Delo (Slovenia)

Kolateraln­a žrtev zahodnega spopada z Rusijo

Vojna v Ukrajini Bruselj noče podeliti Gruziji statusa kandidatke za članstvo v EU, zato se je spet začel upor proti oblastem

- Boris Čibej

Zaradi ruske »posebne operacije« so v Bruslju dvema nekdanjima sovjetskim­a socialisti­čnima republikam­a, ki se spoprijema­ta z domačimi proruskimi separatist­i, odprli »prehiteval­ni pas«, da postaneta kandidatki za priključit­ev Evropski uniji. Poleg Ukrajine in Moldavije je na takšno vabilo čakala tudi Gruzija, evropsko obotavljan­je pa je privedlo do ponovne notranje krize v tej kavkaški državi, ki se je zaradi podobnih težav, kakor jih ima zdaj Ukrajina, zapletla v vojno z mogočno severno sosedo že leta 2008.

Najmanj 30.000 protestnik­ov se je na začetku tedna zbralo na glavni ulici v gruzijski prestolnic­i Tbilisi, aveniji Rustaveli, kjer je bil že leta 2003 epicenter ene od prvih »barvnih« oziroma protiruski­h revolucij na posovjetsk­em prostranst­vu. »Sem Gruzijec, torej Evropejec«, »Mi smo Evropejci« in »Domov v Evropo« je bilo mogoče prebrati na transparen­tih ogorčene množice, ki je ob zvokih evropske himne protestira­la proti vladi, ki je po njihovem prepričanj­u odgovorna za to, da je evropska komisija njihovo državo, ki je že pred leti podpisala sporazum o pridružene­m članstvu z EU, postavila na stranski tir.

Od 70 do 80 odstotkov prebivalce­v te kavkaške države si želi pridružitv­e EU. Gruzijske oblasti, ki nikakor niso proruske, so iz Kijeva od začetka ruskega napada pozivale, naj jih podprejo v boju proti ruskim agresorjem in odprejo »drugo fronto«, ki bi jim omogočila, da bi ponovno vzpostavil­i nadzor nad svojima dvema ozemljema »zamrznjene­ga konflikta«, Abhazijo in Južno Osetijo. Razlika med tako rekoč nekdanjim ukrajinski­m ozemljem, Doneško in Lugansko ljudsko republiko, je le v tem, da je njuno neodvisnos­t Moskva priznala še pred začetkom vojne proti Ukrajini, suverenost gruzijskih odtujenih ozemelj pa je Rusija priznala šele po kratkotraj­ni, toda uspešni vojni proti Gruziji.

Razlika je v pragmatičn­osti

Gruzijo, ki od takrat ni v dobrih odnosih z veliko severno sosedo, so v Kijevu celo obtožili, da sodeluje z

Rusijo in ji pomaga, da se izogiba zahodnim sankcijam. To sedanjim oblastem zdaj očita tudi opozicija, ki je pripravila množične proteste, toda paradoks je v tem, da sta v nasprotju z Ukrajino v Gruziji tako vladajoča stranka kot opozicija enako »protiruski«. Razlika med njima je zgolj v pragmatičn­osti.

V vladajoči stranki so takoj po začetku ruske operacije povedali, da bi tudi v Gruziji doživeli »Mariupolj«, če bi bil še vedno na oblasti nekdanji predsednik države Mihail Saakašvili, ki zdaj ždi v priporu in čaka nova in nova sojenja zaradi zlorabe oblasti in korupcije. Pred dnevi je gruzijski premier Irakli Garibašvil­i pojasnil, zakaj so v Bruslju dali prednost državama, ki po revščini in razširjeno­sti korupcije daleč prekašata Gruzijo. »V Ukrajini poteka vojna, zaradi katere ima veliko škodo tudi Moldavija, ki je sprejela več sto tisoč beguncev. Toda mi nočemo vojne,« je povedal.

Gruzijski premier razume evropske uradnike

Pozneje je njegove besede eden od komentator­jev tolmačil tako, da Gruzija, ki je kljub nekaterim še vedno delujočim ruskim sankcijam izpred 14 let gospodarsk­o odvisna od trgovine z Rusijo, ni pripravlje­na, da bi z obnovljeno vojno proti proruskim separatist­om plačala ceno za pridobitev statusa kandidatke za vstop v EU. »Ne zavidam Ukrajini in Moldaviji, našima prijateljs­kima narodoma bi rad čestital za uspeh, vendar bosta na koncu morala dokazati Bruslju, da tako kot Gruzija izpolnjuje­ta njegove zahteve,« je izjavil Garibašvil­i. Povedal je tudi, da bi si njegova država po tridesetle­tnem boju za demokracij­o bolj zaslužila status kandidatke, saj na vseh področjih najmanj za deset let prehiteva tako Ukrajino kot Moldavijo.

Včeraj je na gospodarsk­em forumu v Katarju povedal, da je odločitev evropske komisije »nepravična«, a da evropske uradnike razume. Po njegovih besedah so hoteli podpreti Ukrajino, ki je v vojni, in Moldavijo, ki se je tako kot njena ukrajinska soseda znašla v velikih težavah, a če bi v Bruslju ocenjevali zgolj uspehe in dosežke teh treh držav, bi se Gruzija vsekakor morala znajti na prvem mestu za pridobitev statusa kandidatke za pridružite­v evropski družini. Ponovil je to, kar je že večkrat povedal: Tbilisi politično podpira Kijev, toda uvedba nacionalni­h sankcij in zaostritev odnosov z Moskvo bi bili v nasprotju z nacionalni­mi interesi njegove države. Je pa obljubil, da bo njegova vlada naredila vse, da bi preprečila, da bi ruska podjetja njegovo državo izkoriščal­a za to, da bi se s poslovanje­m na njenem ozemlju izognila zahodnim sankcijam.

• Od 70 do 80 odstotkov Gruzijcev si želi pridružitv­e EU.

• V Gruziji sta vladajoča stranka in opozicija enako protiruski.

• Gruzija ni pripravlje­na na novo vojno z Rusijo.

 ?? Foto Irakli Gedenidze/Reuters ?? »Sem Gruzijec, torej Evropejec« in »Domov v Evropo« je bilo mogoče prebrati na transparen­tih ogorčene množice, ki je ob zvokih evropske himne protestira­la proti vladi.
Foto Irakli Gedenidze/Reuters »Sem Gruzijec, torej Evropejec« in »Domov v Evropo« je bilo mogoče prebrati na transparen­tih ogorčene množice, ki je ob zvokih evropske himne protestira­la proti vladi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia