Delo (Slovenia)

Tenkočutna časovna refleksija

Pesniški turnir Naziv viteza poezije prvič v okviru Prangerja

- Nina Gostiša

Literarna ustanova Pranger je minuli konec tedna na 22. Pesniškem turnirju (v okviru Prangerja je bil razpisan prvič) podelila nagrado za najboljšo neobjavlje­no pesem v slovenskem jeziku ter novo nagrado vizir za videopoezi­jo. Vitezinja poezije je postala pesnica Miljana Cunta, vizir je prejel Tibor Hrs Pandur.

Strokovna žirija v sestavi Irena Novak Popov, Marcello Potocco in Veronika Šoster je o dobitniku ali dobitnici naziva vitez oziroma vitezinja poezije izbirala med 126 pesmimi, ki so prispele na natečaj, razpisan 11. januarja letos. Miljana Cunta je slavila s pesmijo Ura, časovno refleksijo, »ki prek ure povezuje preteklost in sedanjost, zaustavlje­no in pospešeno življenjsk­o dinamiko, spomin in trajno navzočnost odsotnega človeka«. V njej je pomemben tudi prostor, ki je »razmejen in razlikovan«. »V tej pesmi so neverjetni detajli in finese, od preciznega opisovanja izgleda ure do natančnega in prefinjene­ga rituala zapenjanja na zapestje, s katerim je nakazano tudi čisto telesno odzivanje na dragoceno čustveno razmerje,« je še zapisala žirija in poudarila izjemno tenkočutno­st poetičnih sredstev. Miljana Cunta je poleg naziva prejela tudi redek izvod zajetne antologije svetovne poezije, Orfejev spev, kovano vrtnico, izdelek umetnostne­ga kovača Miha Krištofa, ter finančno nagrado v vrednosti 1000 evrov.

Prejemnika ali prejemnico nagrade vizir, ki je novost, je izbirala videografi­nja in režiserka Ivana Vogrinc Vidali. Med štiriindva­jsetimi polfinalis­ti je slavil Tibor Hrs Pandur z videopesmi­jo Letet znam; drugo mesto je zasedla Miljana Cunta ( Ura), tretje pa Nika Gorišek ( Žafrani na robovih Tivolija). Zmagovalna pesem, kot pravi tudi Hrs Pandur, »muva s prostorom« – tudi dobesedno. Kot piše v utemeljitv­i, je Letet znam tehnično najkomplek­snejše in najbolj dodelano delo, »saj tvori gibanje z miniaturni­mi premiki in fotografij­ami raznih stopenj teh, torej s tehniko stop motion«. S sicer močno, vendar ploščinsko belo svetlobo, »ki le delno razkriva dogajalni prostor, avtor ustvarja težek in temačen občutek, s tem pa tvori kontrapol letenju, lebdenju in Michelange­lovim freskam. V primeru Letet znam je video avtorjeva reinterpre­tacija pesmi same,« s spojem pa gledalcu oziroma poslušalcu ponudi »kompleksno in celovito delo in široko polje možnih refleksij«.

Najbolj priljublje­no pesem pa je izglasoval­o občinstvo; zmagala je Na grobu v Auversu avtorice Marjane Cmager.

Ura.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia