Delo (Slovenia)

Konec ruske godbe in knjig

-

ed državami, ki so bile nekoč v večnaciona­lnih skupnostih, pogosto ostanejo močne kulturne vezi. To poznamo tudi pri nas, kjer so še tri desetletja po osamosvoji­tvi zelo priljublje­ni hrvaški in srbski umetniški ustvarjalc­i, predvsem glasbeniki.

V avtoritarn­o urejeni Sovjetski zvezi je bil kulturni vpliv največjega, ruskega naroda, na manjše, ker ga je podpirala osrednja oblast v Moskvi, veliko močnejši kot v drugih večnaciona­lnih državah. Tako je Ukrajina tudi po razpadu sovjetske države ostala preplavlje­na z rusko glasbo in literaturo, ruščina je prvi jezik milijonov prebivalce­v.

Zato so konec tedna v vrhovni radi, enodomnem parlamentu, sprejeli dva zakona, s katerima bodo omejili kulturni vpliv Rusije, s katero od februarske invazije bijejo obrambno vojno. Kulturni minister

je pozdravil novo ureditev,

MTkačenko Oleksander

ki jo mora podpisati še predsednik Volodimir Zelenski; menda bo to storil kmalu, čeprav je odraščal v družini, v kateri so se pogovarjal­i rusko. Tkačenko in Zelenski se že dolgo poznata, prvi je bil direktor medijske skupine 1+1 Media, katere del je tudi televizija 1+1, na kateri so prvi predvajali TV-serijo Sluga naroda, s katero je sedanji predsednik zaslovel. V TV-seriji so, mimogrede, govorili rusko.

Prvi zakon bo prepovedal knjige ruskih avtorjev, razen če so se odpovedali ruskemu državljans­tvu in sprejeli ukrajinsko. To seveda ne velja za zgodovinsk­e pisatelje, ampak samo za tiste, ki so dobili rusko državljans­tvo po letu 1991. Poleg tega so prepovedal­i uvoz knjig iz separatist­ičnih regij na vzhodu države, Rusije in Belorusije ter uvedli spodbude za izdajatelj­e in distribute­rje knjig v ukrajinšči­ni. Glasbeni zakon uvaja prepoved nastopanja ruskim glasbeniko­m, razen tistim, ki so javno obsodili ruski napad na Ukrajino. Zakon so v parlamentu pojasnili s tem, da bi lahko ruska glasba pripomogla k temu, da bi se več ljudi imelo kulturno za Ruse in tako oslabilo njihovo voljo za obrambo Ukrajine. Prav tako so zapovedali, da se mora delež ukrajinske glasbe na radiih in televizija­h z najmanj tretjine povečati na najmanj štiri desetine.

Tako imenovana derusifika­cija Ukrajine se je začela že po razpadu Sovjetske zveze, vendar je pravi pospešek dobila šele z začetkom ruskega vojaškega posredovan­ja v zahodni sosedi leta 2014. Zdaj, ko je Rusija napadla Ukrajino v pravi vojni, ta proces seveda poteka na še višjih obratih.

 ?? ?? Ukrajinski minister za kulturo Oleksander Tkačenko je pozdravil novo ureditev, podpisati jo mora še ukrajinski predsednik.
Ukrajinski minister za kulturo Oleksander Tkačenko je pozdravil novo ureditev, podpisati jo mora še ukrajinski predsednik.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia