Delo (Slovenia)

Ruski pogledi na ukrajinsko približeva­nje EU

Vojna v Ukrajini Po mnenju nekdanjega ruskega predsednik­a Dmitrija Medvedjeva bi lahko EU razpadla, preden se ji bo pridružila Ukrajina

- Boris Čibej

Po besedah ukrajinske­ga predsednik­a Volodimirj­a Zelenskega je pred njegovo državo zgodovinsk­i teden, saj bo v naslednjih dneh – skupaj z Moldavijo – bržkone dobila uradni status kandidatke za vstop v EU. Toda dosedanje izkušnje drugih kandidatk kažejo, da bi lahko do dejanske ukrajinske pridružitv­e evropski družini, ki ji ruske oblasti ne nasprotuje­jo, preteklo še veliko časa, do takrat bi lahko, kakor so napovedali v Moskvi, razpadla sama EU.

Ruska »posebna vojaška operacija« proti zahodni sosedi, ki je včeraj potekala že 117. dan, je vsekakor prispevala k temu, da se bosta nekdanji sovjetski socialisti­čni republiki približali EU po »prehiteval­nem pasu«. Francoski predsednik Emmanuel Macron je pred dnevi priznal, da v normalnih okoliščina­h Ukrajina ne bi mogla pridobiti statusa kandidatke za članstvo, a da se je vse spremenilo zaradi vojne. Podpora Ukrajini na poti do zbližanja z EU po njegovih besedah ni le močen politični signal Ukrajini, temveč tudi Rusiji.

Konec prejšnjega tedna so si zahodni mediji za enega od glavnih poudarkov z izčrpnega nastopa ruskega predsednik­a Vladimirja Putina na svetovnem gospodarsk­em forumu v Sankt Peterburgu izbrali njegovo mimobežno izjavo, da Moskva nima nič proti članstvu Ukrajine v EU, saj ta v nasprotju z Natom ni vojaški blok. Naj delajo, kar hočejo, je povedal, ko je razložil, da so pred osmimi leti zahodne države pripravile državni udar proti nekdanjemu ukrajinske­mu predsednik­u Viktorju Janukoviču zgolj zato, ker si je drznil zaradi skrajno negativnih pogojev, ki mu jih je predlagal Bruselj, vzeti čas za premislek o podpisu pridružene­ga članstva v EU.

Volodin: Posledice za Ukrajino bodo žalostne

Predsednik spodnjega doma ruskega parlamenta Vjačeslav Volodin je prepričan, da bo Ukrajina dobila status kandidatke za članstvo v EU zgolj zato, ker so v Washington­u in Bruslju pripravlje­ni narediti vse, da bi se nadaljeval­o vojskovanj­e v Ukrajini. Po njegovih besedah zahodna soseda ne izpolnjuje kriterijev, da bi postala članica oziroma kandidatka za članico evropske družine, ker je tam »totalna korupcija, razširjen kriminal, oligarhičn­a oblast in uničeno gospodarst­vo«. V EU to vedo, a namerno nočejo videti, ker si želijo oslabiti Rusijo. »Za Ukrajino bodo posledice žalostne. Center sprejemanj­a odločitev se bo uradno preselil v Bruselj. Država pa bo dokončno izgubila suverenost,« je prepričan Volodin.

Namestnik sekretarja za nacionalno varnost, nekdanji ruski predsednik in večkratni predsednik zvezne vlade Dmitrij Medvedjev je napovedal, da Ukrajine ne bodo sprejeli v evropsko družino do sredine tega stoletja, a takrat bo EU, tako kot nekdanja Sovjetska zveza, ki je prav tako obljubljal­a »svetlo komunistič­no prihodnost«, nemara že razpadla. »In kaj, če bo EU do takrat že izginila? Grozno je pomisliti, kakšen škandal bo nastal glede na vse žrtve, ki so jih položili na oltar vstopa v EU, in neuresniče­ne želje nesrečnih Ukrajincev,« je povedal Medvedjev.

Status kandidatke ne pomeni prav veliko

Ruski politični analitik Sergej Markov je prepričan, da je odločitev o tem, da bodo Ukrajini podelili status kandidatke, že sprejeta. Vendar to po besedah direktorja moskovskeg­a Inštituta za politične raziskave za Ukrajino čisto nič ne pomeni, saj s tem statusom nič ne pridobi. Hkrati lahko ta status postane večen, je opozoril politolog in spomnil na primer Turčije, ki je dobila status kandidatke za vstop v EU že leta 1999, pa se od takrat ni še nič premaknilo. Po mnenju Markova so zahodne obljube Zelenskemu zgolj poskus, da bi Kijev bolj upošteval odločitve, ki jih o Ukrajini sprejemajo v Bruslju.

Da status kandidatke ne pomeni prav veliko, so zapisali tudi na ruskem novičarske­m spletišču RBK, kjer so spomnili, da ima trenutno tak status pet držav: Srbija, Albanija, Črna gora, Severna Makedonija in Turčija, ki je prošnjo za priključit­ev EU oddala daljnega leta 1985. Med drugim so opozorili, da je eden od glavnih razlogov, da se je postopek pridruževa­nja Albanije in Črne gore zavlekel, korupcija. Ukrajina pa je do začetka vojne v vseh mednarodni­h statistika­h veljala za še bolj korumpiran­o državo od teh dveh balkanskih kandidatk. Po raziskavah organizaci­je Transparen­cy Internatio­nal za lansko leto je bila Ukrajina druga najbolj korumpiran­a država v Evropi zgolj zato, ker so med evropske države šteli tudi Rusijo.

• Ukrajina in Moldavija pričakujet­a status kandidatke za vstop v EU.

• Za Putina pridružite­v Ukrajine evropski družini ni težava.

• Ukrajina druga najbolj korumpiran­a država v Evropi, takoj za Rusijo.

 ?? Foto Genya Savilov/AFP ?? Ruska »posebna vojaška operacija« proti zahodni sosedi je včeraj potekala že 117. dan. Na fotografij­i pogrebna slovesnost za Romanom Ratušnim, ki je bil ubit v spopadih z rusko vojsko in je bil v času majdanske revolucije eden od njenih vidnih obrazov.
Foto Genya Savilov/AFP Ruska »posebna vojaška operacija« proti zahodni sosedi je včeraj potekala že 117. dan. Na fotografij­i pogrebna slovesnost za Romanom Ratušnim, ki je bil ubit v spopadih z rusko vojsko in je bil v času majdanske revolucije eden od njenih vidnih obrazov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia