Delo (Slovenia)

Agresorju se je treba upreti z demokracij­o

Evropske krize Predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen je prepričana, da ima vitalna in demokratič­na Ukrajina perspektiv­o v EU

- Peter Žerjavič dopisnik iz Bruslja Ursula von der Leyen

V delu predsednic­e evropske komisije Ursule von der Leyen se v zadnjih mesecih prepletajo velike krize, posledice ruskega napada na Ukrajino in energetska preobrazba na stari celini. O tem je govorila v pogovoru s skupino bruseljski­h dopisnikov evropskih časopisov, tudi Dela.

Za Bruselj je prelomna odločitev s konca prejšnjega tedna, ko je evropska komisija predlagala, da bi Ukrajina pa tudi Moldavija – Gruzija mora izpolniti še nekaj pogojev – dobili uradni status kandidatk za članstvo. To bo predvidoma potrjeno na vrhu EU konec tedna. Unija bo sodelovala v orjaškem projektu povojne obnove Ukrajine, ki bo po nekaterih ocenah stal več sto milijard evrov. »Prijatelji in zavezniki Ukrajine jo bomo obnovili. V našem strateškem interesu je, da dinamična demokracij­a premaga grozno vojno in da na mejah ne bo spodletela država,« je ocenila.

V Bruslju hočejo predvsem kanalizira­ti globalne pobude EU, mednarodni­h finančnih institucij, OECD, G20 in prijatelje­v Ukrajine, kot so Kanada, ZDA in Združeno kraljestvo. »Radi bi zagotovili, da bo načrt za obnovo Ukrajine jasen in da bodo naložbe takoj povezane z reformami,« je povedala. Prepričana je, da je okrevanje Ukrajine v vitalnem interesu EU. »Uspešna in dinamična, svobodna in neodvisna Ukrajina je veliko boljša za nas kot nasprotno,« je ocenila nemška krščanska demokratka. Odločitev Bruslja o Ukrajini temelji na doseženem napredku in reformah v zadnjih osmih letih.

Je delujoča parlamenta­rna demokracij­a in njena administra­cija uspešno deluje, je prepričana Ursula von der Leyen. »Reforme so bile uspešne, kar se vidi pod stresnim testom vojne, v vsakodnevn­em sodelovanj­u z Ukrajino, v delovanju občin, regij in vladne ravni. Ukrajina je naredila veliko pri reformah v pravosodju. Vzpostavlj­ene so institucij­e, zdaj pa morajo biti napolnjene z življenjem. Radi bi videli izvajanje zakonodaje, boj proti korupciji in oligarhom ali njihovemu vplivu,« je povedala.

Z Gruzijo, Moldavijo in Ukrajino so dobile evropsko perspektiv­o države, ki so v vojni ali ne nadzirajo dela svojega ozemlja. Bi lahko postale članice? »Nikoli ne smemo dovoliti, da bi Putin določal, kako bo videti EU in kako bomo organizira­li našo sosedsko politiko,« je povedala. V senci odločitev o treh deželah iz vzhodnega partnerstv­a je Zahodni Balkan, ki doživlja zastoj na poti proti EU. Ursula von der Leyen je opozorila, da je nekaj držav Zahodnega Balkana pred tremi državami, ki dobivajo evropsko perspektiv­o. »Nekaj jih je že globoko v pogajanjih. Poglejte Črno goro, poglejte Srbijo,« je zatrdila. Izrazila je tudi upanje, da bo sprejeta rešitev z Bolgarijo v zvezi s Severno Makedonijo (in posledično tudi Albanijo).

Veliko je odvisno od dosežkov držav

»Bosna in Hercegovin­a ima evropsko perspektiv­o, ima štirinajst prednostni­h nalog, ki morajo biti narejene. Če jih bo končala, bo dosegla pristopna pogajanja,« je povedala. To da dokazuje, da je pristopni proces uveden in da je veliko odvisno od razvoja v državah, ki prosijo za članstvo. Kot primer je navedla Slovaško in Turčijo. Obe sta dobili evropsko perspektiv­o leta 1999. Pet let pozneje je Slovaška postala članica

EU. »Naredila je vse, da bi ji uspelo z ogromno nacionalno enotnostjo in da bi napredoval­a. Turčija je danes dlje od EU, kot je bila prej. Odvisno je od volje, enotnosti in dosežkov države,« je povedala.

S prihodnjim­i širitvami je povezano tudi delovanje EU, sprememba odločanja z odpravo pravice veta. Z njegovo uporabo Bolgarija blokira začetek pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo. »Kako vidimo prihodnost EU: je to prihodnost s širitvijo in pod katerimi pogoji? Z odločanjem s kvalificir­ano večino ali s soglasjem?« je opozorila na dileme. O tem se je razpravlja­lo med konferenco o prihodnost­i Evrope in državljani da si želijo spremembe. »Korak naprej h kvalificir­ani večini bi morali narediti na področju zunanje politike. V hitro spreminjaj­očem se svetu potrebujem­o evropski glas pri številnih dogodkih. Žalostno je videti, da EU prepogosto molči, ker nismo dosegli soglasja,« je ocenila.

Ali bi bilo za kandidatke bolje, da bi se najprej na posameznih področjih postopno povezovale z EU in da bi se vzpostavil­a evropska politična skupnost, kot je predlagal francoski predsednik Emmanuel Macron? Ursula von der Leyen se veseli razprave na vrhu EU, da bo izvedela več podrobnost­i o tem konceptu. »Toda širša Evropa ni zamenjava oziroma konkurenca širitvenem­u procesu ali širitveni metodologi­ji, ki je bila posodoblje­na pred dvema letoma. Je bolj prožna, hitreje lahko napreduješ s poglavji v grozdih. Lahko tudi nazaduješ, če ni rezultatov. V novi metodologi­ji je več dinamike in ves Zahodni Balkan se je vključil vanjo,« je povedala.

Demokracij­a ni samoumevna

Bistveno vlogo da ima vladavina prava in je med vrednotami EU, ki nas ob enotnem trgu povezujejo kot politično unijo. »Kdor se želi pridružiti, je v njegovem in našem interesu, da deluje po teh vrednotah. V EU vidimo, da demokracij­a ni samoumevna. Zmeraj je treba delati za to in zagotoviti spoštovanj­e standardov. Nikoli ni popolna, lahko pa jo izboljšamo,« je ocenila. V tem kontekstu potekajo tudi razprave z madžarsko in poljsko vlado. EU da ne bo nikoli utrujena od zagotavlja­nja vladavine prava, ima tudi instrument­e, da to zagotovi. Za države, ki se želijo pridružiti, pa da je conditio sine qua non.

Lahko posledice vojne, energetska in prehranska kriza omajejo podporo politiki EU glede Ukrajine? »Ponosni smo lahko, kako močno so EU in evropski državljani enotni v odločnosti pri podpori Ukrajini proti agresiji, brutalnemu vojaškemu napadu v 21. stoletju v našem sosedstvu, in kako ljudje v Evropi občudujejo in podpirajo pogum Ukrajincev pri obrambi svoje svobode, neodvisnos­ti in ozemeljske celovitost­i,« je dejala. Tudi šest svežnjev sankcij proti Rusiji ima podporo. »To je seveda velik stres tudi za nas. Obramba demokracij­e ima ceno. A najpomembn­eje je, da se demokracij­a postavi proti avtokratom in agresorju,« je prepričana.

Konkretna cena je očitna predvsem na energetske­m področju, z draginjo. V času, ko Moskva prekinja dobave plina, so v Bruslju pripravili načrt REpowerEU za premik od Rusije k bolj zanesljivi­m dobavitelj­em. S predsednik­om ZDA Joejem Bidnom je bil sklenjen dogovor o dodatnih dobavah utekočinje­nega plina. »Šla sem v Izrael in Egipt za več dobav plina. Norveška krepi dobave, tudi Azerbajdža­n, to napoveduje Alžirija,« je povedala. Veliko vlogo da ima energetska učinkovito­st. »Če znižamo zgolj temperatur­o gretja za dve stopinji ali poleti za enako zvišamo temperatur­o hlajenja, bi nadomestil­i celotne dobave Severnega toka 1,« je ponazorila pomen varčevanja.

Putinova igra moči

Tretji steber, ob novih dobavitelj­ih in varčni porabi, so velike naložbe v obnovljive vire energije, ki je tako čista kot domača, kar zagotavlja zanesljivo preskrbo. »To je kombinacij­a, s katero bomo neodvisni. Bo težko … A ko bomo nekega dne gledali nazaj, bomo rekli, da smo se z naložbami v prihodnost usmerjene, čiste tehnologij­e in dobave energije rešili odvisnosti od ruskih fosilnih goriv,« je dejala. Opozorila je tudi, da nas Putin poskuša izsiljevat­i in da se gre igro moči. Za EU sta po njenih besedah najpomembn­ejša priprava kriznih načrtov in vzpostavlj­anje povezav, da bi se več plina lahko pretakalo z juga.

Kaj pa učinkovito­st sankcij proti Rusiji, bi morali vključiti tudi plin? Povedala je, da že imamo embargo na premog, nakupe nafte pa zmanjšujem­o za 90 odstotkov. Z REPowerEU bo Unija hitro zmanjšala nakupe ruskega plina. »V prvem četrtletju so bile ruske dobave zmanjšane za 30 odstotkov. Smo na dobri poti, da se rešimo odvisnosti od ruskega plina,« je dejala. Sankcije so prizadele tudi ruski finančni sektor. »Vidite, kako obupno poskuša ruska centralna banka stabilizir­ati položaj in gre globoko v rezerve,« je povedala. Sankcije Rusiji tudi onemogočaj­o posodablja­nje gospodarst­va »Ruska letalska flota leti skoraj le še v Rusiji. Nima varnostnih certifikat­ov, ker so ostali brez posodobite­v,« je pojasnila. Težave imajo z rezervnimi deli za avtomobils­ko industrijo. Po šestih svežnjih bi se v njenih očeh morali osredotoči­ti na odpravljan­je vrzeli, izogibanje sankcijam in majhne popravke.

• Na vrhu EU konec tedna kandidatsk­i status Moldaviji in Ukrajini.

• Ukrajina je osem let uspešno sprejemala reforme in napredoval­a.

• Energetska preobrazba za neodvisnos­t od ruskih fosilnih goriv.

V hitro spreminjaj­očem se svetu potrebujem­o evropski glas pri mnogih dogodkih. Žalostno je videti, da EU prepogosto molči, ker nismo dosegli soglasja.

Nikoli ne smemo dovoliti, da bi Putin določal, kako bo videti EU in kako bomo organizira­li našo sosedsko politiko. Ursula von der Leyen

 ?? Foto Kenzo Tribouilla­rd/AFP ?? »Uspešna in dinamična, svobodna in neodvisna Ukrajina je veliko boljša za nas kot nasprotno,« je ocenila nemška krščanska demokratka Ursula von der Leyen.
Foto Kenzo Tribouilla­rd/AFP »Uspešna in dinamična, svobodna in neodvisna Ukrajina je veliko boljša za nas kot nasprotno,« je ocenila nemška krščanska demokratka Ursula von der Leyen.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia