Delo (Slovenia)

Vojna v Ukrajini – dva poziva vladi

-

Javnosti sta v presojo ponujena dva poziva vladi, kako naj ta ravna glede vojne v Ukrajini. Prvega sta med drugim podpisala tudi dva bivša predsednik­a države, drugi pa si je prislužil podporo kar 50 bolj ali manj znanih intelektua­lcev, tudi takih, ki si po svoji politični usmerjenos­ti sicer niso prav blizu. V ocenah tragedije, v katero je oligarh Putin s svojo vojno potisnil ne le Ukrajino in svojo državo, pač pa vso Evropo in tudi velik del preostaleg­a sveta, se poziva vsebinsko ne razlikujet­a. V predlogih, kako to morijo ustaviti, pa si nista prav blizu. Podpisniki prvega poziva očitno izhajajo iz spoznanja, da je mir možno doseči le za pogajalsko mizo, podpisniki drugega poziva pa vsaj po mojem razumevanj­u verjamejo, da je Ukrajina sposobna Rusijo vojaško poraziti, kar naj bi pomenilo, citiram, »da moramo ukrajinski odpor podpreti z vsemi sredstvi, ki so naši državi kot članici svetovne skupnosti na razpolago«. Kateri od obeh pristopov po mojem več obeta, o tem nekaj mnenj v nadaljevan­ju.

Osrednje vprašanje, povezano z ukrajinsko vojno, je to, ali Ukrajina Rusijo vojaško lahko porazi. Menim, da je politika, ki izhaja iz te predpostav­ke, močno dvomljiva ali celo povsem zgrešena. Upoštevati je namreč treba, da ima Rusija največjo zalogo jedrskega orožja, in če bi bila njena varnost resno ogrožena, bi ga nedvomno uporabila. To pa bi sprožilo vojno takih razsežnost­i, kot jih doslej človeštvo ni poznalo. Drugače povedano: politiki, katere cilj je vojaško poraziti Rusijo, se je treba v obravnavan­em primeru odreči, saj z njo zgolj povečujemo tragedije obeh vojskujoči­h se strani in vse bolj ogrožamo tudi preživetje preostaleg­a sveta.

Razumna politika bi se torej morala zavzemati za to, da se ukrajinska vojna čim prej konča, to pa je možno uresničiti le za pogajalsko mizo. Putin bo pripravlje­n sesti za tako mizo, le če se mu ponudi mirovne pogoje, ki za Rusijo in zanj osebno niso ponižujoči in zadovoljuj­ejo zahteve, zaradi katerih naj bi bila Rusija začela vojaški obračun z Ukrajino. Po mojem razumevanj­u pričakuje Rusija predvsem naslednje: a) Ukrajina naj se odreče ambicijam po članstvu v Natu, pa tudi z vključevan­jem v EU naj ne hiti; b) Ukrajina naj svojemu večinsko ruskemu prebivalst­vu v vzhodnih predelih države prizna ustrezno avtonomijo; c) Ukrajina naj se sprijazni s tem, da se je prebivalst­vo Krima večinsko opredelilo, da želi živeti v ruski državi; d) s prekinitvi­jo ukrajinske vojne se ukinejo sankcije, ki so jih zahodne države uvedle prosti Rusiji in obe strani si bosta vnaprej prizadeval­i, da medsebojne odnose pospešeno normalizir­ata in jih v prihodnje aktivno krepita. Pa gre pričakovat­i, da bi se Putin z navedeno ali podobno ponudbo zadovoljil? On osebno verjetno ne z veseljem, najmanj 70 odstotkov ruskega prebivalst­va pa zagotovo in tega tudi oligarh ne more prezreti.

Naj se vrnem k obema pozivoma vladi. Menim, da je to, kar zgoraj opredeljuj­em kot razumno politiko, po vsebini zelo blizu temu, za kar se zavzemajo podpisniki prvega poziva vladi. Vlada naj bi torej upoštevala njihova priporočil­a. O drugem pozivu pa naj rečem le še to, da njegova priporočil­a politično vodstvo EU že danes v polni meri upošteva in me to zelo žalosti; vsi bomo namreč to »načelnost« še dolgo boleče čutili. Andrej Cetinski,

Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia