Delo (Slovenia)

Samo na videz zdrav prigrizek

Sadno-žitne ploščice Z enim takim izdelkom zaužije otrok dovolj prostih sladkorjev za ves dan – Podobno je pri odraslih

- Simona Bandur

Sadno-žitne ploščice so pogosto v naših žepih in torbah kot hiter prigrizek, tudi pri starših manjših otrok, saj embalaža ustvarja vtis, da gre za zdrav vmesni obrok. Na Zvezi potrošniko­v Slovenije so pri nedavnem tržnem pregledu takšnih izdelkov za najmlajše ugotovili, da je v njih preveč prostega sladkorja in maščob, da bi jih lahko uživali redno. To potrjujejo tudi pretekle raziskave Inštituta za nutricioni­stiko, kjer so opazili, da vsebujejo žitne ploščice celo več sladkorja kot pred leti.

Na Zvezi potrošniko­v Slovenije (ZPS) so v tokratnem tržnem pregledu primerjali sestavo in hranilno vrednost sedmih sadno-žitnih ploščic z jabolkom in banano, ki jih je mogoče najti med prehrano za otroke. Ugotovili so, da sestavljaj­o sadni delež predvsem zgoščeni sokovi jabolk, hrušk in grozdja ter posušene banane ali bananini kosmiči, v polnilu so še pšenična, ovsena ali koruzna moka oziroma kosmiči ter olje, bodisi sončnično bodisi palmovo, ki pa ni škodljivo le za zdravje, ampak je tudi velik okoljevars­tveni problem.

Pregledane žitne ploščice vsebujejo v 100 gramih od štiri do dvanajst gramov maščobe, desetina od tega so nasičene maščobe. Glede na najnovejša dognanja preseženi vnos in sestava maščob pri dojenčkih in malčkih ne kažeta povezave s poznejšimi zdravstven­imi težavami, so zapisali pri ZPS, po drugi strani pa lahko uživanje energijsko bogate hrane poveča tveganje za debelost. Energijska vrednost 100 gramov takšne sadno-žitne ploščice je v povprečju okoli 370 kalorij, kar pomeni, da bi lahko majhen otrok z eno (približno 25 gramov) pokril skoraj desetino dnevne potrebe po energiji.

Raje narezano sadje

Še večji problem je sladkor. Med pregledani­mi izdelki so precejšnje razlike, saj ga vsebujejo od 28 do 53 gramov na 100 gramov izdelka (v povprečju 10,25 grama v 25-gramski ploščici), predvsem v obliki omenjenih zgoščenih sadnih sokov, ki pa jih uvrščamo med proste sladkorje. Uživanje

Za otroke in odrasle je boljši vmesni obrok sadje.

Kaj so prosti sladkorji

To so vsi enostavni sladkorji, ki so dodani živilom med proizvodnj­o ali pripravo, ter tisti sladkorji, ki so naravno v medu, sirupih in sadnih sokovih, nektarjih in smutijih. Telo jih zelo hitro absorbira, kar privede do hitrega dviga ravni sladkorja v krvi.

Vir: Prehrana.si prostega sladkorja pri otrocih povezujejo s čezmerno telesno maso in različnimi boleznimi, kot so sladkorna bolezen tipa 2, presnovni sindrom in povišan krvni tlak.

»Po priporočil­ih Svetovne zdravstven­e organizaci­je prosti sladkorji naj ne bi predstavlj­ali več kot deset ali še bolje pet odstotkov dnevnega energijske­ga vnosa. Če upoštevamo strožje priporočil­o, to za malčka pomeni od 14 do 16 gramov dodatnih sladkorjev na dan. Tej vrednosti se lahko približa že z eno sadno-žitno ploščico,« so ugotovili pri ZPS. V mislih so imeli pregledano ploščico z največ sladkorja, 13,3 grama v 25-gramskem izdelku. Teh sicer praktičnih prigrizkov zato ne priporočaj­o za otroke do drugega leta starosti, ampak staršem svetujejo, da jim ponudijo narezano sadje, v tem primeru jabolko in banano, ki vsebujeta precej manj sladkorja.

Vsakodnevn­o uživanje odsvetujej­o tudi povprečno telesno dejavnim odraslim, izjema so dnevi, ko gremo na primer na izlet v hribe, ko smučamo ali kolesarimo, saj so takrat naše energijske potrebe večje. »Zaradi lahke prebavljiv­osti in hitre razpoložlj­ivosti energije imajo v takšnih primerih živila z večjo vsebnostjo sladkorja pomembno vlogo pri podpori telesne dejavnosti. Na izletu v hribih lahko otroku občasno kot prigrizek brez zadržkov ponudimo sadno-žitno ploščico. Ne sme pa nadomestit­i obroka, kot je zajtrk ali kosilo, saj je treba telesu ob večji dejavnosti zagotoviti tudi primeren vnos drugih hranil,« sta opozorili prehranski strokovnja­kinji pri ZPS Nika Križnik in Nika Kremić.

Pregled beljakovin­skih ploščic

Pred dvema letoma so na ZPS podobno izvedli tržni pregled beljakovin­skih ploščic, oblitih s čokolado. Preverili so jih 24 in odkrili velike razlike med količino in virom beljakovin ter vsebnostjo sladkorja. »V pregledani­h ploščicah je bilo od 10 do 50 gramov beljakovin. Za žensko srednjih let, težko 60 kilogramov, ki občasno hodi v hribe in dvakrat na teden obišče skupinsko vadbo, je to že ves dnevni vnos beljakovin. Pri zmerni telesni dejavnosti bomo namreč dnevne potrebe po beljakovin­ah brez težav zadovoljil­i z

Igor Pravst

raznovrstn­o prehrano,« sta opisali prehranski strokovnja­kinji. Dopolnjeva­nje prehrane z beljakovin­skimi ploščicami in drugimi dopolnili tako ni potrebno, navsezadnj­e se presežek beljakovin ne bo vgradil v mišice, ampak se bo shranil v obliki maščobe oziroma ga bomo izločili.

Pregledani izdelki so vsebovali tudi precej sladkorja – pri nekaterih lahko z zaužitjem dveh ploščic že presežemo priporočil­a Svetovne zdravstven­e organizaci­je, da vnos prostih sladkorjev ne bi presegel deset odstotkov

Dober prigrizek z manj sladkorja

dnevnih energijski­h potreb; pri prehranske­m vnosu 2000 kalorij je to približno 50 gramov, še bolje je, če ne preseže pet odstotkov, torej še pol manj.

Izjema so telesne obremenitv­e

Tudi dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricioni­stiko je poudarili, da so sadno-žitne ploščice predvsem živilo z veliko sladkorja. Njihovi raziskoval­ci so v okviru raziskave Sladkor v prehrani, ki sta jo financiral­a javna agencija za raziskoval­no dejavnost in smotrno obravnavat­i podobno kot slaščice, torej za občasno uživanje v omejenih količinah,« je poudaril Pravst. To še zlasti velja, kot je dodal, za otroke in mladostnik­e, za katere so v nacionalni prehranski raziskavi SI.Menu ugotovili največje vnose sladkorja. Predvsem gre za pijače z dodanim sladkorjem, ki so glavni vir enostavnih sladkorjev v prehrani slovenskih mladostnik­ov.

Sogovornik predlaga kot učinkovit (in predvsem nepredelan) nadomestek sadje, v katerem je sladkor ujet v celične stene, kar vpliva na počasnejšo presnovo. »Ko pa takšno sadje procesiram­o ali iz njega iztisnemo sok, se izločeni prosti sladkor zelo hitro resorbira, kar je za telo bolj obremenjuj­oče,« je pojasnil. Poleg tega so med sestavinam­i žitnih ploščic lahko tudi različni nepotrebni aditivi, vključno z barvili. V testu sadno-žitnih ploščic za otroke, ki ga je izvedel ZPS, so aditive odkrili le pri enem izdelku. To sicer niso bili nedovoljen­i aditivi, a kot so sklepali pri ZPS, očitno niso nujno potrebni, če jih drugi proizvajal­ci niso uporabili.

Prosti sladkorji naj ne bi predstavlj­ali več kot deset ali še bolje pet odstotkov dnevnega energijske­ga vnosa. To velja tako za otroke kot odrasle.

Bolj ustrezen vmesni obrok so živila, ki so tudi manj procesiran­a, na primer kakšen sadež ali jogurt z nekaj sadja in kosmiči.

Energijska vrednost 100 gramov sadnožitne ploščice znaša v povprečju okoli 370 kalorij, kar pomeni, da bi lahko majhen otrok z eno (približno 25 gramov) pokril skoraj desetino dnevne potrebe po energiji.

 ?? Foto Shuttersto­ck ?? Čeprav so sadno-žitne ploščice praktične za uporabo, so energijsko gosto živilo z veliko sladkorja, zato so bolj sladica kot zdrav prigrizek.
Foto Shuttersto­ck Čeprav so sadno-žitne ploščice praktične za uporabo, so energijsko gosto živilo z veliko sladkorja, zato so bolj sladica kot zdrav prigrizek.
 ?? Foto Ljubo Vukelič ??
Foto Ljubo Vukelič
 ?? Foto Jure Eržen ??
Foto Jure Eržen

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia