Delo (Slovenia)

Z veliko francosko tekmico na kosilu na Eifflovem stolpu

Judo Tina Trstenjak o nadaljevan­ju kariere, obisku Clarisse Agbegnenou, dopustu v Braziiji, novi vlogi Urške Žolnir ...

- Miha Šimnovec

Odkar si je Tina Trstenjak konec lanskega julija priborila še drugo olimpijsko kolajno v judu, potem ko je zlati lovoriki iz Ria de Janeira 2016 dodala še naslov podprvakin­je v Tokiu, še ni oblekla tekmovalne­ga kimona. Kdaj bo naslednjič nastopila na katerem od turnirjev, še ne ve. Svoje načrte je 31-letna šampionka iz Celja včeraj razkrila v intervjuju za Delo, med katerim je spregovori­la tudi o lanskem obisku velike francoske tekmice Clarisse Agbegnenou, dopustu v Braziliji, novopečeni športni direktoric­i pri Evropski judoističn­i zvezi Urški Žolnir ...

Kdaj vas bomo naslednjič videli na tekmovanju?

V kratkem še nimam v načrtu nobene tekme. Nanjo se bom odpravila, ko se bom spet počutila dovolj dobro pripravlje­no. Po lanskih olimpijski­h igrah v Tokiu sem si vzela daljši premor, po njem pa sem se začela spet počasi pripravlja­ti pod vodstvom Marjana Fabjana, pri čemer zdaj pred očmi nimam kakšnega posebnega tekmovalne­ga cilja.

Na aprilskem evropskem prvenstvu v Sofiji vas ni bilo. Izpustili boste tudi bližnje sredozemsk­e igre v Oranu. Mar pogledujet­e proti oktobrskem­u svetovnemu prvenstvu v Taškentu ali morda bolj proti naslednjim olimpijski­m igram čez dve leti v Parizu?

Ko imaš enkrat določene uspehe in si v svetovnem vrhu, nočeš iti na tekmovanje zgolj zato, da pač greš nanj. Tako vsaj razmišljam sama. Če bi odpotovala na kakšen turnir, bi si želela tam tudi kaj osvojiti. S tem, da bi izpadla v uvodnem krogu, bi se težko sprijaznil­a. Zato bom šla na tekmo takrat, ko bom spet nared, videli pa bomo, kaj bo prinesel čas.

Ko imaš enkrat določene uspehe, nočeš iti na tekmovanje zgolj zato, da pač greš nanj. Tako vsaj razmišljam sama. Če bi odpotovala na kakšen turnir, bi si želela tam tudi kaj osvojiti.

V podobnem položaju je vaša klubska kolegica Ana Velenšek, ki se že dokazuje tudi kot trenerka. Ali se tudi vi že kaj spogleduje­te s tem, da bi se preizkusil v tej vlogi?

Trenerski poklic ni tako lahek, kot je morda videti. Ko tekmuješ, si odgovoren le zase, kot trener pa moraš misliti še na tisoč drugih stvari. Sama za zdaj še nisem razmišljal­a o tem, da bi postala trenerka, glede na to, da sem že tako dolgo v tem športu, pa verjamem, da bi lahko marsikomu dala kakšen koristen nasvet.

Kje ste preživeli zaslužen oddih po vrnitvi iz Tokia?

Odpotovala sem v Brazilijo, kamor sem šla obiskat svojo dobro prijatelji­co Mario Portela, ki je prav tako vrhunska judoistka, vendar se bori v višji kategoriji. Ker je bilo tam takrat poletje, sem res uživala, tako da mi je poldrugi mesec minil, kot bi trenil. V Braziliji se tudi sicer dobro počutim, nanjo imam lepe spomine že zaradi naslova olimpijske prvakinje iz Ria de Janeira.

Lansko jesen ste obiskali tudi vašo veliko tekmico Clarisse Agbegnenou, kajne?

Že dalj časa me je vabila, vendar se prej zaradi številnih obvezno

Zelo sem vesela in ponosna na Urško Žolnir, saj ji je uspelo priti na takšen položaj, na katerem v našem športu ni bil še nihče od Slovencev.

sti nikoli nisva mogli uskladiti glede datuma. Oktobra lani sem vendarle našla čas in odpotovala k njej. Bilo je zelo lepo, razkazala mi je ves Pariz, med drugim sva si privoščili tudi kosilo v restavraci­ji na Eifflovem stolpu ... Zdaj čakam, da mi vrne obisk, vendar pa bom morala na njen prihod v Slovenijo še malo počakati, saj je pred dnevi rodila hčerko Atheno. Vendar pa mi je obljubila, da bo prišla.

Omenili ste, da se ukvarjate tudi z drugimi športi?

A ne profesiona­lno, da ne bo pomote. (smeh) Pozimi sem hodila plavat v bazen, rada se tudi sprehajam, tečem ... Tudi na ta način krepim telesno pripravlje­nost.

Kako gledate na klubsko kolegico Urško Žolnir, ki je minuli konec tedna postala športna direktoric­a pri Evropski judoističn­i zvezi (EJU)?

Zelo sem vesela in ponosna nanjo, da ji je uspelo priti na takšen položaj, na katerem v našem športu ni bil še nihče od Slovencev. Verjamem, da bo kos svoji nalogi.

 ?? Foto Miha Šimnovec ?? Tina Trstenjak se odlično počuti v Suzukijevi­h avtomobili­h, s katerimi se na treninge in tekme vozi že več kot pet let. Ravno včeraj je podaljšala sodelovanj­e s podružnico tega japonskega proizvajal­ca v Sloveniji.
Foto Miha Šimnovec Tina Trstenjak se odlično počuti v Suzukijevi­h avtomobili­h, s katerimi se na treninge in tekme vozi že več kot pet let. Ravno včeraj je podaljšala sodelovanj­e s podružnico tega japonskega proizvajal­ca v Sloveniji.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia