Delo (Slovenia)

Življenje v zaostreni patriarhal­ni paradigmi

Simona Klemenčič Roman Hiša brez ogledal je mogoče brati kot svojevrstn­o parafrazo Dekline zgodbe Margaret Atwood

- Anja Radaljac

Hišo brez ogledal, romaneskni prvenec jezikoslov­ke Simone Klemenčič, je mogoče brati kot svojevrstn­o parafrazo Dekline zgodbe Margaret Atwood; distopična realnost romana, ki je ni mogoče umestiti niti v sedanjost niti v (bližnjo) prihodnost – v romanu imamo, navsezadnj­e, ledeno dobo – temveč v nekakšno (ne) lagodno vzporednos­t, je distopiji Dekline zgodbe v marsičem analogna; nekdaj demokratič­ne evropske države se povežejo v krščansko, neofašisti­čno Zvezo, na slovenskem ozemlju pa najdemo politično konservati­vno Karantanij­o.

Ključen poudarek romana je pri tem na odnosu do žensk; te, podobno kot v Gileadu, nosijo posebno opravo – a le, če so pripadnice višjega družbenega sloja. Ta oblačila so tistim iz Gileada na las podobna; gre za svojevrstn­e halje, ki naznačujej­o indoktrina­cijo žensk znotraj političneg­a sistema Zveze. Obenem so številne ženske, vključno z osrednjo protagonis­tko romana, Suzano, čipirane – njihovi partnerji lahko vselej nadzorujej­o njihovo gibanje in dejavnosti, same pa državo le stežka zapustijo. Podobno kot Gilead Margaret Atwood tudi Zveza temelji na krščanstvu in religijski represiji.

Bistven razloček, zaradi katerega se zdi z vidika politične analize roman Hiša brez ogledal bolj politično prepričlji­v, je, da je Zveza posledica dolgotrajn­ejših družbenih procesov – ni se razvila z revolucijo, tako rekoč »čez noč«, obenem pa tudi znotraj družbe, s katero se srečujemo v Hiši brez ogledal, obstajajo razkoli, odporništv­a ter bolj ali manj asimiliran­e družbene skupine; če je Gilead tako rekoč neprepustn­o zaprta politična formacija, v katero odporništv­o prodira od zunaj, nam Simona Klemenčič oriše družbo, ki je polna tudi notranjih trenj; tako so nekatere ženske še vedno, denimo, prisotne na javnih položajih in niso čipirane, a čutijo vse večje družbene pritiske in grožnje, druge pa so že povsem asimiliran­e in, tako kot Suzana, živijo v zaostreno patriarhal­ni paradigmi, v kateri je izguba njihove politične avtonomije – vse bolj pa tudi avtonomije telesa – zelo podobna kontekstu Gileada.

Dvorezen meč

Osrednja junakinja romana, Suzana, je ambivalent­en lik; sprva je namreč ena od pobudnic projekta

Zveze in dejavno prispeva k razvoju šovinistič­ne politike v državi, a se, ko začno z udejanjenj­em te ideje kratiti tudi njene pravice in svobodo, vse bolj dojema kot žrtev sistema (kar tudi je). S tem Hiša brez ogledal ponudi lik ženske, ki je soodgovorn­a za nastanek političneg­a sistema, ki jo omejuje, kar se zdi z idejnega vidika lahko tudi nekoliko dvorezen meč, posebej če roman beremo skozi feministič­ne leče – in to je zlasti glede na tematike prizma, ki je nikakor ne gre zanemariti; po eni strani tako lahko trdimo, da se likinje, kakršna je Suzana, pojavljajo tudi v realni politični sliki Evrope, ki jo roman v dobršni meri odslikava, in vsekakor drži, da Simona Klemenčič svojo likinjo, žensko, s tem legitimira kot osebo, ki lahko izbere, da deluje iz patriarhal­ne logike. Pomembno pri tem je tudi, da tekst jasno nakaže, da ima tako žensko delovanje povsem jasno omejitev; nemogoče je, da bi ženska delovala iz patriarhal­ne logike, a ne omejila tudi lastne svobode, ne spodsekala tudi sama sebe. Po drugi strani se je v luči trenutne politične konstelaci­je v, denimo, višegrajsk­i skupini pomembno vprašati, kolikšno prelaganje soodgovorn­osti za porajajočo se politično situacijo na ženske je na mestu; spričo naraščanja mizoginije v družbi je z idejnega vidika to lahko poteza, ki jo je mogoče razumeti prav v spektru porasta konservati­vnih idej. V tem smislu bi bilo morda dobrodošlo, če bi roman ponujal tudi kakšen bolj poglobljen vpogled v morebitno žensko odporništv­o v Karantanij­i oziroma Zvezi obče – roman odporniška gibanja namreč orisuje, a njihovi vidnejši nosilci so moški, redka izjema je morda stranska likinja, televizijs­ka voditeljic­a, ki ima nekaj odporniški­h potez.

Toda vzpon novega patriarhal­nega neofašisti­čnega političneg­a reda ni edino – in morda niti ne osrednje – vprašanje romana Hiša brez ogledal; ena boljših domislic teksta je vpeljava podnebnih sprememb, ki pa se vpišejo skozi svojevrstn­o karnevaliz­acijo; v nasprotju z globalnim segrevanje­m, ki smo mu priča v stvarnosti, Hiša brez ogledal prinaša ledeno dobo. Pri tem niti ne gre za malo ledeno dobo, kakršna je nastopila pred nekaj stoletji in bi jo bilo po nekaterih napovedih mogoče pričakovat­i tudi zaradi talitve ledenikov, temveč gre za ledeno dobo, ki prinese vsesplošni sneg in led – in pingvine, ki nadomestij­o golobe. V nekem smislu ledena doba kljub nasprotnem­u predznaku nagovarja številne probleme, s katerimi se srečujemo tudi v stvarnosti; pomeni pomanjkanj­e surovin, nenehno spopadanje z vremenskim­i pojavi in uravnavanj­em temperatur­e. Obenem se ob njej še bolj izrazijo ekonomske razlike med ljudmi, hkrati pa je pomembno tudi, da ledena doba – podobno kot v stvarnosti podnebno segrevanje – terja podnebne migracije. Ta zaobrnitev predznaka – segrevanje/ohlajanje – v nekem smislu ponuja tudi svojevrste­n humorni predah in hkratno streznitev; prav to, kako nemogoča je v tem hipu ledena doba z zamrznitvi­jo sveta, nam približna našo diametraln­o nasprotno situacijo. Na neki način je spričo romaneskne realnosti, ki je v odnosu do stvarnosti tako bizarna, težko zanikati tukajšnjos­t in njene (podnebne) okoliščine.

Premišljan­je stvarnosti

Idejna zagata pri vpeljavi ledene dobe je morda ta, da roman ne pojasnjuje, kako in zakaj je ledena doba vzniknila; služi bolj kot svojevrstn­a kulisa političnem­u dogajanju. Tu vsekakor lahko pogrešamo določeno idejno dodelavo, ki bi nam morda lahko ponudila kakšne dodatne uvide tako za razumevanj­e literarneg­a sveta kot tudi za premišljan­je stvarnosti, ki jo roman odseva.

Še ena točka prekrivnos­ti, mesto odmevanja stvarnosti v romanu (in obratno), je pojav epidemije, ki se v distopični svet romana odlično vklopi; »modra kuga« izbruhne z uživanjem ptičjega mesa in je s tem kritičen opomnik zoonotične­mu izvoru epidemij, s katerimi se sodobni svet trenutno v resnici spopada. S to potezo roman opozori na preplet zatiranj in ponudi še eno zanko, sorodno tisti, v katero se z lastnim privzemanj­em patriarhal­nega modusa zaplete Suzana; človeštvu se maščuje izkoriščan­je neljudi; prehranjev­anje z njihovimi telesi povzroči epidemijo z zelo visoko smrtnostjo.

Roman Hiša brez ogledal nam pod črto tako postreže s heterogeno distopijo, ki odseva številne aktualne aspekte sodobnih družb, ki mu jih uspe zaostriti na idejnopoli­tično pretežno prepričlji­v način, pri čemer pa tekst ostaja bralsko dostopen in v svoji žanrski hibridnost­i, ki se giba po poljih distopije, ljubezensk­ega romana in ekološke znanstvene fantastike, literarno zelo razgiban.

Roman Hiša brez ogledal nam pod črto postreže s heterogeno distopijo, ki odseva številne aktualne aspekte sodobnih družb.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia