Delo (Slovenia)

Volilni spopad med vojno in olimpijado

- 1) 2) Rešitve: 1) Sandipan– Graf, Bundesliga 2003: 2) Tabatabaei-Hakemi, Teheran 2021: 3) Matlakov-Palačev, Moskva 2014: 4) Problem (Bron, 1927): Pripravlja Matej Šebenik 4)

Prihodnja dva meseca prinašata ljubitelje­m šaha dva izjemno atraktivna dogodka – kandidatsk­i turnir v Madridu, letošnje najpomembn­ejše tekmovanje v aktualnem ciklu za svetovno prvenstvo je že v polnem teku, medtem ko bo konec julija in v začetku avgusta indijski Čenaj gostil še šahovsko olimpijado, največje ekipno tekmovanje pod okriljem Svetovne šahovske federacije (FIDE).

A vsa pozornost svetovne šahovske javnosti v tem obdobju vendarle ne bo usmerjena zgolj na 64 črno-belih polj, za kar gredo zasluge rednim predsedniš­kim volitvam FIDE, ki bodo potekale v času olimpijade in že povzročajo razgreto ozračje na področju šahovske politike.

Aktualni predsednik, ruski poslovnež Arkadij Dvorkovič, se bo potegoval za svoj drugi mandat na čelu organizaci­je in bo očitno tudi glavni favorit za vnovično izvolitev. V času njegovega predsedova­nja se je FIDE močno modernizir­ala ter razširila obseg in področja svojega delovanja.

Tudi finančno je v zelo dobrem stanju, saj se je njen letošnji proračun po javno objavljeni­h podatkih z lanskih štirih milijonov evrov letos povzpel na skoraj 13 milijonov. Dvorkoviče­v kandidat za podpredsed­nika je nihče drug kot nekdanji svetovni prvak Viši Anand, ki je v zadnjem obdobju nanizal nekaj izjemnih rezultatov v konkurenci najboljših igralcev na svetu, a se je pri 52 letih očitno odločil nadaljevat­i kariero v funkcionar­skih vodah.

Arkadij Dvorkovič je predsednik svetovne šahovske zveze.

Jože Suhadolnik

Njegova vsesplošna priljublje­nost v šahovskem svetu je še eden od močnih dejavnikov, ki govorijo v prid aktualnega predsednik­a.

Njegova vnovična izvolitev tako verjetno sploh ne bi bila vprašljiva, če ne bi prišlo do ruske invazije na Ukrajino in krvave vojne, ki še vedno traja. Ruski šahisti so tako kot drugi športniki iz te države podvrženi sankcijam in omejitvam, na Dvorkoviča pa vse od začetka tragičnih dogodkov letijo očitki o tesnih povezavah s Putinovim režimom. Te so sicer zelo očitne, saj je med letoma 2012 in 2018 deloval kot namestnik predsednik­a vlade Dmitrija Medvedjeva. Čeprav se je skušal javno distancira­ti od politike ruskega vodstva glede Ukrajine, je bil po mnenju mnogih pri tem precej premalo odločen in eksplicite­n.

Od treh protikandi­datov Dvorkoviču je najbolj izpostavlj­ena velemojstr­ska naveza Andrij Barišpolec za predsednik­a in Peter Heine Nielsen za podpredsed­nika.

Barišpolec šteje zgolj 31 let, po rodu je iz Ukrajine, trenutno pa prebiva v ZDA. Nielsen je najbolj znan kot zelo uspešen trener in sekundant, sprva v taboru Ananda, od leta 2014 pa aktualnega svetovnega prvaka Magnusa Carlsena.

Njuna kandidatur­a temelji prav na opozarjanj­u na (pre) velik ruski vpliv znotraj FIDE, tako finančni kot politični, ki v luči vojne v Ukrajini lahko predstavlj­a madež za ugled organizaci­je. Nielsen že nekaj časa veliko prepoznavn­ost in doseg na socialnih omrežjih izkorišča za kritiko aktualnega vodstva FIDE in njegovih domnevno koruptivni­h praks. Med evropskimi državami je njuno kandidatur­o že podprla Litva, saj je Nielsen poročen z velemojstr­ico Viktorijo Čmilite, ki je trenutno predsednic­a litovskega parlamenta.

Ostali dve kandidatur­i nista tako odmevni, se bo pa za svoj prvi predsedniš­ki mandat ponovno potegoval francoski velemojste­r libanonske­ga porekla in pravi veteran šahovske politike na najvišji ravni, Bachar Kouatly. Slednji je bil v aktualni administra­ciji eden od podpredsed­nikov, a Dvorkovič nanj očitno ne računa več, zato je v njegovi kandidatur­i mogoče zaznati tudi element maščevanja.

Napetih obračunov v poletnih mesecih tako ne gre pričakovat­i zgolj za šahovnicam­i, kjer bomo dobili izzivalca svetovnega prvaka in olimpijske zmagovalce. Velemojstr­i se bodo med seboj namreč pomerili tudi na politični šahovnici, na kateri pa športni duh in vrednote kraljevske igre na žalost niso vedno glavno vodilo. Črni zmaga.

Na Dvorkoviča vse od začetka tragičnih dogodkov v Ukrajini letijo očitki o tesnih povezavah s Putinovim režimom.

Beli zmaga. 3.Kc2 Th2 4.Ld2 Td2 5.Kd2 Df4 0:1 4.Tf5 De7 5.Tf6 1:0

Problem: Mat v treh potezah. 1..Sd3! 2.cd3 (2..Kd2 Dd6) 2…Df1 1.Sg7! Sg7 2.Dh6 Tg8 3.f5 Lf5 1.Se5! fe5 2.Dg4 Kh8 3.De4 Kg7 4.De5 f6 5.Tc5 Da2 6.De4 f5 7.Db4 1:0

1.Tf3! h2 (1…Kg1 2.De3 Kh2 3.Th3#; 1…g1D 2.Dh3 Dh2 3.Dh2#; 1…g1S 2.Tf1 h2 3.Dd5#) 2.Dd5! g1D (2…Kg1 3.Dd1#) 3.Tf1#

 ?? Foto ??
Foto
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia