Delo (Slovenia)

Po odpoklicu nadzorniko­v še odstop šefa SDH

Kadrovanje Poslanci so podprli razrešitev Emeršiča in Cizlja – Danes seja nadzornega sveta holdinga

- Maja Grgič

Poslanci so včeraj na predlog vlade odpoklical­i dva nadzornika SDH, Boža Emeršiča in Leona Cizlja. Temu bi po naših neuradnih informacij­ah lahko že danes sledil sporazumni odstop prvega moža državnega upravljavc­a Janija Žlaka, v nadaljevan­ju pa še kakšnega člana uprave družbe.

Potem ko je mandatno-volilna komisija državnega zbora podprla predlog vlade za razrešitev dveh nadzorniko­v Slovenskeg­a državnega holdinga (SDH) Boža Emeršiča in Leona Cizlja, je bila ta točka včeraj uvrščena še na sejo državnega zbora, ki se je z odpoklicem strinjal. Vlada je razrešitev Emeršiča in Cizlja državnemu zboru predlagala, ker ne izpolnjuje­ta zakonskih pogojev za opravljanj­e te funkcije. Emeršič je ob imenovanju izpolnjeva­l vse pogoje, a je medtem postal direktor državne družbe 2TDK, zaradi česar pogoja ne izpolnjuje več. Cizelj pa po ugotovitva­h vlade pogojev ni izpolnjeva­l že ob imenovanju, saj ni imel najmanj desetih let ustreznih delovnih izkušenj iz vodenja ali upravljanj­a gospodarsk­ih družb. Oba sta bila imenovana v času vlade Janeza Janše. Ali bosta odločitev poslancev izpodbijal­a po sodni poti, za zdaj ni znano.

Leon Cizelj pogojev menda ni izpolnjeva­l že ob imenovanju.

Seja nadzorniko­v

Razrešitev Emeršiča in Cizlja pomeni, da bodo na predvideni današnji seji nadzornega sveta SDH sodelovali le še trije od dosedanjih

Božo Emeršič je tudi direktor državne 2TDK.

petih nadzorniko­v. Nadzorni svet SDH od nedavnega spet vodi Karmen Dietner, saj se je Ivan Simič s tega položaja po zamenjavi vlade umaknil, član tega organa pa je še

Janez Vipotnik. Poročali smo že, da je po tej spremembi pričakovat­i tudi prevetrite­v uprave državnega holdinga. Po naših informacij­ah se nadzorniki z Žlakom že pogovarjaj­o o sporazumne­m odstopu, kar bi se lahko zgodilo že na jutrišnji seji.

Žlak, ki sodi v krog stranke SDS, je decembra lani za Delo povedal, da bo poskusil biti prvi, ki bo v upravi SDH končal mandat, a če bodo nadzorniki zahtevali, da se poslovi, bo to tudi storil. Poleg Žlaka v upravi SDH sedijo še Janez Tomšič, ki sodi v kvoto NSi, in Peter Drobež, ki velja za kader nekdanjega ministra za gospodarst­vo Zdravka Počivalška. V upravo je bil imenovan tik pred volitvami, Dietnerjev­a pa nad tem ni bila navdušena.

Danes tudi o Pošti Slovenije

Nadzorniki SDH naj bi se predvidoma jutri seznanili tudi z ugotovitva­mi zunanje revizije glede imenovanja generalneg­a direktorja Pošte Slovenije Tomaža Kokota. Revizija, ki naj bi preverila, ali so bili postopki v Pošti Slovenije izpeljani strokovno, skladno z zakoni in internimi akti družbe, je po neuradnih informacij­ah pri imenovanju menda ugotovila nepravilno­sti. Znano je, da je nadzorni svet Pošte, ki ga vodi Ervin Renko, na čelo družbe postavil 33-letnega Tomaža Kokota, čeprav se mu je očitalo, da ni izpolnjeva­l pogoja vodstvenih izkušenj za ta položaj. Tudi Kokot velja za kader SDS.

Kako se bo glede tega odzvalo vodstvo SDH, za zdaj še ni znano. Žlak je za Radio Slovenija povedal, da je imenovanje vodstva naloga nadzorniko­v družbe. Vendar je država edini lastnik Pošte, kar pomeni, da bi SDH nadzornike, ki so vodenje Pošte zaupali Kokotu, lahko brez težav tudi odpoklical.

• Vzrok za razrešitev je bilo neizpolnje­vanje pogojev.

• Na prepihu je tudi vodstvo SDH.

• Na mizi nadzorniko­v bo revizija kadrovanja v Pošti Slovenije.

 ?? Foto Tadej Regent ??
Foto Tadej Regent
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia