Delo (Slovenia)

Kršitve pravic otrok beguncev dejstvo, ne špekulacij­a

Svetovni dan beguncev ZRC SAZU opozarja, da so begunski otroci nezaščiten­i – Potovanje skozi temno stran Evrope

- Mirt Bezlaj

Znanstveno­raziskoval­ni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) in Inštitut za slovensko izseljenst­vo in migracije (ISIM) bosta v sklopu včerajšnje­ga mednarodne­ga dneva beguncev objavila poziv k zaščiti begunskih otrok.

Poziv so pripravili mladoletni begunci, ki nastopajo v dokumentar­nem filmu Igra senc: Potovanje skozi temno stran Evrope, ta prikazuje izkušnje mladoletni­h beguncev na balkanski begunski poti. Film o posledicah evropske azilne politike za mladoletne begunce brez spremstva bodo danes predvajali v atriju ZRC SAZU. Večino gradiva so v treh letih posneli mladoletni begunci na svoje mobilne telefone. Prikazuje življenje mladoletni­kov na poti od Grčije skozi Severno Makedonijo, Srbijo, Bosno in Hercegovin­o, Hrvaško in Italijo do Francije in Nizozemske, kjer se srečujejo s težavami preživetja v naravi in pogostim policijski­m nasiljem. Del dogajanja je posnet tudi v Sloveniji.

Film so prejšnji teden predstavil­i v evropskem parlamentu v Bruslju, jutri pa ga bodo predvajali še v EU-parlamentu v Strasbourg­u ter predstavil­i poziv in peticijo za zaščito mladoletni­h beguncev. Peticijo je podpisalo že več kot 22.500 ljudi. Ustvarjalc­i filma EU pozivajo, naj otrokom zagotovi možnost varne prošnje za azil, naj jih prepelje iz Grčije in Italije v druge države EU, da ne bodo sami nadaljeval­i nevarne poti, naj prepreči nasilje na mejah in naj se v azilnih postopkih upoštevajo otroci ter nameni več pozornosti obravnavi travm.

Ustvarjalc­i filma

Igra senc

»V Evropo smo prišli, ker potrebujem­o zaščito, a policisti na meji nas pretepajo, ukradejo nam denar in nas nasilno in prisilno vračajo. Prehodili smo več kot 5000 kilometrov, čez gore, reke in minska polja. Velikokrat smo skoraj umrli. Še vedno je veliko otrok na poti. Nasilje je čedalje hujše,« je pred v evropskem parlamentu v Bruslju

36,5 mio

otrok je moralo zapustiti domove

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia