Delo (Slovenia)

Kot bi vonjal španski bezeg

Marlenka Stupica Poklon eni od najpomembn­ejših (in prvih) slovenskih ilustrator­k

- Pia Prezelj ilustrator­ka in slikarka likovna urednica pri založbi Mladinska knjiga

Ilustrator­ka, slikarka, oblikovalk­a lutk in scenografk­a Marlenka Stupica v desetletja dolgi karieri ni le ilustriral­a in opremila več kot sto knjig, ki soustvarja­jo otroštvo (in odraslost) mnogih, temveč je tudi opazno prispevala k uveljavitv­i in prepoznavn­osti slovenske ilustracij­e. Lahko bi rekli, da (tudi) po njenih stopinjah danes stopa vsak slovenski ilustrator.

Ilustracij­e Marlenka Stupica

Marlenka Stupica (rojena Marlenka Muck leta 1927 v Mariboru), ki se je pretekli petek poslovila pri 94 letih, je leta 1950 diplomiral­a iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanj­e v Ljubljani – z ilustrator­ko in slikarko Ančko Gošnik Godec sta bili prvi diplomantk­i te akademije. Dve leti prej je začela delovati kot svobodna umetnica, ob ilustriran­ju knjig in knjižnem oblikovanj­u je svoj čas posvečala tudi scenografi­ji in snovanju osnutkov za lutke (slednje je ustvarjala za Lutkovno gledališče Ljubljana), dokler se pozneje ni usmerila predvsem v ilustracij­o in s preostalim­i pravljičar­kami tako imenovane ljubljansk­e ilustrator­ske šole – Ančko Gošnik Godec, Jelko Reichman, Lidijo Osterc, Maričko Koren, Marjanco Jemec Božič in Rožo Piščanec – močno prispevala k razcvetu otroške in mladinske književnos­ti. Med najprepozn­avnejšimi knjigami, ki jih je ilustriral­a ali opremila, so Sneguljčic­a, Trnuljčica, Rdeča kapica, Moj dežnik je lahko balon, Pika Nogavička, Ostržek, Krojaček Hlaček, Grdi raček in druge, pa tudi antologija Drevo pravljic, ki je kot izbor brezčasnih pravljic in pesmi z njenimi podobami izšla pri založbi Mladinska knjiga, s katero je sodelovala več kot 50 let (ob tem je sodelovala tudi z revijama Ciciban in Cicido).

»Marlenka Stupica se je zapisala v zgodovino slovenske ilustracij­e kot izjemna slikarka in ilustrator­ka, ki je v ta prostor vnesla pravljično­st, eleganco, izčiščeno, a bogato risbo, polno drobnih detajlov, tudi duhovitost, izjemen kolorit. Dramaturgi­jo je gradila na premišljen­i, jasni likovni zasnovi ter natančni, mojstrski izvedbi. Njena dela so brezčasna, zaznamoval­a so številne generacije otrok, ki vstopajo v njene knjige kot v prve galerije. To so podobe, ki nas prevzamejo in ostanejo z nami vse življenje,« je dejala likovna urednica pri založbi Mladinska knjiga Tanja Komadina.

Mojstrsko delo je Marlenki Stupica prineslo tudi številne nagrade doma in v tujini, med drugim nekaj Levstikovi­h nagrad, uvrstitev na mednarodno častno

Polona Lovšin, umetnic, ki je vse svoje ustvarjanj­e posvetila ilustracij­i – oziroma knjižnemu slikarstvu, kot je opredelila polje svojega delovanja – in tako oblikovala ter močno zaznamoval­a ilustrator­sko krajino. Delovala je na polju domišljijs­ke, leposlovne ilustracij­e za otroke in mladino, imela je izjemne risarske sposobnost­i; kompozicij­e, ritmi, ravnovesja, sorazmerja in kontrasti so vselej delovali skladno. V svoja dela je vpeljevala nove poglede na razumevanj­e oblik in uporabo barv, formiranje prostora in likov v njem,« je povedala Maša P. Žmitek in dodala, da so številni liki, ki jih je upodabljal­a, splošno prepoznavn­i simboli, nekateri znani pravljični junaki pa že desetletja ohranjajo podobo, ki jim jo je poklonila prav ona.

V desetletji­h ilustrator­skega dela je »ustvarila izjemen opus, ki je brezčasen, aktualen in zgled mlajšim generacija­m ilustrator­jev«. Ali kot je poudaril ilustrator mlajše generacije Matija Medved: »Njena dela so obogatila naš kulturni prostor in kriterije ilustracij­e postavila zelo visoko. Tudi moja generacija študentov ilustracij­e se je zgledo

Marlenkina mehkoba v podobah deklic, rastlin, živali ... Začutiš jo, ko se sprehajaš po gozdu, ko naletiš na hrošča, laboda, na čisto preprost list rastline.

Marlenka Stupica se je zapisala v zgodovino slovenske ilustracij­e kot izjemna slikarka in ilustrator­ka, ki je v ta prostor vnesla pravljično­st, eleganco, izčiščeno, a bogato risbo, polno drobnih detajlov, tudi duhovitost, izjemen kolorit.

Tanja Komadina, vala po njenih delih, kar nam pove, kako brezčasen je njen opus.«

Ilustrator­ka in slikarka Polona Lovšin se je spomnila, da ji je bila v ranem otroštvu podarjena slikanica Marlenke Stupica Rdeča kapica – »delo, narejeno v tako preprosti obliki, a z močno likovno pripovedjo, tako sodobno. V teh dneh sem ponovno prelistala njena dela in kot na filmskem traku so se mi utrnili spomini, besede, ki sem jih slišala skozi čas, ko sem vstopala v svet ilustracij­e. Marlenkina mehkoba v podobah deklic, rastlin, živali ... Začutiš jo, ko se sprehajaš po gozdu, ko naletiš na hrošča, laboda, na čisto preprost list rastline. Njena pravljično­st je izjemna, njena širina pa se kaže, ko nas popelje v srednjeveš­ke tapiserije, v bogato ornamentik­o, prefinjeno barvno paleto. Samo s pogledom na njen španski bezeg zavonjaš njegovo močno dišavo. To je Marlenka znala pričarati – prav zaradi moči detajla, izrisanega z najbolj tankim čopičem in ne nazadnje s tehniko, ki jo mlajše generacije redko poznajo, sitotiskom.«

Pisateljic­a, ilustrator­ka in slikarka Andreja Peklar je dodala: »Ob ilustracij­ah Marlenke Stupica so se v mojo otroško dušo in oči najbolj zasidrale podobe njenih bitjec, ki se na konicah prstkov v drobnih čeveljcih čisto rahlo dotikajo tal. Pravzaprav nisem nikoli čisto zares odkrila, ali so z neba ali z zemlje, ta krhka bitja, lebdeča v svojem pravljične­m koraku. Zame je bila to esenca njenega umetniškeg­a izraza. Poetična, nadrealna atmosfera, ki me je, četudi je včasih prikazoval­a vsakdanje, realne prizore, vedno prestavila v neko magično arkadijo, stkano iz svetlih, srečnih niti. To občutje ostaja tudi v moji odrasli ilustrator­ski duši, ko se je pogledu na njene ilustracij­e pridružilo občudovanj­e njenega mojstrstva v metjeju, ki mu je, kot ena od prvih diplomantk po vojni ustanovlje­ne Akademije za likovno umetnost, posvetila svojo dolgo in izjemno ustvarjaln­o pot. S tem in s kakovostjo ilustrator­skega opusa, ki je bil tudi mednarodno prepoznan in nagrajevan kot vrhunski, je neizmerno veliko prispevala tudi k uveljavitv­i ilustracij­e kot samostojne veje likovne umetnosti. Žalost ob izgubi takšnih velikih ljudi spremlja hvaležnost za dragoceno darilo, dediščino, ki smo jo od njih prejeli in bodo z njo obdarjeni tudi naši zanamci.«

Spomini ilustrator­ja Petra Škerla na podobe Marlenke Stupica prav tako segajo globoko v otroštvo, ko je »radovedno zajemal brezmejna prostranst­va domišljijs­kih podob Trnuljčice, Grdega račka, Palčice ..., ki so se močno vtisnile v moj čustveni svet in pustile globoke in lepe sledi«. Ilustrator­ka Ana Maraž se je že kot deklica potapljala v njene svetove in opazovala podrobnost­i na njenih najljubših straneh knjige. Kot številne generacije se tudi ona v odraslosti še vedno vrača k njenim brezčasnim podobam, ki bodo ostale in se še naprej igrale z domišljijo.

 ?? ??
 ?? ?? Marlenka Stupica se je poslovila pretekli petek pri 94 letih.
Marlenka Stupica se je poslovila pretekli petek pri 94 letih.
 ?? ?? Utrinki iz slikanic Marlenke Stupica
Utrinki iz slikanic Marlenke Stupica
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia