Delo (Slovenia)

21. junij je svetovni dan glasbe

-

amsko kolo Ferris Wheel, ki ga je izumil inženir George Washington Gale Ferris ml., je bilo prvič predstavlj­eno na svetovni razstavi Columbian Exposition v Chicagu. Z 80,4 metra višine je veljalo za največjo atrakcijo razstave, posvečene 400. obletnici Kolumboveg­a odkritja Novega sveta. Leta 1895 so ga prestavili v Park Lincoln v Chicagu, kjer je ostalo do leta 1904. Takrat so ga še zadnjič razdrli in prestavili na svetovno razstavo v St. Louisu v Missouriju, kjer je bilo leta 1906 dokončno porušeno.

1893

V okviru sporeda RTV Ljubljana je prvič nastopil na novo oblikovan Komorni zbor Radia Ljubljana. Prvi koncert s Simfonični­m orkestrom so organizira­li septembra, prvi samostojni koncert pa novembra tega leta. V prvem letu in pol so nastopili v 166 radijskih oddajah, imeli več kot 200 koncertov in posneli 92 mehkih plošč. Do leta 1949 je zbor večkrat prenehal delovati, leta 1950 pa se je vzpostavil kot 42-članski zbor in tako deloval do leta 2005, ko so ga zaradi varčevalni­h razlogov razpustili.

1945

V Embuju pri São Paulu je mednarodna skupina sodnomedic­inskih izvedencev identifici­rala skelet nemškega zdravnika in nacistične­ga zločinca Josefa Mengeleja (1911–1979). Najbolj znan je bil po delu v taborišču Auschwitz, kjer je opravljal številne brutalne medicinske poskuse. Ob koncu vojne se mu je uspelo izmakniti aretaciji, leta 1949 je pobegnil v Latinsko Ameriko in se ustalil v Braziliji, kjer je umrl zaradi kapi in utopitve med plavanjem. Na fotografij­i Mengele med izvajanjem poskusov na romskih dvojčicah.

1985

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia