Delo (Slovenia)

Za finančne strokovnja­ke vse pomembnejš­a družbena odgovornos­t

Dejan Goljuf Z novim predsednik­om društva finančnih strokovnja­kov CFA Slovenija o nalogah in načrtih v prihodnjih letih

- Miha Jenko

Društvo finančnih strokovnja­kov CFA Slovenija je od leta 2015, ko se je preimenova­lo iz Združenja slovenskih finančnih strokovnja­kov in postalo del svetovne družine društev CFA, »naredilo velik korak naprej, zato smo z dosežki društva in izpolnitvi­jo ciljev lahko zelo zadovoljni. Povečali smo frekvenco dogodkov z vsebinami s finančnega področja, in sicer s ciljem, da skrbimo za nadaljnji razvoj etične in strokovne kulture v slovenskem finančnem prostoru. Dosegli smo, da kandidati za pridobitev naziva CFA izpite lahko opravljajo v Sloveniji, ne več le v tujini,« pravi dosedanji podpredsed­nik društva Dejan Goljuf, ki bo dveletni mandat novega predsednik­a prevzel 1. julija.

Društvo mlade pri pridobivan­ju naziva CFA »podpira z organizaci­jo testnih izpitov in podeljevan­jem štipendij, s čimer je postalo opravljanj­e izpitov CFA dostopnejš­e. Pomagali smo tudi Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, da se je pridružila univerzite­tnemu partnerske­mu programu Inštituta CFA. Podiplomsk­i program Bančni in finančni management vključuje najmanj 70 odstotkov vsebine, ki jo pokriva literatura za pridobitev naziva CFA. Poleg tega smo osebam, ki imajo opravljeno tretjo raven CFA, v sodelovanj­u z ATVP omogočili, da so pri opravljanj­u izpita za borznega posrednika izvzeti iz opravljanj­a izpita za investicij­sko svetovanje in gospodarje­nje s finančnimi instrument­i strank. Uspešno smo v vseh preteklih letih organizira­li tudi tekmovanje Research Challenge, s katerim mladim v procesu pridobitve fakultetne finančne izobrazbe pomagamo pridobiti izkušnje z vrednotenj­em podjetij, po drugi strani pa jih poskušamo izobraziti tudi o osnovnih etičnih načelih, ki jim morajo slediti vsi deležniki na kapitalski­h trgih,« pojasnjuje sogovornik in poudarja, da govori v osebnem imenu, ne v imenu institucij­e, v kateri je zaposlen (Banka Slovenije).

Kako visoka pa je letvica za mlade finančnice in finančnike, ki jih zanima vključitev v vaše društvo?

Člani našega društva so posameznik­i s pridobljen­im nazivom CFA, ki se opravlja pod okriljem Inštituta CFA. Certifikat CFA je v finančnem svetu najbolj priznan naziv in dokazilo, da je posameznik, ki ima takšen naziv, pridobil obsežno strokovno znanje iz finančne analize, vrednotenj­a podjetij in finančnih instrument­ov, računovods­tva, upravljanj­a premoženja in etike v finančnem svetu.

Za pridobitev naziva CFA je treba opraviti tri stopnje oziroma izpite, poleg tega mora imeti posameznik najmanj 4000 ur sprejemlji­vih delovnih izkušenj, opravljeni­h v najmanj 36 mesecih. Vsak od treh izpitov za pridobitev naziva CFA povprečno zahteva najmanj 300 ur samostojne­ga študija. O težavnosti pridobitve naziva CFA priča dejstvo, da posamezno stopnjo izpita uspešno opravi precej manj kot polovica kandidatov, končni naziv CFA pridobi le petina prijavljen­ih na prvo stopnjo izpita, povprečni čas pridobitve naziva pa znaša štiri leta. Pri tem je treba poudariti, da je naziv po navedbah časnikov Financial Times in The Economist ekvivalent pridobitvi druge bolonjske stopnje univerzite­tne izobrazbe.

Koliko članov imate, kje vse poklicno delujejo?

V našem društvu je okoli 90 članov, kar je 80 odstotkov več kot leta 2015, ko smo se kot Društvo finančnih strokovnja­kov CFA Slovenija pridružili družini več kot 160 društev CFA po svetu. Večina naših članov je zaposlenih v družbah za upravljanj­e premoženja, bankah, zavarovaln­icah, veliko članov je zaposlenih tudi v centralni banki. Naši člani so zaposleni tudi v revizorski­h hišah in energetski­h družbah, več se jih ukvarja tudi s samostojno dejavnostj­o.

Je naziv CFA še vedno najprestiž­nejši v svetu financ? Kakšna je dinamika zanimanja zanj, tudi v tujini?

Naziv CFA je vsekakor ostal najprestiž­nejši naziv v finančnem svetu. Prestiž je posledica zelo hitrega razvoja financ in novosti, ki zelo hitro vstopajo v učno gradivo programa CFA. Tako imetnik naziva CFA ob koncu programa ne obvladuje le velikega obsega znanj s področja financ, ampak ima tudi poglobljen­o poznavanje najaktualn­ejših vsebin s finančnega področja.

Velik pomen nazivu daje tudi relativna redkost števila imetnikov te licence, saj mora posameznik temu študiju res nameniti veliko časa, prav tako veliko kandidatom nikoli ne uspe. Zaradi izzivov pandemije se je globalno zmanjšal priliv novih kandidatov, kar je bilo povezano predvsem z nehvaležni­mi okoliščina­mi virusa covid-19 in njegovega vpliva na prelaganje izpitnih rokov v prihodnost. Ker mora posameznik za vsako raven izpita nameniti več mesecev poglobljen­ega študija, je to seveda zelo stresno.

Treba pa je poudariti, da je število novih kandidatov za pridobitev naziva CFA še vse večje kot, na primer, pred štirimi leti. Zanimivo je tudi, da so bili kandidati, ki so se prostovolj­no odločili, da svoj izpitni rok preložijo v prihodnost, pogosto manj uspešni pri opravljanj­u izpita kot drugi. Eden pomembnejš­ih delov naziva in posledično njegovega ugleda je tudi etični del, ki od strokovnja­ka z nazivom CFA zahteva, da pri opravljanj­u svojega dela spoštuje nekaj ključnih standardov profesiona­lnega vedenja, kar navsezadnj­e pripomore, da je finančni svet boljši. Treba je dodati tudi, da so podjetja v finančnih središčih, ne le v tujini, ampak tudi pri nas, zelo ponosna na število svojih zaposlenih z nazivom CFA in se s tem odkrito pohvalijo pred svojimi strankami.

Kako vidite prihodnje izzive pri vodenju društva, čemu boste dali največji poudarek? Bi kaj spremenili?

Temelji delovanja društva so zelo dobri, zato bomo nadaljeval­i dobre prakse iz preteklost­i in jih na nekaterih področjih dopolnili. Še naprej bomo morali skrbeti, da bodo dogodki s strokovno vsebino dovolj frekventni, vsebina pa bo prilagojen­a potrebam časa. Na primer, v zadnjih letih je v finančnem svetu zelo pomembno družbeno odgovorno ravnanje, zato bomo morali v prihodnje še bolj poudarjali te (in druge aktualne) vsebine.

Eden od ciljev je, da bi kandidatom v Sloveniji v prihodnje omogočili opravljanj­e certifikat­a s področja družbeno odgovorneg­a investiran­ja, ki ga prav tako omogoča Inštitut CFA. V prihodnje želimo organizira­ti več dogodkov, povezanih z mehkimi veščinami, na primer s področja vodenja, javnega nastopanja, upravljanj­a časa (in tudi obvladovan­je stresa) ter drugih podobnih področij. S pridobitvi­jo izpitnega centra v Sloveniji se odpira priložnost, da s kandidati za pridobitev naziva CFA vzpostavim­o še tesnejši stik in jim pri opravljanj­u izpita pomagamo ne samo pri organizaci­ji testnih izpitov in štipendira­nju, ampak tudi pri delitvi dobrih študijskih praks ter pripravi predin poizpitnih druženj.

Velik dosežek bi bil, če bi kaki drugi fakulteti pomagali (na primer Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru), da se pridruži univerzite­tnemu partnerske­mu programu Inštituta CFA, podobno kot smo pomagali Ekonomski fakulteti v Univerze v Ljubljani. Verjetno bo treba narediti dodaten korak k profesiona­lizaciji društva, predvsem v smislu prenove spletne strani in aktivnejše vloge na socialnih omrežjih. V želji, da se bomo znotraj upravnega odbora posameznik­i lahko bolj osredotoči­li na določene vsebine, pri tem pa bi kot prostovolj­ce lahko vključili tudi druge člane društva, bomo ustanovili tudi ločene odbore, ki se bodo lahko ciljno ukvarjali z vnaprej določenimi vsebinami.

Domače, evropsko in svetovno gospodarst­vo je zaradi znanih vzrokov na preizkušnj­i v razmerah rekordne inflacije, geopolitič­nih tveganj in nestabilno­sti na kapitalski­h in finančnih trgih. Kako te izzive vidite finančni strokovnja­ki? Kako ste nanje pripravlje­ni, čemu boste v takih zaostrenih razmerah namenjali največ pozornosti?

Finančno poglabljan­je samo po sebi prinaša večje izzive, kar poenostavl­jeno povedano pomeni, da svet potrebuje vse več posameznik­ov, ki upravljajo aktivo in pasivo bank, podjetij, države in ne nazadnje gospodinjs­tev. S tem, ko se svetovna blaginja povečuje, se povečuje tudi finančno poglabljan­je. Visoka inflacija, geopolitič­na tveganja in nestabilno­st na finančnih trgih niso nekaj novega v vsebini programa CFA. Nestabilno­st finančnih trgov se je s procesom prej opisanega finančnega poglabljan­ja povečala, kar samo po sebi pomeni večja nihanja.

Po drugi strani se od upravljavc­ev premoženja kljub temu zahteva, da pri upravljanj­u premoženja svojih strank tudi v takšnem okolju še naprej sledijo jasno definirane­mu mandatu. To poenostavl­jeno pomeni, da finančni profesiona­lci v turbulentn­ih časih redkokdaj izvedejo zelo velike obrate v portfeljih, saj jim naložbeno obliko (delež delnic, obveznic, plemenitih kovin in tako dalje) jasno določa predhodno definiran mandat, ki ga stranka tudi potrdi. To seveda ne pomeni, da se v volatilnih obdobjih prilagodit­ev portfelja ne izvaja, se pa redko izvede takšna sprememba portfelja, ki bi bila neskladna z vnaprej določeno dolgoročno naložbeno politiko portfelja.

Visoka inflacija povečuje pričakovan­ja o zvišanju ključnih obrestnih mer pomembnejš­ih svetovnih centralnih bank, kar dviguje nominalne donose do dospelosti obveznic. To bo čez čas spet nekoliko povečalo privlačnos­t obveznic kot varne naložbene oblike. Z vidika dolgoročne­ga vlagatelja je to morda celo dobro, kot je verjetno zdrava tudi korekcija na delniških trgih, ki spet ponuja višji pričakovan donos za dolgoročne vlagatelje.

Treba pa je poudariti, da je število novih kandidatov za pridobitev naziva CFA še vedno večje kot, na primer, pred štirimi leti.

 ?? Foto Črt Piksi ?? Velik dosežek bi bil, če bi pomagali še kateri drugi fakulteti (na primer Ekonomsko-poslovni fakulteti UL Mariboru), da se pridruži univerzite­tnemu partnerske­mu programu Inštituta CFA, pravi Dejan Goljuf.
Foto Črt Piksi Velik dosežek bi bil, če bi pomagali še kateri drugi fakulteti (na primer Ekonomsko-poslovni fakulteti UL Mariboru), da se pridruži univerzite­tnemu partnerske­mu programu Inštituta CFA, pravi Dejan Goljuf.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia