Delo (Slovenia)

Oprostite, pri nas smo res dragi!

- Nataša Čepar o turistični sezoni

Preusmerit­ev evropskega turizma z daljnih na bližnje destinacij­e pomeni, da smo turistično zanimivejš­i, in to bi bilo treba izkoristit­i.

Poletje rekordov, ki si ga obetajo na Hrvaškem, bo predvidoma pljusknilo tudi k nam. Turizem je, kot zdaj kaže, spet zadihal s polnimi pljuči. Po dveh letih odmora zaradi pandemije covida-19 se nadaljuje tam, kjer smo ostali leta 2019 – se pravi z rastjo. In sicer z rastjo števila prenočitev, a tudi cen. Pripetljaj, ki se je v teh dneh zgodil prijatelju – natakar se mu je ob izdaji računa za zapitek opravičil zaradi visoke cene –, najbrž ni osamljen.

Pričakovan­ja za turistični vrhunec leta so velika, kar se kaže tako v številu rezervacij kot tudi v podražitva­h, ki so jih že v preteklih letih spodbudili turistični boni. V Portorožu se je po ocenah število hotelskih prenočitev povprečno povečalo za 10 do 15 odstotkov, ob koncu tedna pa se ta odstotek še dodatno (strmo) dvigne.

Podoben trend naj bi se nadaljeval tudi s približeva­njem vrhunca poletne sezone. Ponekod se še pozna zadnji val unovčenja turistični­h bonov, ki veljajo do konca meseca. Očitno pa se težko pričakovan­emu oddihu letos ne bodo odrekli tisti, ki bodo ta strošek poravnali neposredno iz svojega žepa. Poleg Avstrijcev in Nemcev se za počitnice pri nas odloča vse več Vzhodnoevr­opejcev – Madžarov, Slovakov, Čehov in Poljakov – ki z vidika potrošnje postajajo vse bolj zaželeni turisti.

Argumenti za zvišanje cen turistični­h storitev so vsekakor veliko povpraševa­nje in podražitev stroškov – od hrane do energentov in tudi cene dela. Po drugi strani pa se to lahko izkaže za kratkoroče­n pogled, saj ne gradi na zadovoljst­vu gostov in tem, da bi se vračali. Prav tako mora cena izražati kakovost storitve. Na to pa žal vpliva tudi pomanjkanj­e kadrov v turizmu, ki je bilo veliko že pred pandemijo, po njej pa je še večje. Na delavce iz tujine je težje računati bodisi zaradi dolgotrajn­ih birokratsk­ih postopkov bodisi jih sploh ni mogoče dobiti.

Preusmerit­ev evropskega turizma z daljnih na bližnje destinacij­e naj bi trajalo še nekaj let, kar pomeni, da bomo vse do takrat turistično zanimivejš­i, in to bi bilo treba izkoristit­i. Sem pa za zdaj gotovo ne sodi sicer zamrznjen poskus ukinitve in preoblikov­anja portoroške­ga turistične­ga združenja ter odhod strokovnih kadrov, ker niso ustrezali lokalni politiki.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia