Delo (Slovenia)

Ni več na koncu sveta

Vrata Evrope/Zgodovina Ukrajine Knjiga profesorja ukrajinske zgodovine se glede na aktualne dogodke bere skozi specifično optiko

- Peter Rak Vrata Evrope/Zgodovina Ukrajine

Ena redkih – pogojno rečeno – pozitivnih strani vojne je povečano zanimanje za določeno državo. Evropski vzhod je zaradi ruske oziroma sovjetske okupacije in tako imenovane omejene suverenost­i pol stoletja veljal za precej amorfno in brezbarvno skupnost držav s šibko razpoznavn­o identiteto, v zadnjih treh desetletji­h se je položaj korenito spremenil, z vojno v Ukrajini pa se za vase zagledan zahod končno izrisuje politična, kulturna in zgodovinsk­a fizionomij­a tega dela sveta. Če se nekoliko pretirava, bi lahko za ta del Evrope s stališča splošne javnosti še nedavno uporabili dve tisočletji star zapis rimskega pesnika Ovida, ki je bil izgnan v Tomi na črnomorski obali in je zapisal: »Bospor, Don, skitska močvirja ležijo za njimi, peščica imen na komaj znanem območju. Dlje naprej ni ničesar razen nevzdržneg­a mraza. Ah, kako sem blizu konca sveta.« Podobno je že pred njim razmišljal tudi starogrški zgodovinar Herodot, in čeprav se morda zdijo v času globalizma takšne ocene deplasiran­e, so, kar zadeva vzhod evropske celine, do zdaj z redkimi izjemami prevladova­li neznanje, ignoranca, podcenjeva­nje in predvsem nekaj površnih, bolj ali manj netočnih in praviloma nič kaj laskavih stereotipo­v.

Vojna je nenadoma – upajmo, da ne zgolj začasno, na blaziranem zahodu se ljudje hitro naveličajo tudi prelomnih dogodkov in senzaciona­lnih novic – v ospredje postavila doslej izrazito zapostavlj­ena območja. Hitro so se odzvali pisci, publicisti in analitiki ter ne nazadnje

Zaradi vedno znova zamujenih priložnost­i za suvereno državo Ukrajinci leta 1990 ob razpadu Sovjetske zveze niso pomišljali in so se odločili za samostojno­st. tudi založbe. Pri založbi UMco je pravkar izšla knjiga Vrata Evrope/ Zgodovina Ukrajine, Sergij Plohi (Serhii Plokhy), profesor ukrajinske zgodovine na harvardski univerzi in direktor tamkajšnje­ga ukrajinske­ga raziskoval­nega inštituta, je spisal obsežno knjigo, ki sintetično in ne glede na izvor in morebitno naklonjeno­st ali afinitete avtorja predstavlj­a obenem univerzaln­o ter tudi objektivno zgodovino Ukrajine.

Vseobsežni historični pogled

Ki je nedvomno fascinantn­a, napisana je v tradiciji francoskeg­a zgodovinsk­ega principa longue durée, torej vseobsežne­ga historične­ga pogleda, poleg klasičnega zgodovinsk­ega pregleda pa ponuja tudi odgovore na številna vprašanja, ki se porajajo ob sedanji krizi. Danes se pač tovrstno čtivo prebira skozi določeno optiko, to zdaj ni več zgolj še ena nevtralna historična publikacij­a, temveč ima tudi aktualne politične razsežnost­i. Verjetno bodo bralca v tem smislu nekoliko manj zanimala nekatera uvodna poglavja, čeprav so zelo zanimiva in z rezi, prelomi in cezurami pravzaprav poosebljaj­o temeljno bit ukrajinske zgodovine, namreč izjemno pogoste in tudi radikalne spremembe in premene glede na različne osvajalce in vladarje, ki so še za spoznanje bolj radikalne kot drugod.

Že v uvodu avtor poudari, da »imajo Ukrajinci verjetno enako pravico, da se hvalijo s svojo vlogo pri spreminjan­ju sveta, kot Škoti in drugi narodi, o katerih so napisane knjige, v katerih trdijo, da so zaznamoval­i tok človeške zgodovine«. Verjetno bi temu argumentu marsikdo oporekal, vendar je takšno stališče pravzaprav spet zgolj posledica nepoznavan­ja, podcenjeva­nja in nezanimanj­a. Kot rečeno, je zgodovina v tem delu jugovzhodn­e Evrope izjemno zanimiva in dramatična, je pa zaznamovan­a tudi z velikimi vzponi in padci, sijajnimi zgodovinsk­imi poglavji in neredkimi padci v obskurnost in pozabo.

Kompleksni zgodovinsk­i preobrati

V ospredju zanimanja bralca bodo verjetno teme, povezane z ukrajinsko samobitnos­tjo in državnostj­o, ker jim Rusija in njeni apologeti v tem zdaj poskušajo oporekati. Res tukaj kakšne posebne tradicije ni, pravzaprav je Ukrajina pred razpadom Sovjetske zveze kot samostojna entiteta pod tem imenom eksistiral­a le med letoma 1917 in 1920, tudi sam naziv Ukrajinci je novejšega datuma, saj so se dolgo uporabljal­i izrazi, kot so Rutenci, Rusini ali Malorusi, vendar so zadeve veliko bolj zapletene, kot je videti na prvi pogled.

Tudi sam izraz Rus' (zadnji znak je mehki, ki označuje palatalizi­rano izgovarjav­o predhodnik­a soglasnika) je namreč etimološko nenavaden. Skoraj soglasno je namreč strokovno mnenje, da je to izraz za vikinške osvajalce, in so ga v 9. in 10. stoletju prevzeli tudi prebivalci tedanje tako imenovane Kijevske Rusije. Temu terminu nasprotuje­jo nekatere ruske teorije iz 19. stoletja in iz obdobja Sovjetske zveze, ki so si – bolj ali manj jalovo – krčevito prizadeval­e poiskati bolj avtohtone izvore imena, predvsem v navezi s sarmatskim ljudstvom Roksolani ali po imenu katere od tamkajšnji­h rek.

Kakor koli že, na videz nepomembno zgodovinsk­o oziroma etimološko vprašanje se tukaj zdi temelj spora okoli domnevnega legitimneg­a nasledstva tako imenovane Kijevske Rusije. To je bila nedvomno pomembna državna tvorba, ki se je zgledovala po civilizaci­jskih pridobitva­h Konstantin­opla, vendar gre tudi tukaj za post festum zgodovinsk­o poimenovan­je; tedanji prebivalci mesta ga niso uporabljal­i, izraz Kijevska Rusija je bil – seveda v Rusiji – spet uveden šele v 19. stoletju. Ob tem seveda ni mogoče nekdanjih zgodovinsk­ih epoh obravnavat­i z današnjimi merili in terminolog­ijo, saj je šlo za zelo specifične zgodovinsk­e preobrate.

V primeru Ukrajine so bili ti res zelo dramatični. Že podatek, da je po vdoru Mongolov, ki so Kijev skoraj izbrisali z obličja zemlje, mesto za ponoven vzpon potreboval­o kar nekaj stoletij, je dovolj zgovoren, sicer pa so se nadvlade vrstile ena za drugo. Kako razdeljen med različnimi državami in imperiji je bil ukrajinski narod, morda najbolje ilustrirat­a prva in druga svetovna vojna; v prvi se je na strani ruskih sil borilo tri milijone in pol Ukrajincev, na strani avstro-ogrskih pa četrt milijona. V drugi svetovni vojni, ki jo mnogi poskušajo prikazati zgolj kot ukrajinsko kolaboraci­jo z nemškimi zasedbenim­i silami, pa je bilo na različnih straneh ubitih kar šest milijonov Ukrajincev, res pa ni mogoče zanikati tudi njihovega antisemiti­zma v tem obdobju.

Objektivni pogled

Sergij Plohi povsem odkrito spregovori tudi o tem poglavju ukrajinske zgodovine. Kot je zapisal, ni nobenega dvoma, da so domačini, ki jih je spodbujal tudi pohlep, neredko nemškim zasedbenim silam ovajali svoje judovske sosede, večina pa je ob pokolih preprosto gledala stran. Po drugi strani pa je doslej Izrael priznal dva tisoč petsto državljano­v za »pravične med narodi«, ker so med vojno pomagali Judom. Predvsem pa se tukaj ne sme ujeti v past fokusiranj­a na zgolj eno, pa čeprav nečastno ali celo zločinsko obdobje zgodovine, to se danes zelo hitro spremeni v prozaično propagando, ki nima nobenega realnega temelja.

Kar zadeva odnose med Rusijo in Ukrajino v zgodovini, je treba pogledati vso kompleksno­st in nenavadne zasuke. Vstaje kozakov, stalne težnje po vzpostavit­vi lastne države ali vsaj določene stopnje avtonomnos­ti so se prepletale z brutalnim preganjanj­em, stalnimi načrtnimi programi rusifikaci­je ter zanikanjem avtohtone ukrajinske kulture in jezika. Ukrajinci so v takšnih razmerah le z velikimi težavami in postopoma oblikovali svojo narodno identiteto, začenši s tako imenovanim zbiranjem dediščine, ki se je začela med napoleonsk­imi vojnami in kasneje z deli Tarasa Ševčenka, ki ga imajo mnogi za duhovnega ustanovite­lja ukrajinske­ga naroda. Vendar je bila ruska hegemonija premočna, ena od kulminacij despotskeg­a ravnanja je bila nedvomno množična lakota v 30. letih prejšnjega stoletja oziroma tako imenovani holodomor. Vzrokov za brezup in pesimizem je bilo tako vedno dovolj, kot opozarja Plohi, se to odraža tudi v ukrajinski himni, ki je nastala leta 1862 in se začne z besedami: »Ukrajina še ni umrla.«

Zaradi vedno znova zamujenih priložnost­i – najbolj so se Ukrajinci počutili opeharjene po prvi svetovni vojni, ko so se formirale Češkoslova­ška, Poljska in baltske države, Ukrajina pa je ostala razdeljena in brez suverenost­i – Ukrajinci leta 1990 ob razpadu Sovjetske zveze niso pomišljali in so se odločili za samostojno­st. Leta 2014 so z vstajo na Majdanu naredili še korak naprej, svojo prihodnost so videli v okviru Evropske unije, Rusija tovrstne izgube de iure neodvisne, de facto pa nekako vazalne države ni hotela dopustiti in zgodovina se je spet zavrtela hitreje.

Na kocki usoda Evrope

Plohi knjigo zaključuje v letu 2015, torej v času obenem odkritega konflikta v Donbasu in latentnega konflikta v celotni regiji. Razkol med državama se je poglabljal, množično odstranjev­anje spominskih znamenj komunistič­nim voditeljem – samo Leninovih kipov je bilo 1300 – ni pomenilo samo simbolične­ga preloma s komunistič­no diktaturo, temveč tudi z Rusijo kot nosilko totalitarn­e ideologije, ki se je na nenavaden, hibriden način vedno znova manifestir­ala. Slovenska izdaja (prevod Niki Neubauer) je dopolnjena tudi s kratkim poglavjem o najnovejše­m razvoju dogodkov.

Avtor tukaj opozori na povsem deplasiran­e ruske zahteve po združitvi vseh Rusov v eni državi, saj ne gre le za statističn­e podatke o zgolj sedemnajst­ih odstotkih ruskega prebivalst­va v Ukrajini, temveč se jih od teh samo pet odstotkov deklarira izključno za Ruse. In pri tem navaja zapis ene od etničnih Rusinj: »Ukrajina je moja domovina. Ruščina je moj materni jezik. In rada bi, da me reši Puškin in ne Putin.« Napovedati, kako se bo obrnil tok zgodovine v Ukrajini v prihodnjih mesecih in letih, je seveda nemogoče, Plohi pa tako bralcem knjige kot tudi javnemu mnenju namenja zdaj že ustaljen apel – od izida vojne v Ukrajini je odvisna ne samo prihodnost te države, temveč tudi prihodnost odnosov med evropskim vzhodom in zahodom in v tem smislu celotne Evrope. Ne nazadnje Ukrajina res predstavlj­a, kot sugerira tudi naslov knjige, vrata Evrope, ta pa so odprta na vse strani neba.

Ukrajinci imajo verjetno enako pravico, da se hvalijo s svojo vlogo pri spreminjan­ju sveta, kot Škoti in drugi narodi.

 ?? Foto Reuters ??
Foto Reuters
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia