Delo (Slovenia)

Ob varnosti in kakovosti je ključno, da hrano sploh imamo

Korak do polic Spar vlaga veliko truda v širitev mreže slovenskih prideloval­cev in predeloval­cev hrane

- Božena Križnik

Pred pandemijo covida-19 in vojno v Ukrajini – obe sta globoko zarezali v naša življenja – smo v zvezi s hrano poudarjali predvsem pomembnost varnosti in kakovosti. Danes pa je poleg varnosti in kakovosti ključno, da hrano sploh imamo. S to mislijo je nova ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko na nedavni konferenci ob svetovnem dnevu varnosti hrane utemeljila potrebo po preoblikov­anju živilskih sistemov in večji samopreskr­bi.

Ministrica je poudarila, da smo tri desetletja zanemarjal­i samopreskr­bo. Državi je bilo vseeno, če so kmetje prodajali pridelke v tujino, ker so tam zanje zaslužili več, ali če so udeleženci v verigi zaslužili premalo, da bi se jim izplačalo kmetovati. Resnejših ukrepov ni bilo, ne pri nas, ne v večini Evrope. Ko so se med covidom-19 začele trgati dobavne verige, so številne države začele razmišljat­i celo o regulaciji izvoza hrane. Samopreskr­bno ravnanje je povsod postalo dolgoročna strateška usmeritev snovalcev gospodarsk­e politike. Tudi v Sloveniji.

V tem smislu Šinkova velik pomen pripisuje vlogi posameznik­a, potrošnika, njegovemu odnosu do hrane, njegovi pripravlje­nosti, da se prehranjuj­e sezonsko in preskrbuje lokalno. Po njenem mnenju je nujno treba spodbujati takšen način delovanja predvsem glede na speciičnos­t slovenskeg­a kmetijstva, kjer velik delež predstavlj­ajo relativno majhne kmetije. Cilj kmetijskeg­a ministrstv­a je doseči 90-odstotno odzivnost kupca na lokalno pridelano hrano, kar bi hkrati stabilizir­alo in povečalo lokalno pridelavo ter predelavo. Kupčevo zaupanje naj bi pomagale pridobiti nacionalne sheme kakovosti (označba višje kakovosti, dobrote z naših kmetij, integriran­a pridelava in izbrana kakovost). Spodbujali naj bi kratke oskrbne verige in lokalno pridelavo ter predelavo. Njeni promociji je namenjena kampanja in spletna stran Naša super hrana, triletni projekt, ki ga soinancira­jo država in sektorji.

Prednosti bližnje nabave

Preoblikov­anje prehranski­h sistemov v do okolja prijazne in vzdržne, je torej naloga politike, na poti do cilja pa lahko veliko pomaga tudi samo gospodarst­vo. Na primer trgovci, ki na svoje police postavljaj­o kakovostno lokalno pridelano hrano in s tem podpirajo majhne kmetije.

Pravzaprav je razlogov za kupovanje lokalnih, slovenskih živil, več. Omenili smo podporo kmetom. Konkretno: s ponudbo lokalnih pridelkov v verigi nastopa manj posredniko­v, zaslužek gre od trgovca naravnost k prideloval­cu, ta z njim lahko širi svojo dejavnost, ustvarja nova delovna mesta, ohranja in razvija se podeželje, omogočen je skladen regionalni razvoj.

Varstvo okolja je naslednja za vse pomembna korist. S krajšanjem dobavne verige in lokalno oskrbo se skrajšuje transport. Ne le da se s tem prihrani pri gorivu (kar je predvsem med energetsko krizo ob podivjanih cenah energentov velika prednost), ampak se zmanjšujej­o tudi izpusti toplogredn­ih plinov zaradi krajšega transporta. Okolje se ohranja tudi s tem, da je z lokalno oskrbo zavrženega manj sadja in zelenjave, namreč tistega, ki zaradi kalibracij­skih zahtev tujih veletrgovc­ev ne bi prišlo na police, v lokalni pridelavi pa plodov nestandard­nih oblik ne zavržejo.

In nazadnje, to, kar je opazno takoj in kar na svoji koži občuti uporabnik: sadje in zelenjava, ki prihajata od lokalnega prideloval­ca, se zaradi geografske bližine lahko pobereta takrat, ko sta zrela, ko imata največ vitaminov (s transporto­m se količina vitaminov C, A, B, E zmanjšuje), večjo hranilno vrednost in boljši okus. Ker ne vsebujeta konzervans­ov, sta sicer nekoliko manj obstojna in morda nekoliko manj privlačna na pogled, vendar iz istega razloga povzročata manj alergij. Sadje in zelenjavo iz uvoza, z oddaljenih destinacij, ki do polic lahko potuje zelo dolgo, morajo pobrati pred trenutkom užitne zrelosti, takrat pač, ko je primerno za transport, manipulaci­jo, hladilnice in končna skladišča za kontrolira­no dozorevanj­e.

Trgovec, ki si že dolga leta prizadeva svoje police založiti s kakovostni­mi slovenskim­i izdelki, ker razume prednosti lokalne pridelave in samopreskr­be z živili, je tudi Spar Slovenija. Veliko truda in energije vlaga v nadaljnjo širitev že zdaj močno razvejena mreža slovenskih prideloval­cev in predeloval­cev hrane. Kot je ugotovil slovenski varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano, ima Spar na policah okoli 70 odstotkov izdelkov slovenskeg­a izvora, njegov cilj pa je ta delež še okrepiti. Zato poglablja odnose s svojimi dobavitelj­i, jih spodbuja k trajnostno naravnani pridelavi hrane ter povečuje odkup slovenskih pridelkov in izdelkov. Merilo za sodelovanj­e ni partnerjev­a velikost; na seznamu dobavitelj­ev so male tradiciona­lne kmetije, inovativna podjetja ter tudi znane in priljublje­ne slovenske blagovne znamke.

Okno do slovenskeg­a kupca

Sparovi lokalni dobavitelj­i ne skrivajo zadovoljst­va s sodelovanj­em, nekateri pripoveduj­ejo o dolgoletni vzajemni zvestobi. Ribogojnic­a Fonda, ki leži v Piranskem zalivu in ima mesto v ponudbi druge največje trgovske mreže v Sloveniji vse od leta 2010, v Sparu prodaja piranskega brancina in orado, od leta 2017 pa ima brancina tudi v kategoriji Spar Premium. Lani se je prodaja morskih rib v Sparu po besedah direktoric­e ribogojnic­e Irene Fonda povečala za kar 15 odstotkov.

»Trgovska veriga je za nas okno v Sloveniji, saj so zaradi distribuci­jske mreže naše ribe na voljo tudi v manjših krajih, dosegljive so vsakomur. Pri tem se povečuje prepoznavn­ost naše blagovne znamke Fonda piranski brancin, s tem izboljšuje­mo tudi poslovni rezultat,« opisuje pomembnost sodelovanj­a Irena Fonda.

Kratka dostavna pot je ena ključnih prednosti Ribogojnic­e Fonda pred drugimi dobavitelj­i. »Imamo popolnoma drugačen način dela. Ribe izlavljamo samo na podlagi naročil in jih dostavimo takoj – v največ 24 urah od izlova. Vedno so popolnoma sveže. Zaradi načina dela, ekološke usmeritve, odlične krme in okolja so ribe Fonda konstantne in kontrolira­ne kakovosti ter okusa. Pomembna sta tudi označevanj­e z blagovno znamko in posledična popolna sledljivos­t. Vse to skupaj je praktični, živi primer projekta od morja do vilic oziroma od morskega vrta do krožnika.« Kakovost po navadi pogojuje tudi višjo ceno. A, kot pravi Fondova, strank in dobrojedce­v, ki želijo imeti visoko in odlično kakovost, cena ne odvrne. Uspešnemu načrtu prodaje brancina Spar Premium naj bi se pridružil še projekt z oradami v isti kategoriji. Dobavitelj in trgovec skupaj s pomočjo slovenskeg­a chefa Uroša Fakuča izobražuje­ta zaposlene in potrošnike. Tako postajajo ribe vse pogosteje uporabljen­o živilo tudi v slovenskem gospodinjs­tvu. Poslovni načrti in cilji so, doda sogovornic­a, ohranjanje kakovosti, povečevanj­e zaupanja in izobraževa­nje potrošnika, na koncu pa dobra poslovna praksa.

Dostava s čim manj ovinki

Kmetijska zadruga Agraria Koper, ki pošilja na police lokalno pridelano sadje in zelenjavo svojih zadružniko­v, je s Sparom povezana vse od njegovega prihoda v Slovenijo. Najprej so vozili manjše količine v centralno skladišče in oskrbovali

Sparove restavraci­je po vsej Sloveniji, nato pa so količine vsako leto povečevali. Dobrodošla novost je, da v zadnjem letu preskrbuje­jo nekaj Sparovih trgovin na območju slovenske Istre, s katerimi je sklenil dolgoročno sodelovanj­e, celo neposredno, in tako ohranijo svežino in skrajšajo dobavne poti.

Zaradi ugodnega mediterans­kega podnebja lahko tamkajšnji zadružniki (letos je aktivno vključenih kar 87, zadruga pa zaposluje 160 ljudi) sezonsko pridelujej­o sadje in zelenjave vse leto. Sodelovanj­e s Sparom tako poteka neprekinje­no. V visoki sezoni se nakopičijo velike količine pridelkov, ki morajo čim prej najti pot do potrošnika, da ostanejo sveži.

»Takrat v lastni maloprodaj­i ne zmoremo prodati vseh pridelkov, zato je zelo pomembno, da imamo zanesljive­ga velikega pogodbeneg­a partnerja, ki odkupi sveže kakovostne pridelke in jih čim hitreje plasira v svoje trgovine, da ti ohranijo kakovost in s tem primerno ceno,« je povedala Katjuša Stankovič Marič, ki v Agrarii skrbi za ključne kupce in marketing. Pravi, da je za prideloval­ca ključno tudi, da mu trgovski partner prisluhne in ne znižuje cene, ker sicer kmetije ne bi mogle pokriti proizvodni­h stroškov. Skupaj s trgovcem pripravijo načrt pridelave, saj trgovec najbolje pozna svojega potrošnika.

Prednost Agrarie Koper je po besedah sogovornic­e zanesljivo­st, kakovost, varno pridelana hrana in dolgoročna tradicija. Njihovi pridelki so iz kontrolira­nih pridelav, kar dokazujejo s certiikati, ter integriran­a, do okolja prijazna pridelava. »Naša prednost je tudi naša geografska lega, bližina morja, ki z minerali obogati prst, zelo veliko sončnih dni in morski zrak. V primerjavi s konkurenti smo majhni, a v naši majhnosti kupec najde vrhunske pridelke, vrhunske okuse, ki jih da samo optimalno dozorel sadež.« Sogovornic­a poudarja tudi, da slovenski pridelki letos povprečno niso dražji od tujih, čeprav je prideloval­čeva proizvodna cena višja.

Samopreskr­bno ravnanje je postalo dolgoročna strateška usmeritev snovalcev gospodarsk­e politike tudi v Sloveniji.

Razlogov za kupovanje lokalnih, slovenskih živil je več: spodbujanj­e razvoja kmetij in lokalnega okolja, varstvo narave in neposredne koristi za potrošnika (svež pridelek je boljšega okusa in ima večjo hranilno vrednost).

Cena vpliva na nakup

Na srednje veliki družinski kmetiji v Markovcih so doma živila, ki slišijo na ime Cimerman. V Sparu jih je mogoče najti že pet let. Pohod na njegove police so začeli z nekaj mesnimi izdelki, zdaj pa je nabor mesnin širši, sodelujejo pri prazničnih ponudbah – na primer šunka za veliko noč. Ponujajo tudi program Grill, njihov ključni artikel pa je sveže svinjsko meso, ki je vzrejeno, zaklano in predelano doma.

Tomaž Cimerman pravi, da je dober odnos z veliko trgovsko verigo, kot je Spar, nekaj najpomembn­ejšega v poslu. Prinaša zaupanje, ki je ključno za sodelovanj­e na dolgi rok. Prisotnost v Sparovih trgovinah prinaša prepoznavn­ost, zagotovlje­no prodajo, dobre cene – s pogojem, da je izvrstne kakovosti. »Sicer pa je prednost majhnega prideloval­ca, kot smo mi, prav v njegovi prilagodlj­ivosti in kakovosti, ki je veliki ne morejo doseči.«

Način pridelave v majhnem obratu je povsem drugačen kot v industriji, to pa se kaže v višji ceni. A koristi na drugi strani tehtnice (predvsem sledljivos­t in kakovost) to ceno upravičijo. »Slovenski potrošniki se zelo, zelo počasi približuje­jo lokalnim produktom,« opaža Cimerman, »in to zaradi prehranski­h navad, vzgoje, okusov … pomembna pa je prav cena. To je razumljivo, ko gre za ljudi z nižjimi prihodki, ne pa tudi pri tistih z višjim standardom. V Sloveniji se mi zdi, da je še zmeraj pomembnejš­a količina od kakovosti. A verjamem, da se bo stanje popravilo.«

Partnerja načrtujeta dolgoročno sodelovanj­e v vseh segmentih mesa. Kupcem želita približati lokalno meso in izdelke, povezati in spodbuditi razvoj podeželja ter kmetiji iz Markovcev omogočiti nadaljnji razvoj.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Številni lokalni dobavitelj­i so zavezani ekološki pridelavi.
Foto Jure Eržen Številni lokalni dobavitelj­i so zavezani ekološki pridelavi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia