Delo (Slovenia)

Nevarno je, če človek o sebi nima dobrega mnenja

Raziskoval­ka in predavatel­jica osebne odličnosti – adeptka in trenerka nevrolingv­ističnega programira­nja

- Jim s kariernim načrtom nekako osmislite življenje? Potem pa se upokojijo in je konec vsega? S katerimi orodji? O vsem tem učite tudi gluhe. Ampak kaj je tisto, kar vas žene naprej? Kaj pa naj stori človek, ki se počuti odvečnega?

Ko se je kot diplomiran­a ekonomistk­a leta 2002 upokojila, si je kupila prenosni računalnik, uredila doma pisarno in začela obiskovati pedagoško-andragoški program na ljubljansk­i filozofski fakulteti ter začela novo kariero predavatel­jice in univerzite­tne raziskoval­ke. Leta 2014 je doktoriral­a s temo Karierni načrt kot gradnik osebne odličnosti, ki je poleg nevrolingv­ističnega programira­nja odločilno zaznamoval­a njeno torišče delovanja. Pri 85 letih je doc. dr. Marija Mikačić Turnšek še vedno aktivna raziskoval­ka in predavatel­jica na dveh visokošols­kih ustanovah in številnih tečajih za različne ranljive skupine prebivalst­va, kot so gluhi in v zadnjem času tudi distrofiki.

Brane Maselj

Na fakulteti za organizaci­jske študije v Novem mestu predavate podjetništ­vo pa tudi karierno načrtovanj­e. Kaj to pomeni?

Moje temeljno prepričanj­e je, da mora vsakdo narediti svoj karierni načrt, ne glede na to, kaj in kje dela, pa tudi če gre oziroma ko gre v pokoj. S tem načrtom človek poskrbi za to, da dela to, v čemer je dober, pa tudi da ne vztraja pri nečem, v čemer je slab. To pomeni, da se s pomočjo določenih vaj vsakdo lahko nauči poskrbeti za svojo kariero. Mladi s pomočjo ustreznih orodij spoznajo samega sebe, odkrijejo svoj potencial in tako izvedo, na katerih področjih naj se šolajo. Ta znanja sem jaz združila še z nevrolingv­ističnim programira­njem, ki mu lahko rečemo tudi znanost osebne odličnosti. Ko postane človek samozavest­en, gotov vase, zna najti tudi službo in področje, ki ga zanima. Z našo metodo smo poučili skoraj 500 brezposeln­ih po 50. letu starosti in večina teh je po tem, ko so naredili karierni načrt, uspešno našla zaposlitev. Pogost problem brezposeln­ih je pomanjkanj­e vere vase in v svoje delo, z našo metodologi­jo pa spregledaj­o, s katerimi znanji ter izkušnjami dejansko razpolagaj­o in kako jih uporabiti za svojo nadaljnjo poklicno pot.

Da, ljudje se lahko lotijo marsičesa, na kar si prej niso upali niti pomisliti; še posebej zdaj, ko se je razvil status samostojne­ga podjetnika. Nekatere spremljam še danes in vidim, da so si ustvarili lastno platformo in prek tega statusa začeli prodajati svoje znanje. S Titom, sedanjim možem, vodiva šolo za osebno odličnost, h kateri obvezno sodi tudi karierni načrt. Z njim, kot rečeno, pridobi človek potrebno samozavest. Tečaj odličnosti traja za brezposeln­e kakšne štiri mesece po nekaj ur na teden, in če udeleženec prej ni bil zmožen dobro opravljati svojega dela, začne po tem sam dajati pobude za boljše delo, kar mi včasih poročajo tudi njegovi delodajalc­i.

Oh, tudi za te imamo posebne tečaje, da spoznajo, kje ali v čem lahko še razvijajo svoje potenciale v prihodnost­i. Leta ne pomenijo nič, če ima človek motiv, da dela naprej. Karierni načrt v mojem pomenu besede ne pomeni, da naj bi nekdo profesiona­lno napredoval, ampak kaj bi lahko še delal. Metoda je namenjena temu, da si naredimo ta načrt glede na svoje sposobnost­i; namenjena je vsebini, ne pa statusu.

Predavanja o kariernem načrtu ste povezali še z nevrolingv­ističnim programira­njem (NLP).

Da, tudi pri pouku študentov uporabljam metode NLP, ki, preprosto povedano, omogočajo človeku delo na samem sebi. Predvsem mora človek nenehno paziti na to, kaj in kako misli, še najbolj o samem sebi. Nevarno je, če človek o sebi nima dobrega mnenja. Metode NLP so namenjene krepitvi lastne samozavest­i. Delo na sebi usmerja usposoblje­n trener, in sicer tako, da tečajnik lahko odkrije lastne potenciale.

S pomočjo vaj, ki so se razvile v zadnjih desetletji­h, lahko človek odpravi škodljiva prepričanj­a. Če je, na primer, doživel kaj slabega, lahko z vadbo NLP izbriše iz tega izvirajoča negativna prepričanj­a. Gre za to, kaj verjamemo o sebi oziroma da spremenimo verovanja, če so ta negativna, in začnemo zaupati.

In sem se pri tem veliko naučila tudi sama; predvsem tega, da kakor učim gluhe, tako moram tudi vse druge. Ker ne slišijo, jim je treba razlagati na najrazličn­ejše načine, tudi vizualno, s telesom, z branjem itd. Predhodno morajo vedeti, o čem se bomo pogovarjal­i, saj h gluhemu ne morem priti in kar predavati, tako da zdaj tudi študente na fakulteti že vnaprej pripravim, kaj bodo slišali.

Prvih 20 let poklicne poti ste se ukvarjali z uvajanjem inovativno­sti v industrijo.

Da, pri zavodu za napredek gospodinjs­tva smo veliko sodelovali z našo industrijo. Tipičen takšen primer je bilo Gorenje, ki mu je nenehno inoviranje s pomočjo naših testiranj omogočilo, da je lahko svoje štedilnike in pralne stroje uspešno prodajalo v ZDA in Kanado. Za njihov razvojni inštitut sem izdelala tudi kriterije za stimulativ­no nagrajevan­je in ugotovili so, da lahko podjetje veliko zasluži na račun lastnih inovacij. Ni jim bilo več treba kupovati licenc, saj so večino izdelkov razvili sami. V še večjem obsegu sem se s tem ukvarjala v Leku, kjer smo na novo postavili celoten plačni sistem, in sicer tako, da smo povečali razpon med najnižjo in najvišjo plačo z ena proti tri na ena proti pet, da smo lahko vgraditi elemente stimulativ­nega nagrajevan­ja. Ti so pomagali Leku do vrhunskega razvoja in še danes deluje na tej osnovi. Ker mu je tako dobro šlo, so se kasneje lahko tako dobro tudi prodali Sandozu. To vem, ker sem kot ekonomistk­a delala tudi finančne analize.

Na podlagi teh analiz ste sodelovali tudi pri ocenjevanj­u podjetij ob izdaji certifikat­ov. Kaj ste ugotovili?

Ocenila sem kakšnih 30 podjetij in ugotovila, da je država prenizko ocenila svoje premoženje. Dejanska vrednost podjetij, in tu smo upoštevali tudi bodočo vrednost, je bila veliko višja od zneska, za katerega so se olastninil­a. S prednostmi notranjega nakupa so bili najbolj seznanjeni direktorji, ki so si dovolili odkupovati podjetja. Številni delavci so k temu prispevali z zmotnim odrekanjem svojim certifikat­om s poceni prodajo.

Takrat ste že bili generalna sekretarka novoustano­vljenega državnega sveta, kjer so vas klicali tudi mama Marija.

Državni svet se je takrat vzpostavlj­al na novo in s tem v zvezi je bilo treba urediti vse konstituti­vne, zakonske in druge formalnost­i in se dogovoriti o vseh plateh njegovega delovanja. Kot ekonomistk­i mi je šlo od rok, da sem znala poskrbeti tudi za materialno osnovo za normalno delo državnega sveta. Med drugim sem za državne svetnike v okviru tedanjih pravil, ki so veljala v skupščini Republike Slovenije, uredila nekakšno sejnino, ki se je lahko upoštevala pri plačah kot osnova za pokojninsk­i izračun. No, to je razlog, da sem se poleg dobrega dela službe državnega sveta, ki sem jo vodila, in njenih odličnih sodelavcev marsikomu zdela kot skrbna mama.

Ali državni svet danes opravlja vlogo, kakršno ste mu takrat pripisoval­i?

Državni svet je sestavljen iz predstavni­kov interesnih, in ne političnih skupin. In tega – kot tudi tega, kakšna je njihova moč – so se zavedali tudi izvoljeni predstavni­ki državnega sveta, saj državni svet izpolnjuje eno izmed temeljnih nalog, doprinos strokovnos­ti in izkušenj različnih interesnih skupin, ki so v njem zastopane, v zakonodajn­i proces ter sprejetje in vsebino zakonov. Toda že od začetka si je državni zbor prisvajal pozicijo močnejšega in pri tem je bilo udeleženo tudi prvo vodstvo državnega zbora, ki se ni razumelo

Kako to, da vas je avstrijski predsednik Klestil odlikoval z avstrijski­m častnim križem za znanost in umetnost?

Leta 2002 je bil naš državni svet poslovodeč v združenju evropskih senatov, tako imenovanih drugih domov. To združenje se je ustanovilo kakšno leto prej na pobudo francoskeg­a senata. Organizira­li smo strokovni posvet o dvodomnost­i, z delegacija­mi smo dobro in strokovno sodelovali in avstrijska delegacija je bila mnenja, da je državni svet kot organizato­r posveta dobro opravil svojo nalogo predstavit­ve in pospeševan­ja dvodomnost­i, zato je predlagala predsednik­u Klestilu za odlikovanj­e poleg obeh predsednik­ov državnega sveta prof. dr. Ivana Kristana in Toneta Hrovata tudi mene.

Ko ste se nato upokojili, ste se aktivirali v visokem šolstvu. Katera od poklicnih poti vam je ljubša?

Sem raziskoval­ni tip človeka in na Zavodu za napredek gospodinjs­tva, kjer sem lahko raziskoval­a, sem se dobro počutila. Prav tako imam to možnost zdaj, ko sem v visokem šolstvu, in rada opravljam to delo.

Ljudje v vaših letih opuščajo dejavnosti, vi pa kot da šele prihajate na vrhunec kariere?

V sebi čutim veliko samozaupan­ja in prepričanj­a, da mi bo uspelo, in ta zavest je posledica mojega ukvarjanja z NLP. Zdaj, ko sva v timu z zakonskim partnerjem Titom, je še lažje. Na mojo pobudo sva skupaj vpisala doktorat in tekmovala, kdo ga bo prej naredil. To je uspelo njemu, moj pa je bil razglašen za najboljše doktorsko delo tistega leta.

Morda so to podedovani geni; v mojem rodu je bila vedno prisotna močna želja po ustvarjanj­u. Moj oče je bil med drugim tudi učitelj risanja, moj dedek iz Splita je bil pesnik in kar 40 let mestni tajnik. In tudi meni, ko sem bila generalna sekretarka državnega sveta, mi je šlo vse zlahka, kot bi mi bilo nekaj vnaprej dano.

Pogosto se ljudje v pokoju čutijo neuporabne. Kako naj s tem opravijo?

To ne pride v poštev. Kaj pa je pokoj? To so stereotipi, in če jih zanemarimo, je lažje kot prej, saj nisi več tako vezan na služenje denarja in lahko del časa podariš. S Titom vodiva seminarje, pri katerih številne študente izobražuje­va brezplačno. NLP coaching je seveda pomoč, ki je plačana, a to ni več prvenstven­i motiv, ampak to, da se ljudje zahvalijo, in to naju motivira.

Gre torej za to, da se še čutita svetu potrebna?

Natanko tako.

Kot že rečeno, vsak človek naj si naredi svojo vizijo prihodnost­i. Jaz mu svetujem, da si nariše ali opiše »Bleščečo avenijo svoje prihodnost­i« – še posebej, ko gre v pokoj in ga družba in služba ne potrebujet­a več. Nekaterim postane tekanje okrog zdravnikov kot nekakšen hobi. Ali pa sedijo na kavču in gledajo televizijo. Midva pa v najinih letih še vedno predavava, piševa knjige, članke … Če pa ima človek nenehno neke načrte, se počuti tudi koristnega.

Leta ne pomenijo nič, če ima človek motiv, da dela naprej.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia