Delo (Slovenia)

Nedokončan­a zgodba o brexitu

Obletnica referendum­a Odnosi med Londonom in Brusljem še vedno naporni

- Jure Kosec

Šest let po referendum­u o brexitu odnosi med Evropsko unijo in Združenim kraljestvo­m kljub sklenjenem­u ločitvenem­u in trgovinske­mu sporazumu niso najboljši. Največja ovira na poti do njihove normalizac­ije je Severna Irska, kjer je britanski izstop iz EU najbolj nazorno prišel do izraza.

Ko so britanski volivci na današnji dan leta 2016 podprli izstop države iz EU, je njihova odločitev temeljila na predpostav­ki, da bo resetiranj­e odnosov s sedemindva­jseterico potekalo sorazmerno gladko. Večina si ni predstavlj­ala, da bosta Unija in njena nekdanja članica šest let zatem še vedno vpeti v pogajanja ter medsebojna obtoževanj­a o posledicah usodne referendum­ske odločitve.

Vzrok za to je predvsem status Severne Irske, ki je po brexitu kot edini del Združenega kraljestva ostala v evropskem skupnem blagovnem trgu. Evropska in britanska stran sta s sklenitvij­o severnoirs­kega protokola, ključnega dela ločitveneg­a sporazuma, preprečili nastanek izične meje na irskem otoku, a hkrati ustvarili novo težavo: regulativn­o mejo sta prestavili v Irsko morje in si z vzpostavit­vijo vrste ovir pri trgovanju Severne Irske z Anglijo, Walesom ter Škotsko nakopali gnev probritans­ke skupnosti.

Ne več prednostna naloga

London skrbi, da nova trgovinska ureditev, ki velja od lanskega leta, načenja tako gospodarsk­o kot politično stabilnost Severne Irske, kjer se rane več desetletij dolgega etnonacion­alističneg­a konflikta še niso zacelile. Tudi zato se v zadnjem času trudi, da bi z brexitom povezana odprta vprašanja znova uvrstil na vrh bruseljske agende. Prezaposle­nost sedemindva­jseterice z drugimi izzivi in težavami mu pri tem ne gre na roko.

»Združeno kraljestvo za EU ni prednostna naloga. Zaradi vojne v Ukrajini, naraščajoč­ih stroškov energije in ohranjanja življenjsk­ega standarda je razumljivo, da se osredotoča na druge stvari,« je za Delo pojasnila Georgina Wright, analitičar­ka pri pariškem inštitutu Montaigne.

Napovedana zakonodaja, na podlagi katere bodo britanski ministri lahko enostransk­o razveljavi­li dele severnoirs­kega protokola, je sicer pritegnila pozornost evropske komisije in nekaterih vlad. Po ocenah Bruslja London s tem krši mednarodno pravo, predvsem pa dodatno načenja že tako nizko medsebojno zaupanje. V primeru dejanske potrditve zakonodaje EU je posvaril pred sprejetjem povračilni­h ukrepov, vključno z opustitvij­o delov širšega trgovinske­ga sporazuma z Združenim kraljestvo­m.

Partner in tekmec

Čeprav se obe strani zavedata, da protokol ne deluje, je hitra rešitev spora malo verjetna, napovedi prihodnost­i evropsko-britanskih odnosov pa ne najboljše. Njihovo resetiranj­e je pred šestimi leti v očeh optimistov morda bilo videti preprosto glede na skupno željo Bruslja in Londona, da iz nesrečne zgodbe potegneta čim več. A od takrat je jasno, da njuni interesi ne bodo vedno usklajeni.

»EU bo vedno gledala na Združeno kraljestvo kot na partnerja in tekmeca,« je prepričana Georgina Wright. Vojna v Ukrajini je po njenih besedah pokazala, kako pomembna je britanska vloga pri ohranjanju evropske varnosti, vendar je v zvezi z brexitom opaziti, da britanska vlada ohranja bojevit ton z EU.

Medtem ko nekdanja članica išče način, da bi izkoristil­a svojo na novo odkrito suverenost in se čim bolj oddaljila od sedemindva­jseterice, je ta po vsem sodeč prebolela njeno izgubo. Toda razmere na Severnem Irskem in želja Londona po spremembi najbolj kontroverz­nega dela ločitveneg­a sporazuma za zdaj preprečuje­jo EU, da bi lahko brexit v celoti pustila za seboj.

 ?? Foto Ben Stansall/AFP ?? Britanska vlada pod vodstvom Borisa Johnsona z EU ohranja bojevite tone.
Foto Ben Stansall/AFP Britanska vlada pod vodstvom Borisa Johnsona z EU ohranja bojevite tone.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia