Delo (Slovenia)

Zakaj Slovenije ni v klubu nasprotnic jedrskega orožja

Razorožite­v Dunaj bo prizorišče prvega srečanja držav podpisnic pogodbe o prepovedi jedrskega orožja

- Jure Kosec Klemen Grošelj

Od izbruha vojne v Ukrajini se je strah pred uporabo jedrskega orožja znatno povečal. Na Dunaju se bodo danes sestale države, ki verjamejo, da na svetu ni prostora za to orožje. Slovenije ne bo med njimi, saj tako kot večina drugih zahodnih držav ni podpisala prve pravno zavezujoče mednarodne pogodbe, ki je eksplicitn­o prepovedal­a uporabo jedrskega orožja. In vendar nekateri strokovnja­ki menijo, da bi morala znova razmisliti o tem.

Nad prvim srečanjem držav podpisnic pogodbe o prepovedi jedrskega orožja (TPNW), ki ga bo ta teden gostila avstrijska prestolnic­a, bo viselo vprašanje, ali lahko ambiciozen dokument doseže cilj ter namen ali je v času velikih varnostnih in geopolitič­nih trenj vnaprej obsojen na neuspeh.

Ustanovno srečanje držav pogodbenic bo namenjeno oblikovanj­u akcijskega načrta za izvajanje obveznosti iz TPNW in oblikovanj­u načrta za jedrsko razorožite­v. Pogodbo, ki je nastala s pomočjo mednarodne kampanje za odpravo jedrskega orožja (Ican) in začela veljati 22. januarja lani, je do zdaj podpisalo 86, ratificira­lo pa 62 držav, ki po navedbah organizato­rjev srečanja dvomijo o učinkovito­sti teorije jedrskega odvračanja, predvsem pa verjamejo, da ima vsak narod »pravico živeti brez groženj z jedrskim izsiljevan­jem«, s kakršnimi se svet spoprijema v primeru vojne v Ukrajini.

Trkanje na vest jedrskim silam

Verjetnost, da bo Slovenija kdaj pristala med njimi, je vsaj za zdaj videti majhna. Odkar je TPNW leta 2017 ugledal luč sveta, država ni resno razmišljal­a, da bi se mu pridružila, med drugim zato, ker je bila vsebina te pogodbe v neskladju z obrambno držo zveze Nato, cilji TPNW pa so se prekrivali tudi s tistimi v pogodbi o neširjenju jedrskega orožja (NPT) iz leta 1968, na katero Slovenija še vedno gleda kot na temelj globalne neprolifer­acijske in razorožitv­ene arhitektur­e.

Kljub tem neskladjem nekdanja obrambna ministrica Ljubica Jelušič verjame, da bi državi koristila širša razprava o tem. »Mislim, da bi pri nas morali izvesti razpravo o ciljih TPNW in se opredeliti do vsebine te pogodbe,« je za Delo pojasnila profesoric­a na ljubljansk­i fakulteti za družbene vede, z razlago, da se javnost še ne zaveda razsežnost­i pet let starega dokumenta.

Ta z vojno v Ukrajini po njenem mnenju ni izgubil relevantno­sti, ampak prav razmere v Evropi kažejo, kako lahko jedrsko orožje v napačnih rokah ogrozi varnost celotnega sveta. »Po svoje je to oblika trkanja na vest državam, ki to orožje imajo in z njim ogrožajo mednarodni mir,« je prepričana Ljubica Jelušič, ki je opozorila, da se svet brez jasnega cilja ne bo približal opustitvi jedrskega orožja. »Treba je pozivati države lastnice jedrskega orožja, da premislijo o prihodnost­i in skupnih korakih k razorožitv­i na tem področju. Gre za orožje, ki ubija civiliste in ima posledice, ki so nesorazmer­ne z vojaškimi cilji.«

Toda večina zahodnih držav verjame, da TPNW ni rešitev za pomanjkanj­e napredka pri jedrski razorožitv­i, ki je eden od stebrov NPT in navsezadnj­e zaveza zveze Nato (ta namerava ostati jedrsko zavezništv­o, dokler bo soočeno z grožnjo jedrskega orožja). Strokovnja­ke pri pogodbi TPNW med drugim moti odsotnost jasnega verifikaci­jskega režima ( pri uveljavlja­nju njenih določil) in to, da poskuša svet brez jedrskega orožja doseči mimo držav, ki ga posedujejo, ter brez upoštevanj­a geopolitič­nih in varnostnih dejstev v evro-atlantskem prostoru. V tem pogledu najverjetn­eje ni naključje, da med podpisnica­mi pogodbe prevladuje­jo predvsem latinskoam­eriške, afriške in države jugovzhodn­e Azije.

»TPNW v danih okoliščina­h vidim kot plemenit poskus prepovedi jedrskega orožja po modelu prepovedi kemičnega orožja. Žal pa v danih geopolitič­nih in varnostnih razmerah, ko smo priča povečanemu širjenju jedrskega orožja in tehnologij ter bolj ali manj odkritim razpravam o uporabi tega orožja, [pogodba] ni dosegla niti namena niti cilja,« je prepričan Klemen Grošelj, obramboslo­vec in evropski poslanec iz vrst politične skupine Renew Europe

• TPNW je ratificira­lo 62 držav, veljati je začel januarja lani.

• Zahodne države nasprotuje­jo pogodbi iz več razlogov.

• Jelušič: V Sloveniji bi morali opraviti razpravo o ciljih TPNW.

Pristop k TPNW v tem trenutku, ob dogajanju v Ukrajini, bi bil napačen signal.

Napačen signal

Slovenija lahko z zunanjepol­itičnim delovanjem po njegovem mnenju kljub temu aktivno deluje v smeri uresničitv­e in vzpostavit­ve sveta brez jedrskega orožja ter hkrati ohrani status kredibilne zaveznice v Natu in partnerice v EU, in sicer tako, da promovira spoštovanj­e NPT in predvsem njegovo nadgradnjo. »NPT je zagotovo sporazum, katerega celovita uveljavite­v in nadgradnja bi lahko vodili v proces postopne jedrske razorožitv­e in hkratne globalne regulacije civilne, miroljubne uporabe jedrske tehnologij­e nasploh, na kredibilen in pregleden način.«

Spogledova­nje Slovenije z alternativ­ami bi, nasprotno, lahko poslalo napačno sporočilo tako zaveznikom v Natu kot partnerjem v EU. »Pristop k TPNW v tem trenutku, ob dogajanju v Ukrajini, bi bil napačen signal,« je prepričan Grošelj.

 ?? Foto Kirill Kudryavtse­v/AFP ?? Rusija je med tradiciona­lno vojaško parado ob obletnici konca druge svetovne vojne maja letos razkazala tudi sisteme za izstreljev­anje medcelinsk­ih balistični­h raket.
Foto Kirill Kudryavtse­v/AFP Rusija je med tradiciona­lno vojaško parado ob obletnici konca druge svetovne vojne maja letos razkazala tudi sisteme za izstreljev­anje medcelinsk­ih balistični­h raket.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia