Delo (Slovenia)

91 let življenja, 60 let kariere in 160 filmskih vlog

- Foto promocijsk­o gradivo

mrl je francoski filmski in gledališki igralec

V karieri, ki je bila dolga več kot šest desetletij, je nastopil v več kot 160 filmih, med drugim v klasiki Clauda Leloucha Moški in ženska ter v drami Ljubezen, ki je režiserju Michaelu Hanekeju prinesla cansko zlato palmo. Trintignan­t je v petek umrl na svojem domu na jugu Francije, star 91 let, so poročale tuje tiskovne agencije. Debitiral je leta 1956 z režiserjem Rogerjem Vadimom v filmu In bog je ustvaril žensko, v katerem je glavno vlogo igrala Brigitte Bardot. Tudi naslednjeg­a je posnel z Vadimom, potem ko se je v vmesnem času boril

UTrintigna­nt. Jean-Louis

Za vlogo v Hanekejevi Ljubezni je pri 82 letih dobil nagrado cezar za najboljšeg­a igralca. za Francijo kot nabornik v alžirski vojni. To je bila drama Nevarna razmerja leta 1959. Vloga v filmu Moški in ženska, v katerem je igral z Anouk Aimée, mu je prinesla mednarodno slavo. Režiser Claude Lelouch je zanj dobil oskarja za najboljši tujejezičn­i film.

Leta 1969 je Trintignan­t prejel nagrado za najboljšeg­a igralca na filmskem festivalu v Cannesu, in to za vlogo sodnika, ki preiskuje politični atentat v Costa-Gavrasovem trilerju Z. Odmevni sta bili tudi njegovi vlogi v filmih Moja noč pri Maud Érica Rohmerja in Konformist, ki ga je Bernardo Bertolucci postavil v fašistično Italijo v letih pred drugo svetovno vojno. Potem ko je v devetdeset­ih letih kupil vinograd, je nekoliko zmanjšal delovni urnik, še vedno pa je igral v nekaterih odmevnih filmih, kot je Tri barve: rdeča Krzysztofa Kiesłowske­ga, ki je bil nominiran za oskarja. Za vlogo v Hanekejevi Ljubezni je pri 82 letih dobil francosko filmsko nagrado cezar za najboljšeg­a igralca. JeanLouis Trintignan­t in Emmanuelle Riva sta bila prepričlji­va v vlogah ostarelih zakoncev, katerih prijetna rutina se zamaje, ko njo zadene kap, on pa ji obljubi, da je ne bo dal v bolnišnico ali dom, ampak bo po svojih močeh skrbel zanjo. Slovo od igralstva je napovedal leta 2017, vendar se je zatem ponovno pridružil Anouk Aimée in Lelouchu pri snemanju nadaljevan­ja filma Moški in ženska, leta 2019 pa je bila trojica skupaj v Cannesu na premieri filma Najboljša leta življenja.

Preizkusil se je tudi v dirkanju. Na tekmi 24 ur Le Mansa je imel leta 1980 bližnje srečanje s smrtjo. Njegov stric Maurice Trintignan­t je bil dvakratni zmagovalec formule ena v Monaku.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia