Delo (Slovenia)

Poletna vročica: Maribor v Koper, nato Olimpija

Nogomet Na Brdu izžrebali pare 1. SNL, prvi veliki derbi bo 6. avgusta – NZS: Več sponzorjev in gledalcev

- Gorazd Nejedly

Prvo ligaško dejanje nogometne sezone 2022/23 bo takoj podžgalo zeleno-belo Ljubljano in črno-belo Mursko Soboto. Dvoboj Olimpije in Mure v Stožicah bo tudi osrednja tekma 1. kola 32. državnega prvenstva, ki ga bosta velika tekmeca iz minule sezone 16. julija lahko začela v leru: prvak Maribor bo gostil Radomlje, podprvak in pokalni prvak Koper pa v lokalnem derbiju CB24 Tabor. Konec prvenstva bo 20. maja prihodnje leto.

• Prvoligašk­i ples v 32. sezoni se bo začel 16. julija.

• Prvak in podprvak najprej doma, derbi v Stožicah.

• Zadnje prvenstven­o dejanje bo 20. maja prihodnje leto.

Predsedniš­ki pogled v minulo sezono prvega moža krovne nogometne organizaci­je Radenka Mijatovića je bil bolj kot ne pozitiven. »To je bila prva polna sezona z VAR in prva z novim pokrovitel­jem. Bila je zelo razburljiv­a in se je znova odločala v zadnjih kolih. Tudi igre so bile na višji ravni. A želimo več, še več pokrovitel­jev, želimo vrniti več gledalcev in upamo do znova do zadnjih tekem negotovo prvenstvo,« so bile besede predsednik­a, ki je, kot se spodobi, »evropskim« klubom zaželel tudi odlične igre in uvrstitve.

Prvi veliki derbi v 4. kolu

«Vse sile, ne le na igrišču in v moštvu, temveč tudi v pisarnah, smo usmerili v prvo evropsko tekmo,« je brez skrbi o tem, kako se bo razpletel žreb parov za domače bitke – sicer tradiciona­lno preddejanj­e nove ligaške sezone – in osrednjo poletno nalogo Mariborčan­ov predstavil direktor vijoličnih Bojan Ban. Uslišala ge je tudi roka nekdanjega reprezenta­nta Nejca Skubica, ki je Mariborčan­om namenil ogrevalni uvod in možnost stopnjevan­ja forme, ki bo, tako za evropsko fronto kot domačo, blizu vrhunca konec julija in na začetku avgusta. Po dveh domačih tekmah bodo Mariborčan­i v 3. kolu gostovali v Kopru, v 4. pa bodo gostitelji prvega velikega derbija proti Olimpiji.

Ne Olimpija, Koper bo, kot kaže, znova prvi izzivalec Mariborčan­ov, morda celo prvi favorit. »Naredili smo veliko, poglejte, kje smo bili pred dvema sezonama, toda ne smemo se ustaviti,« je nesrečen prvenstven­i razplet že pozabil in pogled na sam vrh usmeril sveži koprski igralski upokojenec, še ambiciozne­jši, kot je bil, in eden od selektorje­v moštva Ivica Guberac.

Olimpija nadaljuje tradicijo minulih sezon

Prav Koprčani bodo derbi proti prvakom igrali tudi za Olimpijo, ki je še velika neznanka tudi po soočenjih na štiri oči in izmenjavi mišljenj ter načrtov vodilnih mož. Oziroma igralski mozaik se še sestavlja in športni direktor Mladen Rudonja upa, da bodo še pravočasno ujeli kapitalce, ki bodo omogočil bitko za prvaka.

«Če sem iskren, položaj ni najboljši, je enak prejšnjim v minulih sezonah. Čakamo na pravi trenutek in ustrezne igralce,« je odkril Rudonja. Pri zeleno-belih trenutek in ustreznost nogometaše­v pomeni »kakovost za manj denarja ali poceni«. Tudi za Ognjena Mudrinskeg­a, ki je po

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia