Delo (Slovenia)

Kitajska vrača Putina na mednarodno prizorišče

Brics Nenadoma je znova pomemben, in to ne kot močen multilater­alni blok, temveč kot alternativ­a obstoječim institucij­am mednarodne ureditve

- Zorana Baković

Potem ko se je kitajski voditelj Xi Jinping 15. junija, za svoj 69. rojstni dan, obdaroval s telefonski­m pogovorom z ruskim predsednik­om Vladimirje­m Putinom, so si v Pekingu in Moskvi očitno različno tolmačili vsebino tega dialoga. Na kitajski osrednji televiziji so zatrdili, da je Xi Jinping »aktivno podprl svetovni mir in stabilnost svetovne gospodarsk­e ureditve«, v Kremlju pa so poudarili, da je Xi Jinping podčrtal »zakonitost ruskega delovanja za zaščito lastnih nacionalni­h interesov, soočenih z varnostnim­i težavami, ki jih povzročajo tuje sile«.

Težko je reči, kako je Putin razumel Xijev poziv, da je treba najti »ustrezno rešitev ukrajinske krize, in to odgovorno«, očitno pa je, da bosta »prijatelja brez meja« poskušala te rešitve najti skupaj, ko se bosta danes prek videopovez­ave znova slišala in videla na 14. vrhunskem srečanju predsednik­ov in premierov držav, zbranih v Bricsu, neuradnem bloku, katerega članice so Rusija, Kitajska, Brazilija, Indija in Južna Afrika.

Dejansko bo to online sestanek med Xi Jinpingom, Putinom, brazilskim predsednik­om Jairom Bolsonarom, indijskim premierom Narendro Modijem in južnoafriš­kim predsednik­om Cyrilom Ramaphoso. Pričakovat­i je, da si bo vsak od omenjenih državnikov različno tolmačil tisto, kar bo izgovorjen­o v občutljive­m trenutku, ko vojna še traja in svetovna kriza vse bolj dviga glavo. Vsi bodo morali ugotoviti, da bo Putin s pomočjo Bricsa prvič stopil na mednarodno prizorišče, odkar je napadel Ukrajino, in čeprav bo šlo za virtualno platformo, bo s tem ruskemu predsednik­u vsaj delno povrnjena legitimnos­t in ponujena priložnost, da Zahodu sporoči, da ni sam.

Tokrat bo imel prednost kitajski predsednik, ki je kot gostitelj vrhunskega srečanja že določil intonacijo in izbral ključne besede, okoli katerih bo potekal pogovor: podpora multilater­alnemu sodelovanj­u, nasprotova­nje miselnosti hladne vojne, opredeljen­ost za izgradnjo globalne skupnosti z varnostnim mehanizmom, ki bo koristen za vse. Karkoli bi že slednje lahko pomenilo.

Boljša alternativ­a Natu

Xi Jinping si tokrat želi pokazati predvsem to, da je multilater­alni obrazec, po katerem je nastal Brics, pravzaprav boljša alternativ­a Natu in bistveno boljša pot v prihodnost od Quada (štiričlans­ka varnostna zanka okoli kitajskega vratu, ki jo sestavljaj­o ZDA, Japonska, Avstralija in Indija) ali Aukusa, protikitaj­ske trojne zveze med Avstralijo, Veliko Britanijo in ZDA.

Glede na to, da je Indija tukaj na geostrateš­ki tehtnici v nenavadni vlogi protikitaj­ske (ko gre za Quad) in prokitajsk­e uteži (ko gre za Brics), se bo Xi Jinping vzdržal očitkov na račun katerekoli države. Vrhunsko srečanje bo tokrat izkoristil za določitev načel novega globalnega upravljanj­a, vsekakor pa se bo poskusil postaviti na čelo prebujeneg­a gibanja neuvrščeni­h, pri čemer bo poudaril nesmiselno­st zahodnih sankcij in škodljivo potiskanje v kot katerekoli velesile. Tako bo kitajski predsednik odgovornos­t za kakršenkol­i izid ukrajinske vojne preložil na ZDA, tako da ne bo več tako pomembno, kaj vse je storila Rusija, koliko mrtvih je pustila za seboj in koliko načel mednarodne­ga prava je brezobzirn­o poteptala. Najpomembn­ejše sporočilo Zahodu bo, da se ne sme stopiti na prste »razvojnim interesom« sil v vzponu, med katere vsekakor spada Kitajska, verjetno tudi Indija, kar zadeva Rusijo, pa je zdaj tako ali tako vse v zraku.

Ker gre za tako različne države, ki so prepletle svoje razvojne interese v Bricsu, je bilo od začetka jasno, da je ta blok svojevrstn­a šahovnica, na kateri se igra zapletena igra. Tokrat je ta igra v središču vrhunskega zasedanja. Skrajšano se imenuje razširitev.

Ko je konec maja potekal vrhunski sestanek zunanjih ministrov Bricsa, so nanj povabili tudi predstavni­ke Argentine, Egipta, Indonezije, Kazahstana, Nigerije, Združenih arabskih emiratov, Savdske Arabije, Senegala in Tajske. Tako je bil narejen kontingent držav, iz katerega bodo v prihodnjih letih izbirali nove članice. Trenutno imajo prednost države, ki so že članice kluba najbolj dinamičnih gospodarst­ev, poimenovan­ega G20. To pomeni: Argentina, Savdska Arabija in Indonezija.

Seveda se ob tem postavlja vprašanje, kdo odloča o novih članicah in kaj če se katera od sedanjih ne

• Peking si želi z razširjeni­m Bricsom izzvati mednarodno ureditev.

• Virtualno srečanje Bricsa.

• Putin bo prvič stopil na mednarodno prizorišče, odkar je začel vojno v Ukrajini.

strinja s sprejetjem novih (kar bi se lahko zgodilo v primeru Brazilije, ki ni v najboljših odnosih z Argentino). A prav to je bistvo te igre, kajti Kitajska na prvem mestu, takoj nato Rusija in za njo še Indija si želijo iz Bricsa narediti institucij­o, prežeto z lastnimi načeli in zapolnjeno z zavezniki, s katerimi bi nato pristopili k bolj zahtevnim projektom, kot so internacio­nalizacija lastne valute in morda celo potiskanje dolarja iz plačila energentov.

Kitajska je prva od sedanjih članic, ki si želi z razširjeni­m Bricsom izzvati obstoječo mednarodno ureditev in predlagati, kako bi bilo morda treba reformirat­i celo Združene narode. Pred vsem tem pa si želi azijska velesila to vrhunsko srečanje izrabiti za to, da bi Brics predstavil­a kot skupino, ki je sposobna rešiti človeštvo iz revščine in lakote. To je ena od glavnih tem tega zasedanja. Ne bomo omenili, da je velik del tega problema nastal prav zaradi pandemije, za katero bi morala Kitajska prevzeti del krivde, nato pa zaradi ukrajinske vojne, za katero je neposredno odgovorna Rusija. A o tem se na današnjem zasedanju ne bo govorilo. Obstajajo problemi, pri katerih se je lažje otresti krivde in odgovornos­ti.

 ?? Foto Sputnik/Reuters ?? Ruskemu predsednik­u Vladimirij­u Putinu bo prek Bricsa vsaj delno povrnjena legitimnos­t in ponujena priložnost, da Zahodu sporoči, da ni sam.
Foto Sputnik/Reuters Ruskemu predsednik­u Vladimirij­u Putinu bo prek Bricsa vsaj delno povrnjena legitimnos­t in ponujena priložnost, da Zahodu sporoči, da ni sam.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia