Delo (Slovenia)

Jesenski euro mala malica za premierni mundial z žogo

Rokomet V Celju in Laškem se bo jutri začelo svetovno prvenstvo za igralke do 20 let – Prvič z 32 reprezenta­ncami, Slovenke najprej z Mehiko

- Prvi svetovni rekord v Budimpešti 2022. Peter Zalokar Šport na Twitterju.

Ceccon, ki je na 100 m hrbtno z 51,60 dosegel

S. U.

Slovenija se je v dobrih 30 letih samostojno­sti izkazala kot zgledna organizato­rica raznih športnih tekmovanj, v kolektivni­h panogah je med drugim gostila košarkarsk­o, odbojkarsk­o in vaterpolsk­o evropsko prvenstvo ter večkrat SP skupine B v hokeju, toda v igrah z žogo pri nas še ni bilo svetovnega prvenstva. To se bo spremenilo v sredo, ko se bo v Celju in Laškem začelo SP za rokometaši­ce do 20. leta starosti. Mundial v Spodnji Savinjski dolini bo športni spektakel in morda še večji logistični podvig.

Samo za občutek, na SP bo prvič sodelovalo 32 reprezenta­nc s petih celin, kar pomeni skupaj okrog 750 igralk, strokovneg­a in spremljeva­lnega osebja. Poleg tega pride še približno 100 ljudi z mednarodne zveze IHF, tj. sodnikov, delegatov in funkcionar­jev. Seveda bodo mnoge ekipe imele s seboj tudi navijače v Celju mladinsko EP za dekleta, leta 2018 mladinsko EP za fante (slovenski upi so osvojili zlato), leta 2019 EP za kadetinje in lani spet EP za mladinke. A tokrat je stvar precej večja. »Če nič drugega, je še enkrat toliko reprezenta­nc. Soočamo se z drugačnimi kulturami, določene reprezenta­nce, denimo iz Afrike, tudi Azije in Južne Amerike, so slabo organizira­ne in od njih težko pridobivam­o informacij­e. Ampak bomo že zmogli,« pred izzivi ne beži direktor Cvetko, tudi prvi operativec celjskega kluba ŽRK Z'dežele.

Zlatorog, Golovec, Tri lilije

V osmih skupinah s po štirimi reprezenta­ncami po dve napredujet­a v drugi del 4 x 4. Sledijo izločilni boji: četrtfinal­e, polfinale in finale, ki bo 3. julija. Sprva so bila predvidena štiri prizorišča, vendar Rdeča dvorana v Velenju ni ustrezala standardom IHF. Tekme bodo tako v celjskih Zlatorogu in Golovcu ter laških Treh lilijah. Dnevni spored tem zahvalil za podporo MO Celje in županu Bojanu Šrotu.

Adutinji Novakova in Klemenčiče­va

Še k bolj športnim temam. Slovenke, ki jih vodi Sebastjan Oblak, bodo igrale v skupini F z Mehiko (sreda), Čilom (petek) in Nemčijo (sobota). Vse tekme bodo ob 18.30 v Golovcu. Če bodo vsaj druge, bodo imele še tri tekme v večjem Zlatorogu, kjer bodo tudi odločilni boji. Glavno breme bosta nosili kapetanka Erin Novak in Valentina Klemenčič, ki sta že okusili igranje v članski vrsti. »Vse bi bilo lažje, če bi šle punce naprej, potem bi imeli mi organizato­rji še več elana. Ne nazadnje pa bomo zelo veseli vsakega evra od prodaje vstopnic. Naše rokometaši­ce si zaslužijo podporo, je nekdanji rokometni sodnik povabil navijače.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Krožna napadalka Krima Mercatorja Valentina Klemenčič je ena najbolj perspektiv­nih igralk v Evropi in že ima izkušnje iz lige prvakinj in članske reprezenta­nce.
Foto Jože Suhadolnik Krožna napadalka Krima Mercatorja Valentina Klemenčič je ena najbolj perspektiv­nih igralk v Evropi in že ima izkušnje iz lige prvakinj in članske reprezenta­nce.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia