Delo (Slovenia)

Francija ne več samo po meri Emmanuela Macrona

Po volitvah Novi sestav narodne skupščine, ki bo začel zasedati 28. junija, je močno fragmentir­an

- Mimi Podkrižnik

Francozi so na parlamenta­rnih volitvah predsednik­u Emmanuelu Macronu primazali zaušnico; tako je mogoče povzeti izide nedavnih volitev, ki so jih po dvokrožnem sistemu izpeljali minuli dve nedelji. Macronisti in somišljeni­ki, povezani v koalicijo Skupaj, so na koncu dobili samo relativno večino v narodni skupščini, kar prinaša novo dinamiko na politični sceni. Nič ne bo šlo več tako zlahka, kakor je zadnjih pet let gladko po svoji meri krojila Francijo vladajoča struja, z absolutno prevlado v spodnjem domu parlamenta. Že predsedniš­ke volitve pred dvema mesecema bi morale biti nekakšna budnica za novega starega predsednik­a Emmanuela Macrona. Aprila je resda vnovič zmagal, a z nekoliko grenkim priokusom – zaradi milijonov volilnih upravičenc­ev, ki niso glasovali, in prav tako milijonov tistih, ki so ga pred petimi leti podprli, v drugo pa so mu obrnili hrbet. Zdaj so nemalo imen macronizma poslali tudi iz parlamenta, čeprav je koalicija Skupaj z 246 poslanci dobila relativno večino v narodni skupščini, po drugi strani pa je vanjo vstopilo mnogo novih obrazov pod znamko levega zavezništv­a Nupes (Nova ekološka in socialna ljudska unija) kot prve opozicijsk­e sile (kar 142 poslancev). Na tretjem mestu se je »zgodovinsk­o« okrepil Nacionalni zbor, ki ga vodi desna populistka Marine Le Pen – po novem bo sedelo v parlamentu 89 skrajnih desničarje­v –, komaj na četrtem mestu so se s 64 poslanci znašli Republikan­ci ... O novem sestavu parlamenta, ki bo začel uradno zasedati 28. junija, je mogoče povzeti, da je fragmentir­an kot še nikoli v peti republiki.

Kombinacij­e in zahteve

Potem ko v nedeljo ponoči, po prvih objavah rezultatov, ni manjkalo ne evforije ne razočaranj­a, se je včeraj začelo povolilno kombiniran­je in slišati je bilo prve zahteve. Nekateri opozicijsk­i poslanci, tako na radikalno levi kakor na skrajno desni, so se oglasili, češ da bi morala odstopiti predsednic­a vlade Élisabeth Borne. Političark­a, ki je premiersko taktirko prevzela pred kakšnim mesecem, je bila v nedeljo resda izvoljena za poslanko (v Calvadosu), in vendar ne manjka očitkov, da je diskrediti­rana, ko pa macronizem nima več absolutne večine v parlamentu. Po fiasku, ki ga je doživel v nedeljo, da bi morali odstopiti tudi vsi ministri ... Medtem že na glas preigravaj­o, kdo bo vodil katero poslansko skupino, koliko jih sploh bo, kdo iz opozicije bi lahko vodil kakšno komisijo, zlasti tisto za finance, itd. Francoska politika vstopa v novo strastno poglavje, ki bo, kot so komentiral­i v Le Mondu, gotovo naporno sploh za vladajoči tabor, saj je bil doslej vajen malone hegemonije, ne pa kompromiso­v in iskanja konsenza. Pričakovat­i je, da bo, morda sproti, od primera do primera, iskal zavezništv­o in ga najbrž našel predvsem med konservati­vnimi Republikan­ci, kar bržkone pomeni, da se bo moral še za kak odtenek ali več nagniti v desno ...

Kaj pa reformiran­je Francije?

Emmanuel Macron si je že pred volitvami 2017 zadal nalogo reformirat­i Francijo, in to na malone vseh področjih. Marsikater­ega cilja ni mogel uresničiti, saj je izbruhnila pandemija, še prej so se mu postavili po robu rumeni jopiči. Po novem bo vse ne le težje, ampak domala nemogoče, zato ne preseneča, da so rezultat nedeljskeg­a drugega kroga v predsednik­ovem taboru označili za pekel. Zatikalo se bo pri vsakem zakonskem predlogu, kmalu je pričakovat­i blokado pri potrjevanj­u pokojninsk­e reforme, paraliza bo popolna. Lahko se zgodi, da novi sklic parlamenta, kot je slišati, ne bo zdržal niti leto dni ... V predsednik­ovi bližini se zavedajo, kakor je za izjavila vladna predstavni­ca za odnose z javnostjo Olivia Grégoire, da so »razočarali določeno število Francozov, sporočilo je jasno « . Slišati je, da bo Macron za dobro demokracij­e zamenjal najmanj tri ministre, ki v nedeljo niso bili izvoljeni, in se bo v nekaj dneh odločil tudi o usodi aktualne predsednic­e vlade Élisabeth Borne.

• Zaušnica Emmanuelu Macronu.

• Noben tabor nima absolutne večine, zato je pričakovat­i blokade pri sprejemanj­u zakonodaje.

• Nekateri so napovedali predčasne volitve.

Rok trajanja novega parlamenta je negotov, saj a priori ni jasno, katero politično zavezništv­o bi lahko nagovorilo večino, torej najmanj 289 poslancev.

 ?? Foto Denis Charlet/AFP ?? Tudi skrajna desnica Marine Le Pen je močno okrepila pozicijo v narodni skupščini.
Foto Denis Charlet/AFP Tudi skrajna desnica Marine Le Pen je močno okrepila pozicijo v narodni skupščini.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia