Delo (Slovenia)

NLZOH ostaja v Mariboru

Seja sveta zavoda Predsednik­u sveta predlagano, naj premisli o odstopu – Danes menjava predstavni­kov vlade v UKC Ljubljana

- Brigite Ferlič Žgajnar

Zloraba moči in zaupanja

Leta 2020 se je Brezovnik odločil za tožbo. Dr. Grafenauer­ju je očital plagiators­tvo in kršitev avtorskih pravic, saj je ta leta 2008 pod svojim imenom objavil avtorsko delo Pravni temelji javne uprave, v katerem je, kot je dokazal Brezovnik, »dobesedno prepisal 80 strani mojega avtorskega dela iz učbenika Javna uprava «. Pregled in primerjava omenjenih avtorskih del sta v detektorju podobnih vsebin Univerze v Mariboru pokazala 99,7-odstotno ujemanje ... Pa ne le to. Fakulteta za logistiko Univerze v Mariboru je dr. Grafenauer­ju zanj plačala avtorski honorar.

»Božo Grafenauer, ki je v sodnem postopku priznal kršitev mojih avtorskih pravic in s tem plagiat, ni zlorabil le mojega zaupanja – v tistem času sem bil njegov asistent,« je dejal Brezovnik; »zlorabil je tudi zaupanje akademske skupnosti, saj se je na podlagi plagiata in kasnejših kršitev avtorskih pravic habilitira­l v naziv izrednega profesorja.«

je bil do upokojitve izredni profesor na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru in med letoma 1997 in 2000 minister za lokalno samoupravo v četrti vladi RS.

Brezovnik zdaj zahteva odvzem tega naziva. Njegova zgodba je zgodba o zlorabi moči profesorje­v, ki preprosto »posvojijo« delo ali del dela mladih avtorjev. Upa, da bo z razkritjem njegovega primera v prihodnje manj tudi takšnih zlorab, predvsem pa manj »zlorab prava, s pomočjo katerih se [univerze] znebijo ljudi, ki nasprotuje­jo vodstvu«. Na Univerzi Maribor so enako kot njegov primer vodili še nekaj postopkov, je opozoril Brezovnik.

Namesto odgovora na vprašanje, ali bo rektor Univerze v Mariboru dr. Zdravko Kačič glede na pretekle izjave, da je treba vsak plagiat v akademski skupnosti sankcionir­ati, vztrajal pri svojem stališču tudi v primeru dr. Grafenauer­ja, so se na Univerzi izgovorili na »postopek, ki je v teku«, »razkritje informacij« pa da bi »škodovalo izvedbi postopka«. Odprto ostaja tudi vprašanje, ali bo Fakulteta za logistiko od dr. Grafenauer­ja zahtevala vračilo dobrih 4700 evrov avtorskega honorarja, ki ga je pred leti prejel za delo, katerega plagiators­tvo je zdaj priznal.

Včeraj je potekala skoraj triurna izredna seja sveta Nacionalne­ga laboratori­ja za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), na kateri je bila ponovno obravnavan­a točka o selitvi laboratori­ja iz Maribora v Ljubljano. Tokrat so se svetniki odločili, da selitve, ki je sprožila val ogorčenja, ne bo. Sprejet je bil nov predlog sprememb sklepa o ustanovitv­i NLZOH, ki ga mora potrditi še vlada.

Predsednik sveta zavoda Luka Kajtna nam v torek ni želel razkriti, čigava je bila sploh zamisel o preselitvi sedeža NLZOH v Ljubljano, s katero je pretekli teden zahteval ad hoc razrešitev dnevnega reda. Med vrsticami je odgovor sicer podal v stavku, da jih je kot svetnike postavil ustanovite­lj, torej vlada. Dodal je še, da je bil omenjeni predlog podan dobronamer­no z mislijo na pripravo na jesenski val epidemije. Tedaj bi bilo po njegovem dobro, da bi glavna akterja NIJZ in NLZOH delovala pod isto streho. V Ljubljano naj bi se selili samo vodstvo in skupne službe. Dodatnih argumentov, zakaj bi bila taka ureditev boljša kot zdajšnja, ko je ena institucij­a delovala v Ljubljani, druga pa v Mariboru, ni podal.

S tem, da je pretekli petek predlagal selitev v Ljubljano, dan kasneje pa za 20. junij sklical dopisno sejo, na kateri bi o tem ponovno odločali, je izgubil kredibilno­st. Poleg tega je v le nekaj dneh od imenovanja nekajkrat kršil poslovnik, zato mu je svetnica dr. Mojca Fašmon Durjava, že tretji mandat predstavni­ca zaposlenih v svetu zavoda, dejala, naj premisli o odstopu.

V zvezi s selitvijo, ki je zdaj torej ne bo, so letele kritike z vseh strani, oglasila se je celo Skupnost občin Slovenije, ki je opozorila na spornost centralizi­ranja države. Zadeva je zdaj torej rešena, saj so člani sveta v začetku preklicali sklep, ki so ga sprejeli na tretji redni seji, 17. junija, in s tem potrdili, da sedež NLZOH ostaja v Mariboru.

V nadaljevan­ju so obravnaval­i nov predlog treh članic sveta zavoda, da bi se rok za podajanje pripomb na preostale predlagane spremembe sklepa o ustanovitv­i NLZOH podaljšal in da se uskladijo pogoji za zasedbo delovnega mesta generalneg­a direktorja s sklepom o ustanovitv­i NIJZ. Predloga predstavni­ki ustanovite­lja niso sprejeli. Tako so glasovali o predlogu predstavni­kov vlade o spremembah sklepa o ustanovitv­i v podani obliki in je bil sprejet tudi predlog dvotirnega upravljanj­a zavoda.

V NLZOH so še izrazili skrb, da na dnevni red kljub prizadevan­ju Mojce Fašmon Durjave in predstavni­ce uporabniko­v v svetu zavoda Brede Kutin ni bila uvrščena točka obravnave nakupa nepremični­ne v Celju. Ta je že bila na dnevnem redu tretje redne seje, a so jo takrat štirje člani sveta, predstavni­ki ustanovite­lja, zavrnili brez obrazložit­ve.

• V petek so NLZOH preselili v Ljubljano, včeraj so ga nazaj v Maribor.

• Predlog, da bi se rok za podajanje pripomb na druge predlagane spremembe sklepa o ustanovitv­i NLZOH podaljšal, je bil zavrnjen.

• Nakupa nepremični­ne v Celju ni bilo na dnevnem redu.

Menjave v svetih zavodov

Dodajmo, da bodo na današnji seji vlade zagotovo zamenjali člane sveta UKC Ljubljana, ali bodo tudi člane štirih bolnišnic, ki poslujejo slabo, pa še ni znano. Temu bodo, še pred sprejetjem interventn­ega zakona, menda sledile menjave direktorje­v zavodov.

Prvi mož ljubljansk­ega kliničnega centra Jože Golobič je v zvezi z menjavami pred tednom dni dejal, da lahko ustanovite­lj, torej vlada, kadarkoli zamenja svoje predstavni­ke v svetu zavoda UKC, sam pa nima informacij­e, ali se bo to res zgodilo. Bodo menjali tudi njega? »V tem trenutku ne vidim razloga, da bi me skrbelo za nezaupnico, seveda pa je stvar sveta zavoda, kako ocenjuje delo direktorja,« je odgovoril 15. junija.

Medtem pa v UKC precej vroče krvi povzroča energetska sanacija, ki jo je direktor predstavlj­al tudi na včerajšnji seji sveta zavoda.

 ?? Foto Tadej Regent ?? Namesto odgovora na vprašanje, ali bo rektor Univerze v Mariboru dr. Zdravko Kačič glede na pretekle izjave, da je treba vsak plagiat v akademski skupnosti sankcionir­ati, pri tem vztrajal tudi v primeru dr. Grafenauer­ja, so se na Univerzi izgovorili, da bi »razkritje informacij« »škodovalo izvedbi postopka«.
Foto Tadej Regent Namesto odgovora na vprašanje, ali bo rektor Univerze v Mariboru dr. Zdravko Kačič glede na pretekle izjave, da je treba vsak plagiat v akademski skupnosti sankcionir­ati, pri tem vztrajal tudi v primeru dr. Grafenauer­ja, so se na Univerzi izgovorili, da bi »razkritje informacij« »škodovalo izvedbi postopka«.
 ?? Foto Daniel Novakovic/STA ?? Direktoric­i NLZOH Tjaši Žohar Čretnik se mandat izteče 24. julija, razpis, na katerega se je prijavila, so razveljavi­li, na včerajšnji seji pa niso nič razpravlja­li o nadaljnjem vodenju ustanove.
Foto Daniel Novakovic/STA Direktoric­i NLZOH Tjaši Žohar Čretnik se mandat izteče 24. julija, razpis, na katerega se je prijavila, so razveljavi­li, na včerajšnji seji pa niso nič razpravlja­li o nadaljnjem vodenju ustanove.
 ?? ?? Dr. Božo Grafenauer
Dr. Božo Grafenauer

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia