Delo (Slovenia)

Najprej na mizi višji regres in plačni razredi

Javni sektor Do oktobra naj bi rešili usklajevan­je z inflacijo, potem pa se lotili uravnilovk­e in drugih strukturni­h težav

- Barbara Hočevar

Višji regres za letni dopust od najnižjega zakonsko predpisane­ga, že vrsto let enaka vrednost plačnih razredov, kljub rekordni inflaciji, kompresija v spodnji tretjini plačne lestvice, kjer prejemajo minimalno plačo tako tisti, ki opravljajo dela, za katera je pogoj končana osnovna šola, kot zaposleni s srednješol­sko in višjo izobrazbo, so med odprtimi vprašanji, ki težijo vseh 42 reprezenta­tivnih sindikatov javnega sektorja.

Na včerajšnje­m spoznavnem sestanku z novo ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik so se poskusili poenotiti, česa se bodo najprej lotili. Svoj pogled jim je predstavil tudi predsednik vlade Robert Golob.

»Veseli smo, da je končno spet vzpostavlj­en socialni dialog,« je po srečanju komentiral Golob, ki si želi, da bi si čez poletje postavili tri prioritete, za katere bi imeli septembra že rešitve. »Da ne bi reševali vseh nakopičeni­h problemov naenkrat, ampak tiste, ki so najlažje rešljivi. S tem zaženemo proces in si navsezadnj­e tudi pripišemo zmage, kar je zelo pomembno z vidika morale v procesu. Pa zaradi tega, da vsi skupaj pokažemo dobro voljo,« je dejal predsednik vlade, ki bi rad videl, da je vsaj ena od teh prioritet odprava anomalij v spodnjem delu plačne lestvice, pri tistih na minimalni plači ali še niže. »Nobene potrebe ne vidim po tem. Vemo, da je marsikdo kljub visoki izobrazbi v javnem sektorju na minimalni plači, in zaradi tega izgubljamo prepotrebn­e kadre.«

Uravnilovk­a v spodnji tretjini plačne lestvice vseeno očitno ne bo prva zadeva na vrsti. »Zavedamo se draginje in okoliščin, v katerih so državljani, vlada bo nemudoma začela iskati rešitve glede regresa, določitve višine poračuna in hkrati glede usklajevan­ja vrednosti plačnih razredov. Najprej bomo obravnaval­i inflacijo in najšibkejš­e, najranljiv­ejše v javnem sektorju,« je napovedala ministrica Sanja Ajanović Hovnik, ki upa, da bodo najkasneje do oktobra našli skupni imenovalec. Koliko višji regres in za koga, je, po njenih besedah, stvar pogajanj, ki se bodo predvidoma začela 4. julija. »Pogovarjam­o se izključno o letošnjem letu,« pa je odgovorila na vprašanja, ali bodo govorili o formuli usklajevan­ja plačnih razredov tudi za naprej.

Za sistemske probleme še ni časovnice

Glede sistemskih problemov se vladna in sindikalna stran strinjata, da je treba iskati rešitve, ne pa tudi, do kdaj naj bi jih našli. Ustanovili bodo delovne skupine – eno za akutne zadeve, drugo za strukturne spremembe, oblikovali pa bodo tudi pogajalsko skupino za reševanje stavkovnih zahtev.

Obnovitev socialnega dialoga so pozdravili tudi sindikalis­ti. »Sindikati smo dali nedvomno vedeti, da je za nas uskladitev plačnih razredov ključna, k temu smo priključil­i še regres in odprli tudi vprašanja nadomestil za prevoz na delo, kajti lahko se zgodi, da bo šla cena pogonskih goriv nad mejo, ki je še neobdavčen­a, pa tudi vprašanja kompresije skupine J in drugih nizkih plač, o katerih smo imeli nekoliko različna stališča,« je strnil Branimir Štrukelj, predsednik Konfederac­ije sindikatov javnega sektorja Slovenije. »Zavedamo se, da je to zadnje stroškovno izjemno zahtevno, vendar potrebujem­o trdno zavezo vlade, kdaj in kako se bomo tega lotili,« je Štrukelj poudaril, kaj oni razumejo kot prioriteto. Po njegovem razumevanj­u bodo še pred počitnicam­i sedli za mizo glede stavkovnih zahtev Sviza. Priznava, da z vsemi odgovori niso bili zadovoljni. »Predsednik vlade je odprl tudi vprašanje, ki bi utegnilo biti zelo kompleksno, glede vrednotenj­a delovne uspešnosti ali učinka dela v javnem sektorju. Nisem prepričan, da imajo v vladi jasno predstavo o tem, kaj želijo predlagati.«

V drugi pogajalski skupini reprezenta­tivnih sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, se jim zdi pomembno, da bodo na mizi vse njihove zahteve. »Zagotovo pa nismo zadovoljni z rokom, ki ga je vlada predlagala za odpravo nesorazmer­ij pri vrednotenj­u delovnih mest, kar naj bi se zgodilo do leta 2024. To je za nas absolutno nesprejeml­jivo in preveč oddaljeno,« je poudaril Počivavšek.

Sanja Ajanović Hovnik

ministrica za javno upravo

Zavedamo se draginje in okoliščin, v katerih so državljani. Vlada bo nemudoma začela iskati rešitve glede regresa, določitve višine poračuna in hkrati glede usklajevan­ja vrednosti plačnih razredov. Najprej bomo obravnaval­i inflacijo in najšibkejš­e, najranljiv­ejše v javnem sektorju. Upam, da bomo najkasneje do oktobra našli skupni imenovalec. Koliko višji regres in za koga, je stvar pogajanj, ki se bodo predvidoma začela 4. julija.

• Pogajanja se bodo predvidoma začela 4. julija.

• Strinjajo se, da se je treba lotiti strukturni­h sprememb.

• Načeli tudi vprašanje vrednotenj­a delovne uspešnosti.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Predstavni­ki 42 reprezenta­tivnih sindikatov javnega sektorja in vladna pogajalska skupina, ki jo vodi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik – člani so, med drugimi, državni sekretarji vseh ministrste­v –, so prvič sedli za skupno mizo.
Foto Blaž Samec Predstavni­ki 42 reprezenta­tivnih sindikatov javnega sektorja in vladna pogajalska skupina, ki jo vodi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik – člani so, med drugimi, državni sekretarji vseh ministrste­v –, so prvič sedli za skupno mizo.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia