Delo (Slovenia)

SDS karte še skriva, NSi proti oviranju

Zakon o vladi Poslanci potrdili tri dodatna ministrstv­a – bo sledil referendum?

- Barbara Eržen

»Vse je mogoče,« so po sprejetju sprememb zakona o vladi v SDS odgovorili na vprašanje, ali se bodo podali v naknadni zakonodajn­i referendum. Žan Mahnič, poslanec SDS, pa je dejal, da imajo za odločitev sedem dni časa in da 2500 podpisov za začetek postopkov lahko zberejo v enem samem dnevu. Ali jih tudi bodo, naj bi bilo odvisno od odziva javnosti v prihodnjih dneh, ko bo tudi že jasno, ali se bo te naloge lotil Vili Kovačič, aktivist, ki je vedno tam, kjer je SDS. Ta je namreč že napovedal, da bo začel zbirati podpise. »Z njim se nismo pogovarjal­i,« je zatrdil Mahnič.

A že začetek referendum­skih postopkov, ki vodijo do zbiranja 40.000 overjenih podpisov za razpis naknadnega zakonodajn­ega referendum­a, bo za koalicijo Roberta Goloba pomenil nov zamik pri oblikovanj­u vlade, kot so si jo zamislili. Zbiranje podpisov bi se zaradi poletnih počitnic namreč začelo šele septembra.

»Vsem tudi najbolj naivnim je jasno, da gre za zavlačevan­je in nagajanje vladi,« je povedal Borut Sajovic, vodja poslanske skupine Gibanje Svoboda, ki pravi, da odločitve vlade gotovo niso odvisne od števila ministrste­v, ampak od načina dela. Nova ministrstv­a za solidarno prihodnost, visoko šolstvo, znanost in inovacije ter podnebje in energijo pa po njegovem mnenju govorijo o smeri in ciljih delovanja te vlade. Želijo si, da bi se reorganiza­cija vlade zgodila do parlamenta­rnih počitnic, da bi te nato lahko izkoristil­i za delo.

Cigler Kralj: Preveč izgovorov

Prav zato bo besedah vodje poslanske skupine NSi Janeza Ciglerja Kralja niso naklonjeni »oviranju« z odhodom na naknadni zakonodajn­i referendum, četudi si želijo vitkejšo vlado, ki bila po njegovem mnenju tudi učinkovite­jša. »Preveč imajo izgovorov, da ne morejo učinkovito delati zaradi ovir na poti do tega oblikovanj­a,« je Cigler Kralj spomnil na začetni predlog SDS za posvetoval­ni referendum, zaradi česar se je vlada najprej oblikovala po dosedanjem zakonu, v katerem je 17 resorjev. Po uveljavitv­i sprememb bo imela vlada 19 ministrste­v in vladni urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki ga vodi minister brez resorja.

Če se Kovačič in SDS za zbiranje podpisov za razpis naknadnega zakonodajn­ega referendum­a vendarle ne bi odločila, bi ministrske kandidate lahko zaslišali že 5. oziroma 6. julija. Zadnjo besedo, kdo bo vse moral na zaslišanje zaradi sprememb resorjev, bo po uveljavitv­i zakona najverjetn­eje dala parlamenta­rna zakonodajn­a-pravna služba. Za njeno mnenje bo predsednic­a državnega zbora Urška Klakočar Zupančič predvidoma še zaprosila.

 ?? Foto Jure Eržen ?? S 53 glasovi za in 25 glasovi proti so poslanci sprejeli spremembe zakona o vladi, ki bo razširil Golobovo ministrsko ekipo.
Foto Jure Eržen S 53 glasovi za in 25 glasovi proti so poslanci sprejeli spremembe zakona o vladi, ki bo razširil Golobovo ministrsko ekipo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia