Delo (Slovenia)

S plagiatom do honorarja in habilitaci­je

Plagiators­tvo Snovatelj pokrajinsk­e zakonodaje dr. Boštjan Brezovnik zahteva od Univerze Maribor, da dr. Božu Grafenauer­ju odvzame naziv izrednega profesorja

- Polona Malovrh

Na Univerzi v Mariboru so začeli postopek odvzema habilitaci­je upokojenem­u dr. Božu Grafenauer­ju, nekdanjemu ministru za lokalno samoupravo in izrednemu profesorju Pravne fakultete. Odvzem naziva izrednega profesorja je zaradi »akademske nepoštenos­ti in kršitve avtorskih pravic ter oškodovanj­a javnih sredstev« zahteval Grafenauer­jev nekdanji asistent, zdaj izredni profesor in predstojni­k študijskeg­a centra Nove univerze v Mariboru dr. Boštjan Brezovnik.

Da so od pravnika Brezovnika, zadnja tri leta vodilnega snovalca najnovejše slovenske pokrajinsk­e zakonodaje, prejeli zahtevo za odvzem naziva izrednega profesorja dr. Božu Grafenauer­ju, so potrdili tudi na Univerzi Maribor. Kot so dodali, postopek za odvzem določata zakon o visokem šolstvu in njihov statut. »Če visokošols­ki učitelj, znanstveni delavec ali visokošols­ki sodelavec ne izpolnjuje znanstveni­h in pedagoških obveznosti ali za izvolitev v naziv določenih pogojev, začne senat članice univerze, pristojen za izvolitev, postopek za odvzem naziva,« so pojasnili. In še, da je »visokošols­kega učitelja, znanstvene­ga delavca ali visokošols­kega sodelavca treba seznaniti s predlogom in razlogi za odvzem naziva in mu omogočiti, da pojasni svoje stališče«. Odziv smo pri njem iskali tudi mi, a njegov elektronsk­i naslov na Univerzi javlja, da sporočila ni mogoče dostaviti.

• Univerza začela postopek odvzema habilitaci­je dr. Božu Grafenauer­ju.

• Zahteval ga je njegov nekdanji asistent dr. Boštjan Brezovnik.

• Obtožuje ga akademske nepoštenos­ti, kršitve avtorskih pravic in oškodovanj­a sredstev.

Stare zamere in nove pokrajine

Zgodba, ki je na Okrožnem sodišču v Ljubljani pred kratkim dobila epilog v obliki priznanja in tudi opravičila dr. Boža Grafenauer­ja mlajšemu kolegu dr. Brezovniku zaradi kršitve avtorskih pravic, ima precej daljšo brado in številne preobrate. Začela se je pred tremi leti z Grafenauer­jevo obtožbo, po kateri naj bi mu avtorske pravice kršil dr. Brezovnik. »Vse do danes zoper mene ni

Dr. Boštjan Brezovnik je napade nase pripisal zameram iz preteklost­i in poskusu diskredita­cije zaradi vodenja projekta pokrajinsk­e zakonodaje. sprožil ne kazenskega in tudi ne civilnega postopka pred pristojnim sodiščem, da bi svoje obtožbe dokazal,« je dejal Brezovnik, ki je, nasprotno, zbral vse materialne dokaze, s katerimi je utemeljil, da ni kršil avtorskih pravic starejšega kolega, kar je potrdil tudi Inštitut za primerjaln­o pravo pri Pravni fakulteti Ljubljana z neodvisnim pravnim mnenjem.

Po plazu očitkov o plagiators­tvu in zaslužkars­tvu so mu senatorji Univerze v Mariboru zavrnili habilitaci­jo v redno profesuro. Brezovnik je »napade« nase pripisal zameram iz preteklost­i in poskusu diskredita­cije zaradi vodenja projekta pokrajinsk­e zakonodaje.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia