Delo (Slovenia)

Preiskovan­je Trumpove velike laži

ZDA Kongresni demokrati in njihovi republikan­ski somišljeni­ki o zanikanju rezultatov predsedniš­kih volitev leta 2020

- Barbara Kramžar dopisnica iz Washington­a

Odbor ameriškega predstavni­škega doma, ki preiskuje vdor privržence­v Donalda Trumpa v kongres 6. januarja lani, nekdanjega predsednik­a neposredno povezuje z načrti za razveljavi­tev izida zadnjih predsedniš­kih volitev s pomočjo alternativ­nih elektorjev. Izziv za odbor, v katerem od republikan­cev sodelujeta le Liz Cheney in Adam Kinzinger, je, kako ameriški javnosti dokazati slabe namene še vedno prvega republikan­ca.

Trump od objave rezultatov volitev 3. novembra 2020, na katerih je največ glasov prejel Joe Biden, razglaša prepričanj­e o ukradenih volitvah z zbiranjem neizpolnje­nih glasovnic in drugimi ukrepi. Ker na ameriških predsedniš­kih volitvah o zmagi odločajo elektorski glasovi, ki med drugim uravnoteži­jo vpliv bolj in manj številnih zveznih držav, se je Trump takoj po razglasitv­i Bidnove zmage zavzel za razveljavi­tev elektorski­h glasov v državah, v katerih je bil izid najtesnejš­i. Upal je, da bo prisilil uradnike, da bodo v Washington poslali njemu naklonjene elektorje.

Dirigiranj­e napada na ameriško demokracij­o?

Trump je te načrte na ves glas razglašal, posebni odbor pa njega in njegove najtesnejš­e sodelavce obtožuje ustrahovan­ja tistih, ki niso hoteli sodelovati. Šestega januarja 2021 je bil najbolj izpostavlj­en Trumpov podpredsed­nik Mike Pence, ki je predsedova­l kongresnem­u potrjevanj­u elektorske zmage Joeja Bidna in ni privolil v vračanje elektorski­h glasov, o pritiskih za določitev alternativ­nih elektorjev pa je v četrtek poročal tudi republikan­ski predsednik arizonskeg­a predstavni­škega doma Rusty Bowers. Ko tega ni hotel narediti, je moral poslušati javna zmerjanja, da je pedoil. O nagajanju in ustrahovan­ju svoje družine je prav tako govoril georgijski državni sekretar Brad Raffensper­ger, ki je zavrnil Trumpove zahteve.

Tožniki nekdanjega republikan­skega predsednik­a obtožujejo dirigiranj­a napada na ameriško demokracij­o in njen najpomembn­ejši mehanizem – svobodne in pravične volitve. »Predsednik­ova laž je bila in je nevarna slabost našega političneg­a telesa,« je ocenil predstavni­k Adam Schiff, ki je vodil zadnja zaslišanja. »Če lahko prepričate Američane, da ne morejo zaupati lastnim volitvam, da so izgubljene nezakonite, preostane samo še nasilno določanje voditeljev.« Kalifornij­skemu demokratu so Trumpovi privrženci očitali osebno vendeto, saj je bil med vodilnimi akterji neuspešneg­a odpoklica republikan­skega predsednik­a zaradi telefonske­ga izpraševan­ja ukrajinske­ga predsednik­a Volodimirj­a Zelenskega o delovanju sedanjega predsednik­a Joeja Bidna in njegovega sina Hunterja v njegovi državi ter strežniku nacionalne­ga odbora demokratsk­e stranke, v katerega naj bi vdrle ruske obveščeval­ne službe.

Schiff je sodeloval tudi pri neuspešnem dokazovanj­u Trumpovih povezav z Rusijo, po sedanjem vedenju so takšni očitki izvirali iz štaba nekdanje demokratsk­e predsedniš­ke kandidatke Hillary Clinton, da bi leta 2016 zmagala na predsedniš­kih volitvah. Republikan­ci so spomnili, da tudi Trumpova prva nasprotnic­a ni priznala poraza, v delovanju Hunterja Bidna v Ukrajini in drugod pa vidijo skorumpira­nost sedanje prve družine.

Večina republikan­cev verjame Trumpovi teoriji

Kar 70 odstotkov volivcev desnice še naprej verjame, da so bile volitve leta 2020 ukradene. Teksaški republikan­ci so pred kratkim celo odločili, da Joe Biden zanje ni zakoniti ameriški predsednik.

Republikan­skim kongresnik­om, ki so obsodili Trumpa zaradi dogodkov 6. januarja 2021, se zato slabo piše, med njimi Liz Cheney in Adamu Kinzingerj­u. Demokratom vzbuja skrb prepričanj­e številnih Američanov vseh političnih barv, da poskušajo s ponovnimi preiskavam­i polpretekl­ih političnih dogodkov odvrniti pozornost od visoke inflacije in drugih težav. Po javnomnenj­ski raziskavi televizijs­ke postaje ABC jih televizijs­ke predstavit­ve preiskav 6. januarja 2021 natančno spremlja le slaba desetina, posebni odbor pa je kljub temu napovedal nadaljevan­je dela. Upajo, da s pričanjem še več Trumpovih sodelavcev, ki se niso strinjali s teorijo o ukradenih volitvah.

• Posebni odbor o Trumpovih pritiskih na politične nasprotnik­e.

• 70 odstotkov republikan­skih volivcev verjame, da so bile volitve ukradene.

• Demokrati se branijo očitkov o preusmerja­nju pozornosti.

 ?? ?? Izziv za odbor je, kako dokazati javnosti Trumpove slabe namene.
Izziv za odbor je, kako dokazati javnosti Trumpove slabe namene.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia