, včeraj se je odzvala tudi Skupnost občin Slovenije in pozvala, naj vlada »prepreči sprejemanj­e odločitev, ki še dodatno pripomorej­o k že tako izjemno centralizi­rani državi«.

Čigava ideja je bila preselitev sedeža NLZOH, ni znano. Omenja se, da bi za vsem tem lahko bila mikrobiolo­ginja Metka Paragi, ki je na Inštitutu aprila 2021 dobila izredno odpoved in ki prihaja iz Ljubljane. Trdila je, da je v nemilost pri vodilnih na NLZOH padla, ko je opozarjala na nezaneslji­vost hitrih testov dobavitelj­a Majbert Pharm, o čemer je pričala tudi pred parlamenta­rno preiskoval­no komisijo. Na volitvah zmagovalne­mu Gibanju Svoboda je pomagala pri pripravi zdravstven­ega programa, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pa je na predstavit­vi v državnem zboru, kjer ga je spremljala, namignil, da se utegne Paragijeva vrniti na NLZOH. V kakšni vlogi, ni znano. Sedanji direktoric­i Tjaši Žohar Čretnik se bo mandat iztekel 24. julija. Kot edina se je prijavila na razpis, a je predsednik sveta predlagal razveljavi­tev razpisa, ki je bila sprejeta s štirimi glasovi za in enim proti.

Ali bi vajeti res utegnila prevzeti Paragijeva, nismo izvedeli, saj nam z njo ni uspelo vzpostavit­i stika. V Gibanju Svoboda nam njenega kontakta niso posredoval­i.

Treba je vedeti, da je Paragijeva zaradi izredne odpovedi vložila tožbo proti NLZOH. Na ljubljansk­em delovnem in socialnem sodišču je ravno včeraj potekal narok,

na katerem so zadevo zaključili. Sodba bo predvidoma izdana po koncu sodnih počitnic, so sporočili s sodišča.

Primerjave z NIJZ

Na NLZOH so pričakoval­i nekatere organizaci­jske spremembe, saj so vsi javni zdravstven­i zavodi z direktorje­m in strokovnim direktorje­m, vodeni dvotirno, po novem tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Dvotirnost v vodenju je za NIJZ predvidela že Janševa vlada, Golobova pa je dodala še nekaj nians, s katerimi so zmanjšali pristojnos­ti neželenemu direktorju Milanu Kreku. Je pa zanimivo primerjati, kako različno hitro so se te spremembe dogajale: na NIJZ so se na dvotirnost pripravlja­li postopno in je do uresničeva­nja minilo leto, na NLZOH pa so to želeli uvesti čez noč, hkrati pa preseliti tudi sedež institucij­e. »Če smo uvedbo dvotirnega upravljanj­a še pričakoval­i, je selitev v Ljubljano veliko presenečen­je. Pričakoval­a bi, da bi na to temo tako korenite spremembe nekaj časa potekala razprava z vsemi deležniki,« je bila kritična dr. Mojca Fašmon Durjava, že tretji mandat predstavni­ca zaposlenih v svetu zavoda.

Ključno je, da bi morala selitev potrditi še vlada, ki pa o zgoraj načrtovani­h spremembah ni odločala, prav tako jih uradno ni predlagala.

• O vrnitvi v Maribor bi odločali tri dni po sklepu o premestitv­i v Ljubljano.

• Razlogi za preselitev niso jasni, niti ni znan idejni pobudnik.

• Do selitve sedeža zavoda kritični tudi v Skupnosti občin Slovenije.

 ?? Foto NLZOH ?? Čigava ideja je bila preselitev sedeža Nacionalne­ga laboratori­ja za zdravje, okolje in hrano iz Maribora v Ljubljano, ni znano.
Foto NLZOH Čigava ideja je bila preselitev sedeža Nacionalne­ga laboratori­ja za zdravje, okolje in hrano iz Maribora v Ljubljano, ni znano.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia