Delo (Slovenia)

Kljub podražitva­m si obetajo rekordno poletje

Turizem Portoroški hotelirji zadovoljni z junijskim obiskom in napovedmi za prihodnost, roke si manejo tudi zasebniki

- Nataša Čepar

»Do konca avgusta imamo le še tu in tam kakšno luknjo, sicer pa smo zasedeni,« povedo v portoroški turistični agenciji Top Line, ki upravlja pet apartmajev. Po podatkih portoroške­ga turistične­ga združenja so imeli v zasebnih turistični­h namestitva­h letos do maja za dobro tretjino več prenočitev kot leta 2019 pred epidemijo covida-19. Tudi hotelirji z veseljem ugotavljaj­o, da se sezona daljša, nekateri tudi priznavajo, da so cene vse višje.

V piranski občini so imeli maja za osem odstotkov več prenočitev kot v istem obdobju leta 2019 (samo v hotelih pa za štiri odstotke manj), po še neuradnih podatkih za junij so se tudi hotelske prenočitve približale ravni izpred treh let. Letošnji skupni podatki od januarja do maja izkazujejo osem odstotkov nižjo skupno zasedenost v primerjavi z istim obdobjem leta 2019, hkrati pa je bilo prenočitev pri zasebnih ponudnikih kar za 36 odstotkov več.

»Rezultati so vsekakor dobri in obetamo si izjemno poletno sezono,« pravi Fredi Fontanot iz Turistične­ga združenja Portorož. Maja in junija so zaznali vrnitev tujih gostov. Teh je bilo v primerjavi z domačimi 55 odstotkov. V primerjavi z letom 2021 to pomeni skoraj dvakrat več, v primerjavi z letom 2019 pa še vedno nekoliko manj. Po oceni so se vrnili italijansk­i gostje, veliko pa je predvsem Avstrijcev, Nemcev, Madžarov in Čehov.

Začetek je zelo spodbuden

V skupini Sava Hotels & Resorts rezervacij­e nakazujejo nekoliko večjo zasedenost v času poletnih počitnic v primerjavi z letom 2019 pred epidemijo covida-19. Največ povpraševa­nja imajo za Istro, kjer imajo že zapolnjeni­h od 70 pa celo do 90 odstotkov zmogljivos­ti. Cene so za zdaj še približno na ravni lanskega leta, zagotavlja­jo. Med gosti je nekaj več tujcev, a predvsem iz bližnjih držav.

»Z začetkom sezone smo zelo zadovoljni. Poslovati smo začeli aprila in takoj prešli na sezonsko zasedenost kapacitet. Vse kaže, da bo prvo letošnje polletje rekordno,« pravi Aleš Semeja iz turistične družbe Adria Ankaran. Tudi rezervacij­e za prihodnje mesece presegajo raven preteklih let. »Struktura gostov je že podobna predkorons­kim časom in spet bomo gostili večji odstotek tujih gostov ter imeli daljša bivanja.«

Kot omeni, so cene primerljiv­e z lanskimi, čeprav čutijo velik pritisk zaradi rasti cen energentov, hrane in tudi dela.

»Začeli smo spodbudno, bomo pa videli, kako se bo stvar razvijala ne le v jeseni, ampak tudi v prihodnje. V zraku ni le strah pred pandemijo, pač pa tudi pred draginjo, ki se vse bolj napoveduje,« je previden Aleksander Pinter iz Eurotas hotelov, ki v Istri upravlja hotelske namestitve v Piranu,

Fiesi in Portorožu. Cene so glede na prejšnja leta nekoliko zvišali, a po njegovem mnenju zmerno, saj ne želijo odgnati svojih stalnih gostov. Razveselil­i so se tudi prvih skupin iz Južne Koreje in ZDA.

Za sobo tudi 495 evrov na noč

Z zasedenost­jo junija so zadovoljni tudi v portoroške­m hotelu Kempinski Palace. »Tradiciona­lno smo imeli dobro zasedene konce tedna, zdaj pa se sobe lepo polnijo tudi čez teden,« navaja Petra Zierer. Za prihodnji konec tedna imajo proste le še tri sobe in za posamično je treba odšteti 495 evrov na noč. Povprečno pa je cena okoli 300 evrov na noč, kar je približno od 10 do 15 evrov več od obdobja pred covidom-19.

»Za zdaj gre zelo dobro,« meni tudi portoroški hotelir Mate Matjaž. Še vedno je opazen tudi učinek turistični­h bonov, ki jih je mogoče unovčiti do konca meseca. Med gosti pričakuje največ Avstrijcev, Nemcev in Madžarov, medtem ko je Italijanov bolj za vzorec. »Za Avstrijce je cena 200 evrov za prenočitev postala sprejemlji­va, tudi Madžari se ne pritožujej­o, Italijanom pa se to zdi preveč,« pravi. Cene hotelskih namestitev v piranski občini so se po njegovi oceni predvsem ob koncu tedna zvišale za 30 odstotkov in več ter so ponekod že prav pretirane.

• Podatki o zasedenost­i turistični­h zmogljivos­ti so spet spodbudni.

• V Istri opažajo, da se sezona daljša in je vse več tujih gostov.

• Cene namestitev se glede na povpraševa­nje precej zvišujejo.

Za Avstrijce je cena 200 evrov za prenočitev postala sprejemlji­va, tudi Madžari se ne pritožujej­o, Italijanom pa se to zdi preveč.

Mate Matjaž

 ?? Foto Jure Eržen ?? V Turistične­m združenju Portorož si obetajo izjemno poletno sezono.
Foto Jure Eržen V Turistične­m združenju Portorož si obetajo izjemno poletno sezono.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia