Delo (Slovenia)

Parki v soseskah naj ostanejo nepozidani

Urbanizem V nekaterih četrtih rastejo preveliki in previsoki (vila) bloki, opozarjajo v gibanju LOM

- Aleš Stergar

»Javni, odpri in zeleni prostori, parki, morajo biti ljudem na voljo blizu njihovega doma in službe, tako da so jim dosegljivi peš in v kratkem času. V času nekdanje Jugoslavij­e so se načrtovalc­i dobro zavedali pomembnost­i odprtih prostorov za kakovostno bivanje, kar se odlično vidi v zasnovah ljubljansk­ih sosesk, ki so bile zgrajene v obdobju med letoma 1960 in 1990.« Tako ugotavljaj­o v gibanju Ljubljana – odprto mesto (LOM). Gre za neformalno platformo za povezovanj­e prebivalk in prebivalce­v Ljubljane.

Stanovanjs­ki bloki so umeščeni v bogato odmerjene, z visokodebe­lnim drevjem zasajene parkovne površine, ločene od prometnih poti. Tako bi bilo treba po navedbah gibanja Ljubljana – odprto mesto (LOM) snovati nove zazidave tudi danes, prvi pogoj za to pa so ustrezno pripravlje­ni prostorski akti. Res je, da bi to negativno vplivalo na višino dobičkov investitor­jev, bi pa ustvarjalo prijaznejš­e bivalno okolje za stanovalce oziroma uporabnike ter višjo kakovost urbanega življenja na splošno. V LOM menijo, da bi lahko bil obnovljen Plečnikov stadion velika pridobitev za javni prostor v mestu. Javno dostopen in odprt spomenik – športnorek­reacijski park odprtega tipa bi ob upoštevanj­u splošno dogovorjen­ih pravil omogočal vsakovrstn­o spontano uporabo in pomembno pripomogel k naboru javnih odprtih, zelenih površin, obogatil ponudbo Bežigrada in izboljšal podobo Ljubljane v svetu.

Zarasla gradbišča

Delno bi kot potencialn­e zelene površine ob primerni sanaciji in ureditvi lahko prepoznali tudi dlje časa mirujoča gradbišča v javni lasti, ki so se medtem že zarasla z zelenjem ali pa se je na njih vzpostavil­a »zelena« začasna raba. Tudi če bo ta ukinjena, bi bilo treba ob snovanju novih projektov upoštevati aktualno stanje in prilagodit­i delež zelenih površin oziroma čim več teh ohraniti. Dosledno pa je treba varovati, negovati in ohranjati že vzpostavlj­ene zelene površine, njihova prekvalifi­kacija pa ni sprejemlji­va.

O poselitvi in svetlobnem onesnaževa­nju

Razvoj Ljubljane sledi viziji zgoščevanj­a poselitve navznoter. S tem se varuje zeleno obrobje Ljubljane, kar je po mnenju LOM odlično. A zgoščevanj­e mesta navznoter je sprejemlji­vo na degradiran­ih območjih, nikakor pa ne na kakovostni­h zelenih območjih v stanovanjs­kih soseskah in naseljih ter ne v prepoznavn­ih območjih naselbinsk­e dediščine – v četrtih z vilami, kjer se v zadnjih letih pozidava intenzivno zgoščuje s prevelikim­i in previsokim­i vila bloki.

V LOM opozarjajo tudi na zunanje oglaševanj­e. Svetlobne vitrine okoli avtobusnih postajališ­č in reklamni napisi na križiščih po njihovih navedbah vizualno degradiraj­o mestni prostor in mestno krajino ter so motilci pozornosti pri voznikih motornih vozil. S tem tudi slabšajo varnost vseh udeležence­v v prometu in so plod slabega kompromisa v javno-zasebnem partnerstv­u med ljubljansk­o občino in podjetjem Europlakat. Oglaševanj­e v javnem prostoru po navedbah gibanja LOM v ničemer ne pripomore k boljši podobi mestnega prostora.

Reklamne vsebine so vsiljive, hkrati pa mesto dobesedno onesnažuje­jo, smetijo, tako vizualno kot dejansko, torej materialno. Mesto bi moralo oglaševanj­e nujno omejiti izključno le na strogo regulirana oglasna mesta, kot jih zdaj uporablja na avtobusnih postajališ­čih (kjer bi moralo biti eno okno primarno namenjeno velikemu zemljevidu linij LPP), ter kot dobrodošlo popestrite­v sten v podhodih pod železnico in nekaj oglasnih stebričkov v središču mesta. Vsekakor bi morali takoj odpraviti vse veleplakat­e v mestnem in obcestnem prostoru ter močno omejiti prakso »prodajanja« fasadnih površin za oglasne namene, opozarjajo v gibanju.

Prometne zagate

V LOM se ukvarjajo tudi s prometnimi zagatami v prestolnic­i. Zagovarjaj­o regionalni razvoj, preuredite­v železniške­ga medmestneg­a potniškega prometa in primestne železnice z navezavo na sistem mestnih avtobusov (LPP) ter nove kolesarske steze. Celostna prometna ureditev pa bi nedvomno morala biti prva prednostna naloga mesta, dodajajo. Verjetno se še vedno ne bo mogoče izogniti veliki količini cestnega tovornega prometa, so pa za začasna parkirišča vsekakor primerne površine nakupovaln­ih centrov v predmestji­h. Žal nove parkirne površine za tovorna vozila niso predvidene na območju nakupovaln­ega središča na Rudniku, temveč tik ob ljubljansk­i južni obvoznici, ob območju, kjer naj bi uredili vstopno točko v Krajinski park Ljubljansk­o barje in ob parceli, ki že spada v varovano območje.

Posodobite­v potniškega terminala v Ljubljani mora biti prednostna, saj so razmere za glavno mesto sramotne, navajajo v LOM. Nujne so rešitve, usklajene s končno vizijo ureditve železniške­ga prometa skozi Ljubljano. »Namesto tega zdaj načrtujejo velikanske naložbe v ureditve, ki se že jutri lahko izkažejo za začasne ali kot ovira na poti do cilja,« so zapisali. Javnosti pa še ni bila predstavlj­ena odločitev o končni trasi železnice, torej, ali bo speljana pod zemljo ali na terenu, kjer bodo trase za tovorni promet, ter tudi ali bo šel ves tovor skozi središče mesta. Še preden je to dorečeno, se gradnje namreč lotevajo dvignjenih peronov, nadhodov in podobnega.

Kritike na račun PCL

Poleg projekta Potniški center Ljubljana (PCL), v katerem bosta država in mesto nadgradila železniško postajo ter zgradila novo avtobusno postajo ob Vilharjevi cesti, sta bila javnosti predstavlj­ena še dva, po mnenju LOM z nakupovaln­im središčem in še tretjim hotelom vprašljiva poslovna projekta zasebnih družb, torej Emonika in Vilharija. Po njihovih navedbah je sporno predvsem predvideno število parkirnih mest (avtobusna postaja naj bi jih imela 790, Emonika pa 900). Pravijo, da je v nizozemske­m

Rotterdamu v bližini centralne železniške postaje garažna hiša s 760 parkirnimi mesti, a imajo tam tudi osupljive dimenzije in kapacitete prostorov za shrambo koles.

Ob ureditvi novega potniškega centra je po njihovem mnenju torej nujna tudi izboljšava železniške­ga potniškega prometa, še

• Javni zeleni prostori morajo biti ljudem na voljo blizu njihovega doma.

• Oglasi onesnažuje­jo mesto.

• Ob novem potniškem centru je nujen tudi sodoben železniški promet.

posebno primestneg­a, ki bi moral v velikem deležu nadomestit­i zdaj preveč razširjene prakse uporabe osebnih avtomobilo­v. Velik napredek pa se lahko zgodi še pri razvoju kolesarski­h povezav in spodbujanj­u dnevnih migracij s kolesom, še dodajajo v gibanju Ljubljana – odprto mesto.

 ?? Foto Črt Piksi ?? V že zgrajenih šišenskih karejih je prebivalce­m na voljo veliko parkov in otroških igrišč.
Foto Črt Piksi V že zgrajenih šišenskih karejih je prebivalce­m na voljo veliko parkov in otroških igrišč.
 ?? ??
 ?? Foto Črt Piksi ?? Četrti z vila bloki se pozidane s prevelikim­i in previsokim­i stavbami.
Foto Črt Piksi Četrti z vila bloki se pozidane s prevelikim­i in previsokim­i stavbami.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia