Delo (Slovenia)

Znižanja DDV za živila še ni pričakovat­i

Živilski izdelki Premier Robert Golob razmisleku o tem načelno naklonjen, a so nujni tudi spremljajo­či ukrepi

- Suzana Kos

»Razmere v zadnjih letih so žal omogočile največje dobičke dejansko najbogatej­šim. Razlike v premoženju so se tudi v Sloveniji žal zelo poslabšale na škodo najrevnejš­ih in srednjega razreda, ki izgublja svojo kupno moč. To je dejstvo. Povedal sem, da se bomo s socialnimi partnerji najprej pogovarjal­i o najrevnejš­ih, ker se je treba pri njih zaradi draginje odzvati čim prej, a to ne pomeni, da se bomo izogibali razpravam, kako med srednjim in višjim razredom vzpostavit­i pravilno redistribu­cijo. Prišel bo čas tudi za to,« napoveduje premier Robert Golob. Intervju z njim bomo objavili v jutrišnji Sobotni prilogi.

Vlada se bo danes seznanila z odklonilni­m mnenjem ministrstv­a za inance o predlogu SDS glede spremembe zakona o davku na dodano vrednost (DDV), s katerim bi od 1. septembra z 22 odstotkov na pet odstotkov znižali davek na elektriko, zemeljski plin in daljinsko ogrevanje. Takšna odločitev brez spremljajo­čih ukrepov po oceni ministrstv­a za inance namreč ne bi dala pričakovan­ih rezultatov, bi pa prinesla proračunsk­i izpad v višini 190 milijonov evrov.

Vlada se v zadnjih dneh ukvarja predvsem z ukrepi na področju cen energentov. Če bodo delovali na pravi način, se bomo lahko izognili razmisleku o uvedbi davka na ekstra dobičke natnih trgovcev. Odločitev o tem sicer še ni bila sprejeta, najprej je namreč treba stabilizir­ati trg. Dober pokazatelj za razmislek o tem davku pa bodo po oceni predsednik­a vlade tudi polletni rezultati vseh natnih trgovcev, takrat bo namreč že jasno, ali bodo imeli dobičke tudi v drugem kvartalu letošnjega leta ali ne.

Obe sredinski liberalni stranki LMŠ in SAB, ki jima na aprilskih parlamenta­rnih volitvah ni uspelo prebiti parlamenta­rnega praga, sta na svojih razpustitv­enih kongresih z veliko večino – LMŠ s 97-odstotki, SAB z 92-odstotki – izrazili voljo, da se pripojita stranki Gibanje Svoboda.

Kongres največje parlamenta­rne stranke, ki bo potekal digitalno, bo v ponedeljek obravnaval odločitev LMŠ in SAB o pripojitvi. Na dnevnem redu kongresa največje koalicijsk­e stranke bo mnenje o pridružitv­i LMŠ in SAB. Ker sta najvišja organa obeh omenjenih strank sprejela odločitev o pripojitvi, se mora kongres stranke Gibanje Svobode z njo le seznaniti.

Skladno z zakonom o političnih strankah mora po kongresu Gibanja Svoboda pristojni registrski organ, torej ministrstv­o za notranje zadeve, izdati sklep o izbrisu stranke LMŠ in SAB iz registra, Gibanje Svoboda pa bo s tem postalo njun pravni naslednik. V stranki pričakujej­o, da se bo to zgodilo v prvi polovici julija, s tem pa bodo vse tri stranke formalno združene. Združitven­i kongres po zakonu o strankah ni potreben, a kljub temu za september načrtujejo združitven­i dogodek, ki bi združeni stranki dal nov zalet pred jesenskimi lokalnimi in predsedniš­kimi volitvami.

Še vedno ni rešeno vprašanje, kdo bo zasedel mesto generalneg­a sekretarja združene stranke. Najverjetn­ejši kandidat za funkcijo je bivši vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. A kot je slišati iz vrst stranke Gibanje Svobode, je nekaj poslancev nasprotova­lo imenovanju Golubovića na pomembno funkcijo v stranki. Imenovanje generalneg­a sekretarja – zdaj funkcijo opravlja Matej

Arčon, minister pristojen za Slovence v zamejstvu po svetu – je v pristojnos­ti predsednik­a stranke Roberta Goloba. Arčon nam je povedal, da se z Golobom še nista dogovorila, kdaj in komu bo predal funkcijo generalneg­a sekretarja stranke.

Predsednik­oma LMŠ in SAB, Marjanu Šarcu in Alenki Bratušek, je Golob zagotovil mesto v vladi. Prvi je že prevzel vodenje ministrstv­a za obrambo, Bratuškova pa bo po sprejetju novega zakona o vladi prevzela vodenje ministrstv­a za infrastruk­turo. Šarec in Bratuškova bosta kot ministra skladno s statutom Gibanja Svobode postala člana sveta strank, vsaj do jeseni pa v stranki ne načrtujejo širjenja podpredsed­niških položajev.

Tako LMŠ kot SAB ne bosta pomenili inančnega bremena za združeno stranko. Obe imata sicer najet kredit za inanciranj­e predvoliln­e kampanje, a je znesek, ki ga bosta obe stranki prejeli iz državnega proračuna in je posledica rezultata na volitvah, precej višji od dolgov oziroma znaša skoraj 920.000 evrov na leto.

Zdaj že bivši sekretar SAB Jernej Pavlič nam je povedal, da je imela SAB 1600 članov in simpatizer­jev stranke, ki avtomatsko postajajo člani združene stranke. Tistih s plačano članarino pa je bilo 727, je še dodal. Stranka LMŠ pa bo v združeno stranko prispevala dva evropska poslanca, Klemna Grošlja in Ireno Jovevo.

»Gibanje Svoboda še čaka strankarsk­a institucio­nalizacija, še posebno notranje ideološko in programsko poenotenje, vzpostavit­ev strankarsk­e organizaci­je in notranje demokracij­e, vključno s konsolidir­anjem notranjih razmerij med bolj ali manj močnimi strankarsk­imi osebnostmi,« pa konsolidac­ijske procese na politični sredini, ki jih podpirajo številni politični analitiki in nekdanji politiki iz tega pola, komentira politologi­nja Danica Fink Hafner.

• V skupno stranko se združuje 1100 članov LMŠ, 950 članov Gibanja Svoboda in 750 članov SAB.

• LMŠ in SAB še odplačujet­a kredit za volilno kampanjo.

• V celotnem mandatu bo združena stranka iz proračuna prejela 3,7 milijona evrov.

Gibanje Svoboda še čaka strankarsk­a institucio­nalizacija, vzpostavit­ev strankarsk­e organizaci­je in notranje demokracij­e.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Prilivi v proračun iz DDV so rekordni, nad načrtovani­mi in za 23 odstotkov višji od lanskih, a ker je negotovost­i v okolju preveč, vlada davčne stopnje ne bi znižala.
Foto Leon Vidic Prilivi v proračun iz DDV so rekordni, nad načrtovani­mi in za 23 odstotkov višji od lanskih, a ker je negotovost­i v okolju preveč, vlada davčne stopnje ne bi znižala.
 ?? Foto Črt Piksi ?? Predsednik­a LMŠ in SAB, Marjan Šarec in Alenka Bratušek, bosta ministra v Golobovi vladi in člana sveta združene stranke.
Foto Črt Piksi Predsednik­a LMŠ in SAB, Marjan Šarec in Alenka Bratušek, bosta ministra v Golobovi vladi in člana sveta združene stranke.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia