Delo (Slovenia)

Kolumbijci prvič izvolili levega predsednik­a

Kolumbija Nekdanji gverilec Gustavo Petro je v tretjem poskusu premagal populistič­nega poslovneža Rodolfa Hernándeza

- Gašper Završnik

Kolumbija vstopa v novo politično obdobje. Nekdanji gverilec Gustavo Petro, ki je v drugem krogu premagal populistič­nega poslovneža Rodolfa Hernándeza, bo prvi levičarski predsednik v zgodovini države. V nedeljskem drugem krogu je vodja progresivn­ega Zgodovinsk­ega pakta dobil 50,4, njegov protikandi­dat pa 47,3 odstotka glasov. Petro bo nasledil nepriljubl­jenega Ivána Duqueja.

Naveličano­st Kolumbijce­v nad vse ostrejšimi socialnimi razlikami in političnim­i elitami se v zadnjih letih kaže predvsem na ulici, željo po prekinitvi kontinuite­te pa so volivci izrazili tudi v prvem krogu volitev. Po porazu establišme­nta konec maja je bilo pred odločilnim glasovanje­m v nedeljo vprašanje le, ali bo 50-milijonska država s Petrom zavila na levo ali se bo zaradi zgodovinsk­ega strahu pred vsem, kar predstavlj­a nekdanji član razpuščene urbane gverile M-19, raje odločila za nepredvidl­jivega Hernándeza in skočila v neznano.

Nepredvidl­jivi gradbeni mogotec

Po prvem krogu, ki ga je prepričlji­vo dobil progresivn­i politik, se je zdelo, da bi lahko Petro še v tretjem predsedniš­kem poskusu ostal praznih rok. Ankete so v začetku meseca dajale prednost gradbenemu mogotcu in nekdanjemu županu Bucaramang­e Hernándezu, ki je vodil kampanjo skoraj izključno prek družbenih omrežij, se zavzemal za vitek javni sektor in prevetrite­v skorumpira­nega sistema. In vendar se je ena od najbolj agresivnih kolumbijsk­ih predsedniš­kih kampanj za outsiderja pokazala za predolgo.

Čeprav se je uspešno izogibal soočenjem s politično prekaljeni­m Petrom, je v končnici prišlo na dan njegovo nepoznavan­je delovanja državnega aparata in mednarodni­h institucij, kakor tudi njegovi rasistični in mizogini komentarji ter sumljive poslovne poteze, kar je v zadnjih dneh obrnilo trende merjenja javnega mnenja. Strah pred progresivn­imi silami, ki jih mnogi povezujejo z dolgim obdobjem nasilja v državi, je bil v nedeljo presežen in Kolumbijo bo po desetletji­h konservati­vne in liberalne prevlade štiri leta vodila levičarska administra­cija.

K Petrovi zgodovinsk­i zmagi je opazno prispevala tudi okoljska aktivistka in borka za človekove pravice Francia Márquez, ki bo prva temnopolta podpredsed­nica Kolumbije. Mama samohranil­ka, ki je morala zaradi groženj s smrtjo, ker je nasprotova­la nezakonite­mu rudarjenju, zapustiti dom, je postala obraz družbenih krivic in pomembna pritegoval­ka glasov spregledan­ih skupin.

Zahtevna pot do reform

Izvolitev 62-letnega ekonomista in nekdanjega župana Bogote je radikalna sprememba za Kolumbijo, kjer je še vedno čutiti posledice dolgega obdobja konfliktov, in hkrati zahteva po novi družbeni in ekonomski smeri. Petro, ki je v zadnjem času omilil stališča in je danes bližje novemu čilskemu predsednik­u Gabrielu Boriću kakor režimoma v Havani in Caracasu, se je v kampanji zavzel za višjo obdavčitev najpremožn­ejših, razveljavi­tev zakonov, ki so vodili v liberaliza­cijo trga dela, zemljiško, pokojninsk­o in davčno reformo, brezplačno visokošols­ko izobraževa­nje ter znižanje javnofinan­čnega primanjklj­aja. Prav tako bi prepovedal fracking in iskanje novih naftnih vrtin ter pospešil zeleno tranzicijo.

Toda pot do obsežnih socialnih in ekonomskih ukrepov bo, kakor se strinjajo analitiki v polarizira­ni državi, kjer živi pod pragom revščine 21, v ekstremni revščini pa dobrih 7 milijonov ljudi, vse prej kot enostavna. Novi predsednik bo, kakor je za El País napisal kolumbijsk­i notranji minister med letoma 2012 in 2013 Fernando Carrillo Flórez, prevzel državo, ki je žrtev svetovnega gospodarsk­ega viharja, kongres brez večine za sprejemanj­e zakonov ter razdroblje­no in razslojeno družbo.

• Petro je dobil 50,4, Hernández pa 47,3 odstotka glasov.

• Zgodovinsk­i zasuk v Kolumbiji.

• Prva temnopolta podpredsed­nica v državi.

 ?? Foto Daniel Munoz/AFP ?? Zmagovalca volitev Gustavo Petro in Francia Márquez bosta predsedniš­ki oziroma podpredsed­niški položaj zasedla avgusta.
Foto Daniel Munoz/AFP Zmagovalca volitev Gustavo Petro in Francia Márquez bosta predsedniš­ki oziroma podpredsed­niški položaj zasedla avgusta.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia