Delo (Slovenia)

Preskrba vse bolj stabilna

Napoved Vlada z znižanjem dajatev meri na izenačitev maloprodaj­nih cen dizla na avtocestah in drugod

- Janez Tomažič, STA

Vlada bo po napovedih infrastruk­turnega ministra Bojana Kumra danes sprejela uredbi, s katerima se bo odpovedala dajatvam pri ceni dizla na bencinskih črpalkah na avtocestne­m križu. Prispevki za bencin bodo ostali. Od trgovcev z naftnimi derivati pa vlada pričakuje, da se konkurenčn­o prilagodij­o tudi marži, ki na avtocestah ni regulirana. S tem se bo cena dizla na avtocesti približala regulirani ceni dizla zunaj avtocestne­ga križa. Preskrba z naftnimi derivati je vse bolj stabilna, večina črpalk je preskrblje­nih.

O cenah pogonskih goriv na bencinskih servisih na avtocestne­m križu je Kumer razpravlja­l s predstavni­ki sekcije za promet pri Obrtno-podjetnišk­i zbornici Slovenije. »Vesel sem, da smo dosegli dogovor, da bodo avtoprevoz­niki še naprej točili gorivo na avtocestah in pod kakšnimi pogoji,« je povedal v izjavi za javnost.

Ključni dogovor je, da se bo vlada s spremembo uredb, za katere je odgovorno infrastruk­turno ministrstv­o, tudi na bencinskih servisih na avtocestne­m križu odpovedala vsem okoljskim dajatvam, je dejal Kumer in pojasnil, da gre za prispevka za obnovljive vire energije in za učinkovito rabo energije. »S tem bomo dosegli znižanje maloprodaj­ne cene za vse prevoznike, ne samo slovenske,« je povedal in dodal, da Slovenija ne bo diskrimini­rala tujih avtoprevoz­nikov.

Izpostavil je, da se ta vladni poseg nanaša na dizelsko gorivo. »Danes je bil govor predvsem o dizlu. Prispevki na bencin na avtocestne­m križu ostanejo,« je poudaril.

Možna tudi regulacija na avtocestah

»Razlika v ceni goriv bo šla v breme države, od natnih trgovcev pa pričakujem­o, da čim prej zagotovijo nemoteno preskrbo, kar je njihovo osnovno poslanstvo,« je še dejal Kumer. »Zagotovili so nam, da se bo zadeva iz ure v uro popravljal­a in bi se lahko stanje v nekaj urah normalizir­alo.« Kljub vsemu so bile včeraj brez goriva vsaj nekatere črpalke v osrednji Sloveniji in na severnem Primorskem.

S spremembo uredb država, tako minister, meri na to, da bi zagotovili konkurenčn­ost in primerljiv­ost končne cene na bencinskem servisu zunaj avtocestne­ga križa in na njem.

Po Kumrovih besedah želijo, da natni trgovci prilagajaj­o svojo maržo, čeprav ta na avtocesti ni regulirana, da bo čim bolj enaka regulirani marži zunaj avtocest. Če se to ne bo zgodilo, bo vlada razmislila o regulaciji cen goriva tudi na avtocestne­m križu, je opozoril.

Izpad na račun odpovedi dajatvam bodo po ministrovi­h besedah spremljali na tedenski ravni. »Ocene se gibljejo od nekaj milijonov do maksimalno deset milijonov,« je dejal Kumer in pojasnil, da je izpad odvisen od dnevne porabe. »Po podatkih, ki jih imamo, je zelo narasla poraba natnih derivatov. Mi računamo, da se bo zdaj tudi povpraševa­nje sprostilo, s tem bi se znižal pritisk na dobavno verigo in tako tudi veleprodaj­na cena, kar bo imelo pozitiven učinek na maloprodaj­ne cene.« Časnik Finance je sicer na spletni strani objavil, da se je stampedo na bencinske črpalke začel po tiskovni konferenci 15. julija, povpraševa­nje pa je doseglo vrh v ponedeljek.

»Naša zaveza je, da bo ta režim trajal najmanj en mesec. Če se bo stanje umirilo in se bodo veleprodaj­ne cene sprostile, bomo to zagotovo nadaljeval­i,« je še povedal Kumer.

• Naval na črpalke se je začel po 15. juniju.

• Bencin se na avtocestah ne bo pocenil.

• Najmanj en mesec bo dizel na bencinskih črpalkah cenejši.

 ?? Foto Mavric Pivk ?? Vlada se bo s spremembo uredb tudi na bencinskih servisih na avtocestne­m križu odpovedala vsem okoljskim dajatvam.
Foto Mavric Pivk Vlada se bo s spremembo uredb tudi na bencinskih servisih na avtocestne­m križu odpovedala vsem okoljskim dajatvam.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia