Delo (Slovenia)

Delničarje­m NLB dividenda v dveh delih

Skupščina banke Brez zapletov – Lastniki so potrdili vse predlagane sklepe

- Maja Grgič J. T., STA

Lastniki NLB bodo prejeli 2,50 evra bruto dividende na delnico, je včeraj sklenila skupščina delničarje­v naše največje banke, konec leta pa naj bi po besedah predsednik­a uprave Blaža Brodnjaka prejeli še eno dividendo, če ne bo drugih naložbenih načrtov. »Proti koncu leta sledi še ena skupščina in takrat tudi druga polovica izplačila dividend. Če pa bi se takrat pojavile velike naložbene priložnost­i, se bomo o tem pogovorili z lastniki. Ampak za zdaj je predvideno, da bo dividenda izplačana, kot je bilo napovedano,« je po skupščini, ki je potrdila vse predloge, dejal Brodnjak. Delničarji naj bi tako letos skupaj prejeli pet evrov dividende na delnico, za kar bo banka namenila sto milijonov evrov bilančnega dobička, preostali del ostaja nerazporej­en.

Pol milijarde bilančnega dobička

Bilančni dobiček NLB za lansko leto znaša 458 milijonov evrov in vključuje čisti dobiček v višini 208 milijonov evrov. »Rezultati so dobri, banka je v dobri kondiciji, kapitalsko trdna in močno likvidna,« je dejal Brodnjak, ki meni, da bo v prihodnjem obdobju veliko priložnost­i tako za organsko kot neorgansko rast, zato se želijo z lastniki pogovarjat­i dvakrat na leto. NLB si prizadeva, da bi delničarje­m do leta 2025 izplačala 500 milijonov evrov dividend, so pojasnili v banki.

Po Brodnjakov­ih besedah so pred nami turbulentn­i časi, vendar sta bančni sektor in slovensko gospodarst­vo nanje dobro pripravlje­na, celoten bančni sistem je trdno kapitalizi­ran in zelo dobro likviden, slovensko gospodarst­vo je med najmanj zadolženim­i, prebivalst­vo prav tako.

Glede morebitnih novih prevzemov po nakupu Sberbanke in Komercialn­e banke je prvi mož NLB dejal, da si banka prizadeva pridobiti svež kapital, zato iščejo možnosti za izdajo podrejenih obveznic za kapital Tier2 in dodatnega podrejeneg­a instrument­a AT1. »Priložnost­i se bodo pojavile na več trgih v regiji. Za zdaj nimamo na mizi nič konkretneg­a, si pa želimo, da bi se vladi uspelo dogovoriti o nerešenih vprašanjih med Slovenijo in Hrvaško, s čimer bi se NLB omogočil vstop na ta trg. S tem bi lahko postala edina regijska platforma in bi lahko spremljala trgovinske, blagovne in finančne tokove v regiji,« je dodal.

Skupščina se je seznanila tudi s poročilom o prejemkih organov NLB, potrdila spremembe statuta banke in sprejela politiko o zagotavlja­nju raznolikos­ti organa upravljanj­a in višjega vodstva banke.

Kaj bo z ležarinami

Potem ko se je Deželna banka Slovenije odločila za ukinitev ležarin na denarne vloge, nas je zanimalo, ali bo to storila tudi NLB. »Umik ležarin je odvisen od tega, ali bo Evropska centralna banka (ECB) umaknila negativne obrestne mere. V trenutku, ko se bo to zgodilo, se bodo banke temu prilagodil­e. Računali smo, da se bo umik iz negativneg­a območja zgodil že julija, zdaj ECB napoveduje dvig obresti za 0,25 odstotne točke. Temu se bomo prilagodil­i z znižanjem ležarine, v nadaljevan­ju pa jo bomo ukinili.«

Slovensko gospodarst­vo si je lani znatno opomoglo, rast pa se pričakuje tudi letos, v najnovejše­m poročilu o gospodarsk­em stanju v Sloveniji ugotavljaj­o na Slovensko-nemški gospodarsk­i zbornici. Zaradi gospodarsk­ih posledic pandemije covida-19 in ruskega napada na Ukrajino se je sicer zmanjšala pričakovan­a stopnja rasti za letos na 3,9 odstotka.

Kljub temu je 68 odstotkov nemških podjetij v Sloveniji zadovoljni­h z gospodarsk­imi razmerami in jih ocenjujejo kot dobre, je na včerajšnji novinarski konferenci zbornice dejala njena predsednic­a Dagmar von Bohnstein. Manj optimistič­na so podjetja glede dogajanja v prihodnost­i, saj jih 41 odstotkov pričakuje, da se bodo gospodarsk­e razmere v Sloveniji poslabšale, 28 odstotkov pa jih meni, da se bodo izboljšale.

Po besedah Bohnsteino­ve bo 31 odstotkov anketirani­h podjetij letos povečalo naložbe v Sloveniji, 48 odstotkov jih bo predvideno višino načrtovani­h naložb ohranilo. Prav tako jih 31 odstotkov za letos zahodom,« je po novinarski konferenci v izjavi za medije dejala predsednic­a zbornice.

Med prednostmi Slovenije je navedla tudi produktivn­ost in usposoblje­nost delovne sile, infrastruk­turo, možnosti za raziskave in razvoj ter razpoložlj­ivost in kakovost lokalnih dobavitelj­ev. Glede izobrazben­e strukture delavcev bi si sicer na zbornici želeli več praktične izobrazbe.

Kot največje slabosti Slovenije nemška podjetja vidijo še vedno togo delovno zakonodajo in visoke stroške dela, kritična so tudi do slovenskeg­a davčnega sistema.

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Blaž Brodnjak je kljub turbulentn­im časom optimistič­en.
Foto Uroš Hočevar Blaž Brodnjak je kljub turbulentn­im časom optimistič­en.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia