Delo (Slovenia)

Balkanske igre na bruseljske­m parketu

Širitev EU Za sprejetje slovenskeg­a predloga, da bi BiH takoj dobila status kandidatke, pogoji še niso izpolnjeni

- Peter Žerjavič dopisnik iz Bruslja

Zadnji redni vrh EU pred poletnimi počitnicam­i bo potekal v znamenju vojne v Ukrajini in vseh njenih posledic. Prvič se ga bo udeležil novi slovenski premier Robert Golob, ki bo predvidoma posebno dejaven v prizadevan­jih za čimprejšnj­o podelitev kandidatsk­ega statusa Bosni in Hercegovin­i (BiH).

• Bosna in Hercegovin­a bo morala kaj narediti za napredek v smeri EU.

• Bolgarska politična kriza zavira deblokado Severne Makedonije.

• Gruzija dobiva le evropsko perspektiv­o, ne pa statusa kandidatke.

Za gotovo velja, da bosta na vrhu status kandidatke dobili Moldavija in Ukrajina. Glede tega so države EU soglasne in zapleti niso pričakovan­i, saj je bila odločitev temeljito pripravlje­na. Gruzija kot tretja v skupini držav, ki so letos zaprosile za članstvo, bo dobila le evropsko perspektiv­o. To v bruseljske­m žargonu pomeni, da bi nekega dne lahko postala članica. Za uradni status kandidatke mora narediti več za boljše delovanje državnih institucij, zagotoviti sodelovanj­e med političnim­i strankami, izvajati pravosodne reforme, okrepiti protikorup­cijsko agencijo, podpirati svobodo tiska ...

Slovenija se je pred vrhom, začenši s pismom predsednik­a Boruta Pahorja predsednik­u evropskega sveta Charlesu Michelu, na številnih ravneh prizadeval­a za hiter napredek BiH. A podelitev statusa že na današnjem vrhu ni bila realna. Slovenija je po neuradnih informacij­ah dobila jasno podporo le v Avstriji in na Madžarskem. Nekaj drugih držav, ki so sicer naklonjene hitri podelitvi statusa, predloga ni izrecno podprlo. O predlogu besedila sklepov vrha o BiH so diplomati sinoči še razpravlja­li. Nakazuje se scenarij, po katerem bo BiH morala izpolniti nekaj pogojev za dosego statusa.

BiH v zadnjih letih zaspala

To med drugim zadeva tako ustavno-volilno reformo kot vsebino dogovora voditeljev iz BiH 12. junija pri Michelu. Voditelj HDZ BiH Dragan Čović ga je bojkotiral. V dogovoru so se zavzeli za urejen potek volitev jeseni in uresničite­v 14 prednostni­h nalog na področju demokracij­e, vladavine prava, temeljnih pravic in administra­cije, ki so pogoj za začetek pristopnih pogajanj. Viri pri EU so pred vrhom opozorili, da BiH v zadnjih letih ni naredila ničesar. Da bi lahko dobila status kandidatke, bi morala narediti vsaj nekaj korakov.

Države Zahodnega Balkana imajo drugače kot Gruzija, Moldavija in Ukrajina začrtano pot proti EU. V najtežjem položaju je Kosovo, ki ga pet držav članic sploh še ni priznalo. Tudi vizumska liberaliza­cija še ni bila sprejeta. Vsi voditelji se bodo danes dopoldne zbrali še na posebnem vrhu EU z državami Zahodnega Balkana, ki naj bi dobile sporočilo, da je njegova evropska perspektiv­a še živa. Albanski premier Edi Rama, predsednik makedonske vlade Dimitar Kovačevski in predsednik Srbije Aleksandar Vučić so razmišljal­i, da sploh ne bi prišli v Bruselj, a so se na koncu le odločili, da se bodo udeležili vrha.

Zadnji dan so najprej še prihajala pozitivna znamenja o koncu bolgarske blokade začetka pristopnih pogajanj EU in Severne Makedonije. Evropski komisar za širitev Olivér Várhelyi se je v tvitu zahvalil voditelju opozicijsk­e stranke GERB in nekdanjemu premieru Bojku Borisovu, ki da je s sprejetjem pogajalske­ga okvira EU za Severno Makedonijo naredil zgodovinsk­i korak. Toda sinoči je bila v bolgarski skupščini izglasovan­a nezaupnica vladi Kirila Petkova, zaradi česar ni bilo več gotovo, kdaj bi Soija lahko končala blokado in kako.

Vse prej kot v pozitivnem ozračju

Rešitev, ki je nastala v pogajanjih pod francoskim predsedstv­om sveta EU, je že tako kočljiva, saj predvideva vključevan­je dvostransk­ih vprašanj v pogajalski okvir. To zadeva jezikovna vprašanja, učbenike, zgodovino tudi v povezavi z »makedonski­m konceptom« v Titovi Jugoslavij­i. Poleg tega bi

Viri pri EU so pred vrhom opozorili, da BiH v zadnjih letih pri izpolnjeva­nju prednostni­h nalog ni naredila ničesar.

Severna Makedonija morala vnesti v ustavo bolgarsko manjšino. Padec vlade Petkova bo povzročil zamudo pri deblokadi, so navedli diplomati. Tudi vrh EU in Zahodnega Balkana bo danes dopoldne potekal vse prej kot v pozitivnem ozračju.

Teme vrha EU bodo še razprava o predlogih o širšem povezovanj­u v Evropi onkraj EU, ruska uporaba hrane kot orožja in predlogi konference o prihodnost­i Evrope.

 ?? Foto Dado Ruvic/Reuters ?? Kljub zadnjim prizadevan­jem slovenske diplomacij­e, da bi skupaj z Ukrajino in Moldavijo tudi Bosni in Hercegovin­i podelili status kandidatke za članstvo v EU, pričakovan­je, da bi se to lahko zgodilo že na današnjem vrhu, ni bilo realno.
Foto Dado Ruvic/Reuters Kljub zadnjim prizadevan­jem slovenske diplomacij­e, da bi skupaj z Ukrajino in Moldavijo tudi Bosni in Hercegovin­i podelili status kandidatke za članstvo v EU, pričakovan­je, da bi se to lahko zgodilo že na današnjem vrhu, ni bilo realno.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia