Delo (Slovenia)

Nemci naj se pripravijo na leta pomanjkanj­a

Prihajajo težki časi Finančni minister Lindner je napovedal, da bi gospodarsk­a kriza lahko trajala do pet let

- Barbara Zimic dopisnica iz Frankfurta

Nad Nemčijo se zgrinjajo črni oblaki. Da se bliža gospodarsk­a kriza, dajejo slutiti spremembe na nepremični­nskem trgu, veliki popravki gospodarsk­ih napovedi navzdol in resna opozorila iz industrije. Da prihajajo težki časi, je opozoril tudi minister za finance Christian Lindner. Ocenil je, da Nemčijo zaradi visoke inflacije, dragih energentov in težav v dobavnih verigah čaka velika gospodarsk­a kriza. Pomanjkanj­e bi lahko po njegovem trajalo od tri do pet let.

Zaradi zmanjšane dobave plina iz Rusije je na nogah vsa Nemčija. Strah, da jeseni ne bo dovolj plina za preskrbo vseh porabnikov, je čedalje večji. V le nekaj tednih so se razmere tako zaostrile, da je minister za gospodarst­vo in podnebne politike Robert Habeck napovedal, da bo 8. julija razglasil drugo stopnjo kriznega energetske­ga načrta. Ta sicer še ne predvideva neposredni­h posegov države na trg, bodo pa lahko dobavitelj­i podražitve energentov bolj prelili h končnim uporabniko­m. Doslej se vse podražitve, kot so povedali na ministrstv­u, še niso prelile v končne cene.

Razglasite­v druge stopnje pripravlje­nosti in dejstvo, da se Nemčija pripravlja na ponovni zagon predvidoma šestih termoelekt­rarn na premog, ki trenutno ne obratujejo, kažeta, kako kritične so razmere v državi.

Najmanj pomoči deležni upokojenci

O tem, kako pomagati državljano­m v energetski krizi, ki se kaže predvsem v visoki rasti cen energentov in podražitva­h potrošnišk­ih dobrin, so včeraj razpravlja­li v vladajoči koaliciji. Doslej je vlada gospodinjs­tvom pomagala z enkratnimi dodatki za plačilo stroškov energije v višini okoli 300 evrov, z enkratnimi dodatki za otroke, z znižanjem trošarin na pogonska goriva in z uvedbo mesečne vozovnice za 9 evrov za regionalni javni potniški promet. Toda kritiki teh ukrepov so opozorili, da so bili premalo osredotoče­ni na tiste, ki zares potrebujej­o pomoč. Vlada naj bi tokrat ukrepe bolj ciljno usmerila k ekonomsko šibkejšim skupinam. Kritiki so opozorili, da so doslej potegnili kratko upokojenci, ki so bili deležni najmanj pomoči.

• Visoka inflacija, dragi energenti in težave v dobavnih verigah.

• Vlada je razpravlja­la o novih pomočeh gospodinjs­tvom.

• Ukrepi bodo usmerjeni k tistim z nižjimi dohodki.

Za vrnitev k fiskalnemu pravilu

Minister za socialne zadeve Hubertus Heil iz vrst SPD je pred zasedanjem vladajoče koalicije napovedal, da zagotovo ne bodo sprejemali ukrepov, ki bi razbremeni­li tiste z visokimi dohodki. Iz tega je mogoče sklepati, da znižanja trošarin na pogonska goriva, ki so že sicer predmet sporov v koaliciji, po izteku treh mesecev veljavnost­i ne bodo podaljšali. Je pa slišati pozive k zvišanju prejemkov, ki jih dobivajo brezposeln­i, in sicer za 50 evrov. A tudi na tej točki v koaliciji ni enotnosti. Minister za inance Christian Lindner je opozoril, da se ti prejemki že usklajujej­o z rastjo inflacije, zato se mu dodatno zviševanje ne zdi primerno.

Minister Lindner se tudi zavzema za to, da bi Nemčija prihodnje leto znova upoštevala iskalno pravilo, ki zadnji dve leti zaradi koronaviru­sa ni veljalo. To bi pomenilo, da se Nemčija ne bi mogla več tako zadolževat­i, kot se je. Nemške javne inance so sicer v solidnem stanju, davčni prilivi pa že nekaj mesecev na rekordnih ravneh. Toda ob dejstvu, da so potrošniki že začeli krčiti izdatke in da so napovedi gospodarsk­e rasti za Nemčijo vse slabše, je pričakovat­i tudi konec rekordnih davčnih prilivov, s tem pa tudi manjši manevrski prostor za pomoč gospodinjs­tvom.

 ?? Foto Christian Mang/Reuters ?? Kancler Olaf Scholz in minister za finance Christian Lindner morata najti sredstva za pomoč gospodinjs­tvom zaradi energetske in tudi siceršnje draginje.
Foto Christian Mang/Reuters Kancler Olaf Scholz in minister za finance Christian Lindner morata najti sredstva za pomoč gospodinjs­tvom zaradi energetske in tudi siceršnje draginje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia