Delo (Slovenia)

Vrnitev pravne države z imenovanje­m 13 državnih tožilcev Vojna napoved

-

V prispevku z zgornjim naslovom ( Delo, 14. junija, stran 7) je zelo dobro predstavlj­eno delo državnih tožilcev, postopki za njihovo imenovanje ter tudi pristojnos­ti in naloge vlade.

Število predvideni­h državnih tožilcev v Sloveniji je 268, kar je določeno s posebno uredbo, vendar jih je samo okoli 200. Ustrezno število državnih tožilcev je nujni pogoj za zakonito vodenje postopkov s spoštovanj­em vseh pravic posameznik­ov v kazenskem postopku, ker imajo ključno vlogo pri zagotavlja­nju pravne države. Pri teh postopkih zdaj ne gre le za 13 državnih tožilcev, to je tudi sporočilo, da za vse veljajo enaka pravila pri zavarovanj­u pred samovoljo oblastniko­v. Prejšnja vlada od novembra 2020 predlogov ni obravnaval­a. Nova vlada pa je že 3. junija 2022 imenovala 13 državnih tožilcev, ki so že dolgo čakali na imenovanje.

V naši državi je največje število sodišč, tožilcev in sodnikov, če to primerjamo na število prebivalce­v v drugih državah. Ali to pomeni, da imamo v naši državi tudi največ kriminalni­h, korupcijsk­ih in še vseh drugih kaznivih dejanj, če se primerjamo z drugimi državami?

Lahko se ob teh podatkih sprašujemo v nočeh brez spanja, ali ni morda ravno obratno, kot nas lahko zavajajo ti podatki. Morda se lahko pomirimo in zaspimo z oceno teh podatkov tudi tako, da je zdaj naša država na področju preganjanj­a, dokazovanj­a in kaznovanja kaznivih dejanj med najbolj prizadevni­mi in najbolje organizira­nimi državami na svetu. Kdo bi vedel, kaj je res? Janez Černač,

Kočevje

Pečečnik je tudi napovedal vojno novi vladi.

Za pametovanj­e o vojni sta očitno dovolj kamera in mikrofon.

No, takšne vojne napovedi bogatašev so najboljše burleske. Tatjana Lanjšček,

Ljubljana

Stavka rudarjev

Globoko spoštujem poklic rudarja – napor, škodljivi zdravstven­i pogoji, veliko tveganje za nesrečo, slab osebni dohodek – zato razumem njihove dolgoletne želje in predvsem pravice za višjo plačo in dodatke. In ko gre pri sindikalni­h (!) razgovorih trenutno le za višjo vrednost malice, menim, da pregovarja­nja, ali sedem ali osem evrov, niso ravno v čast socialni državi.

Predlagam, da se rudarska malica primerja z jedilnikom za malico in kosilo ter seveda tudi s ceno v restavraci­ji slovenskeg­a parlamenta … Mihael Grobelnik,

Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia